Fiat Panda 1.4 100HP Sport (2007)

Uitvoering | Panda 1.4 100HP Sport |
Bouwjaar | 2007 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
Sinds 16 januari 2007 is de Fiat panda 100 hp sport in mijn bezit. Ik had hem eind oktober 2006 besteld. De auto is als extra voorzien van quarzo grijs metallic lak, thermostatisch geregelde airconditioning, zij-airbags, window airbags, ESP, bluetooth telefoonaansluiting, wielslotbouten en een afsluitbare tankdop.
Waarom deze auto: mooi compact, sportief en dik uitziende wagen.
Het rijden doe ik altijd met de sportknop aan. Reden hiervoor: de auto stuurt directer en reageert nog feller op het gaspedaal. Iedere rit is weer spannend. Zeker met een flinke dot gas dan brult en ploft de wagen.
De auto heeft heerlijke sportstoelen. Je zit op een lekkere hoogte in de auto. De versnellingspook is met zijn plaats hoog in het dashboard ideaal. Je kan met kort klikken heerlijk door alle zes de versnellingen heen schieten.
De vering is voor de lokale drempels aan de harde kant. Dwarsnaden op de snelweg worden daarentegen lekker weggefilterd. De auto is een genot om in te rijden op de binnenwegen en snelwegen. Op de binnenwegen voor het heerlijke stuurgedrag. De snelweg is een genot omdat de motor in zijn zesde versnelling bij 120 km/h een heerlijke cruiseroffel maakt.
Mensen, die op de achterbank plaats mogen nemen, vinden de auto heerlijk zitten. Wel daar eerst de hoofdsteun in de goede stand zetten.
De thermostatisch geregelde airconditioning houdt het interieur op een aangename temperatuur.
De hill-holder die in het ESP systeem is meegebakken is een heerlijke vinding. Je hoeft bij een hellingproef nu niet meer te klungelen met de handrem.
De uitrusting van de auto is zeer goed te noemen, met standaard radio-cd speler, boordcomputer, sportstoelen, elektrische ramen voor, elektrische buitenspiegelverstelling, centralevergrendeling met afstandsbediening en mooie lichtmetalen wielen. Vreemd dat hij niet standaard een afsluitbare tankdop heeft. Het bluetooth telefoonsysteem kost wat, maar werkt perfect.
Het brandstofverbruik is tot op heden gemiddeld 13 km/l. Bij 6300 km heb ik één liter olie moeten bijvullen.
Update maart 2008:
De auto bevalt nog uitstekend. Hij heeft een onderhoudsbeurt gehad eind januari 2008. Er waren plekjes/stofjes in de lak van het linker achterportier en linker deel van de voorbumper. Deze zijn onder garantie hersteld. Het portier in meerdere etappes.
Update februari 2009:
de auto bevalt nog goed. Het olieverbruik is eigenlijk het meest opvallend (zo'n 1 liter op de 7500-8000 km). Bij de laatste beurt zijn de spoorstangen opnieuw afgesteld wegens schuin afslijten van de banden.
Minpuntjes:
De wat forse draaicirkel van de auto. De waarde die Fiat opgeeft 10,4 m is volgens mij een onderschatting. De Opel Astra G van mijn vader heeft een kleinere draaicirkel.
Als het geregend heeft en je opent het portier dan kunnen er regendruppels op de stoelbekleding terechtkomen.
Problemen:
Bij aflevering:
Plekjes op de lak, waarvoor polijsten (garantie).
Roestende bouten van de achterbumper, reeds vervangen (garantie).
Roestende imbusbouten van de mistlampen voor, reeds vervangen (garantie).
Piepende remmen, waarvoor reinigen (garantie).
Maart 2008:
Correctie plekjes/stofjes op portier en voorbumper (garantie).
Nieuwe vloermatten (de randen van de oude vallen eraf) (garantie).
Februari 2009:
Spoorstangen opnieuw afgesteld.
Regelmatig oliepeilen (verbruik zo'n 1 liter op 7500-8000km)
Vloermatten (de randen vallen er weer af)
Update
8-1-2010 onderhoudsbeurt bij 45.466 km, tussendoor meerdere malen olie bijgevuld. Je komt ongeveer 5400-7000 km / liter olie verder. Ik heb wederom een nieuwe mattenset op 31-7-09 gekregen wegens de slechte kwaliteit van het stiksel van de randen.
Bij de onderhoudsbeurt zou de ABS campagne actie worden uitgevoerd. Deze bleek achteraf niet verricht te zijn, kwam ik zelf achter. Ik moest hiervoor op een ander moment terugkomen. Toen het ABS onderdeel werd vervangen, bleek de luchtinlaat los onder motorkap te hangen. Deze is toen ter plekke hersteld. De voorbanden waren aan vervanging toe. Dit heb ik laten doen bij de kwikfit wegens het enorme prijsverschil voor dezelfde banden.
Schadeherstel aan de achterbumper vond plaats begin januari 2010 wegens een achterop doorglijdende auto in de wintergladheid.
De auto rijdt nog steeds perfect. Een punt is alleen het olieverbruik. De importeur en de dealer houden hierbij vol dat het binnen de toleranties valt.
Op 11-2-2010 heb ik een nieuwe achterruitenwisserarm laten plaatsen, aangezien de vorige van de auto ervan afwas getrokken.
Oliepeil
Oliepeil op minimum. Olie laten bijvullen een liter op 3983 km.
Lambdasondesensor en olie
een update na een ruime 10.000 km.
De Panda is en blijft een lekkere auto om mee te rijden.
Ik ben er dit jaar mee naar Noorwegen gereden. Over de autobahn met af en toe het gaspedaal stevig gevloerd, waarbij de teller de 195 km/h haalde. In Noorwegen heerlijke haardspeldbochten genomen.
Enige nadeel: indien de auto net een kleine 10 cm langer was, dan zouden er met gemak 2 koffers in de kofferbak passen.
Problemen vanaf de vorige update:
Bij km-stand 52813 0,8 liter olie bijvullen.
Bij km-stand 54797 2