Fiat Punto Evo 1.3 Multijet 16v 85 Dynamic (2010)

Fiat Punto Evo
Fiat Punto EvoFiat Punto EvoFiat Punto EvoFiat Punto EvoFiat Punto EvoFiat Punto EvoFiat Punto EvoFiat Punto EvoFiat Punto EvoFiat Punto Evo

UitvoeringPunto Evo 1.3 Multijet 16v 85 Dynamic
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2011

Stoelen Punto Evo

6 KM
Een weekje geleden heb ik de knoop doorgehakt en ben ik tot aanschaf van een Punto Evo Multijet overgegaan. Ik maak relatief veel kilometers (600 per week) en wilde gebruik maken van de belastingvoordelen op een zuinige auto. Hoewel ik de nieuwe Polo er erg mooi vind uitzien, was de Punto voor mij veel aantrekkelijker door zijn betere motor, completere uitrusting en gunstiger prijsstelling. De Seat zou ook nog kunnen, maar daar moest ik veel te lang op wachten (ongeveer 5 maanden).

In mijn hoofd had ik al gekozen voor een Punto Evo of Grande Punto. De Grande vind ik een iets gelikter uiterlijk hebben, maar de Evo oogt weer wat moderner. Een dealer in de buurt had een zwarte Evo in de showroom staan. De opties die ik er op wilde hebben zaten er op (o.a. Cruise Control, Airco en een goede stereo). Tijdens het rijden wil ik niet gebeld worden, dus kon ik prima zonder de blue en me optie.

Tijdens de testrit kon ik niet meteen een goede instelling van de stoelen vinden, maar de steun die ze gaven was wel fijn. Het viel me op dat de Punto ontzettend stil is. Iets wat ik hoog waardeer. In een stille auto is het gewoon fijner toeven. Ook moest ik een armsteun in de auto laten zetten, er zat anders zo’n gat in het midden en waar laat je dan je arm?

Na wat onderhandelen over mijn Corolla van 10 jaar oud, kwamen we er uit en kocht ik de zwarte Punto Evo. Meteen ging ik een wat langer rit maken. De motor liep mooi strak en was ook nog behoorlijk pittig. Toch kon ik nog steeds geen goede zitpositie vinden. De stoelen waren in de hoogte, in de lengte en in de rugleuning verstelbaar. Ook het stuur is ruim te verstellen; omhoog, omlaag en naar voren en achteren. Prima in orde dus. Toch, die stoel. De zitting was niet te kantelen en dat kon wel bij de Corolla. Een gemis.

Toen ik de Evo mee naar mijn werk nam, kwam ik er achter dat ik niet echt ontspannen zat en verstelde mijn stoel regelmatig. Ik kreeg zelfs wat last van mijn rug. Zou dat dan toch met de niet te kantelen zitting te maken kunnen hebben? Enigszins bezorgd begon ik op internet wat te surfen naar soortgelijke ervaringen en kwam op een forum een Skodarijder tegen met exact hetzelfde probleem. Hij had zijn voorstoel aan de voorkant verhoogt, door een paar ringen tussen geleiderails en de vloer te plaatsen . De stoel kwam zo aan de voorkant een centimeter hoger te staan (schuiner) Dit leek mij ook wel een goed idee voor mijn Punto stoel.

Na een week was mijn bestelde armsteun binnen en heb ik gelijk gevraagd of de dealer de stoel wat schuiner zou willen zetten. Beide opdrachten werden uitgevoerd. Ik moet zeggen dat het nu een stuk beter is en ik lekker zit in de Evo. Zoals ik al aangaf zijn de stoelen voor wat betreft steun prima. Net een 50 KM gereden en het zit in combinatie met de armsteun prima.

2300 KM
Een korte tussentijdse update. Mijn waardering voor de Fiat Punto Evo naar boven bijgesteld. Comfort krijgt er een ster bij en ook het verbruik. Ik merkte dat ik nu 1:21,5 rij na de laatste tankbeurt. Gezien de gestegen prijzen voor benzine en diesel aan de pompen een mooie meevaller.

De auto rijdt bijzonder stil en plezierig op de snelweg en daarbuiten. Af en toe trap ik hem even op zijn staart; ik las her en der dat dit wel goed is als je dit met een warm gedraaide motor doet. Ik vind de Punto dan zelfs lekker pittig. Goed, ik ben de 1600 cc benzine Corolla gewend en geen BMW ofzo. Toch is de Punto naar mijn gevoel absoluut vlot.

Inmiddels ben ik al gewend aan de stoelen. Mijn vriendin vind ze overigens heel lekker zitten, dus dat is ook allemaal persoonlijk. De website 'Autogetest.nl' noemt de stoelen zelfs "de betere en meest volwassen standaard stoelen die je in dit segment kunt krijgen". Oke, ik ga even weer een eind rijden in de Fiat en laat weer van me horen als er iets bijzonders is.

3000 KM
Even ingelogd om het nieuwe verbruik van 1:23 aan jullie mee te delen. Dat is bij voornamelijk snelweg-rijden en deels 100 km autowegen. Korte ritten zitten er niet bij.

5000 KM
Weer een korte aanvulling op het verhaal over mijn Fiatje Punto. De pluspunten van de auto blijf ik onderschrijven. Stil, pittig, lekker sturen, lekker rijden. Het nadeel echter ook. Nog steeds ben ik niet optimaal tevreden met de stoelen in deze auto. Op zich zitten ze prima, maar na zo'n half uurtje krijg ik een wat vermoeide (boven)rug. Ben al langs een specialistisch bedrijf gereden welke stoelen kan aanpassen. Ook verkopen ze daar Recaro en Scheel stoelen. Deze kunnen er eventueel wel in, maar dan betaal je 1700 euro voor 1 stoel. Dat is niet echt een optie, aangezien ik dat een veel te groot percentage van het aankoopbedrag van de auto vind. Wat ze eventueel ook kunnen doen is de huidige stoel aanpassen. De rugleuning wordt dan een beetje bijgesteld, wat afgevlakt denk ik... Hierover moet ik nog nadenken. Het kost niet zo veel, 75 euro ongeveer, maar ik weet niet of het zal helpen. Heb ook niet altijd last, alleen op sommige dagen (gek genoeg). Hopelijk wen ik helemaal aan de stoelen, dat zou nog mooier zijn.

Het verbuik is overigens netjes 1 op 23 gemiddeld.

7000 KM
Aan de auto gewend. Rij er met plezier in. Stoelen wennen... Kan beter, maar ja. Verbruik is 1:23,5 nu. Zo vaak tank je niet dus lastig een gemiddelde te geven :) smile.

Geen mankementen, niks te nadele en te voordele *daarvoor is de auto nog te jong. Geen gebreken of tekortkomingen. Ik merk niet dat ik in een eco auto rijd. Kom net zo goed mee met de dikkere auto's als ik optrek.

Tevreden Fiatrijder!

13000
Na een aantal duizend kilometers kom ik even met een update. De auto voldoet nog steeds prima. Geen enkel probleempje gehad. Ik rijd de auto altijd heel rustig warm en ben verder ook een rustige rijder. Hij doet dan nog steeds 1:24 (snelweg, rustig. Tussen de 110 en 120). Af en toe even lekker vlot optrekken met een warme motor voor het schoonhouden van de spuitmondjes (ofzo, weet niet meer wat de dealer zei).

Ik ben trouwens met de het “stoelprobleem” naar een bedrijfje geweest wat aanpassingen doet en bekleding enzo kan vervangen. Het was zo gepiept. Hij ristste de bekleding even los en kon een stangetje wat daar zit iets naar achteren buigen. Hierdoor drukte het minder naar voren. 10 minuten werk. De “bobbel” die halverwege mijn rug naar voren drukte is nu weg. Misschien vinden sommige mensen dat juist prettig, maar ik vond het hinderlijk. Zit nu stukken beter. Je blijft wat recht zitten in de stoelen, maar dat hoort bij dit model. Het is geen coupe, waar je een beetje liggend inzit.

Tijdens de afgelopen kilomters heb ik wat kleine leuke dingen gevonden. Wanneer je de ruitenwissers aan hebt en je zet de auto in zijn achteruit, dan gaat automatisch de achter ruitenwisser aan. Handig. En als je zeep sproeit gaan de wissers 3 keer. Dan stopt ie even en na 5 seconden doet ie nog een keer wissen voor de zeepresten. Leuk detail ook.

Veel rijplezier allemaal in jullie eigen auto’s!

7,5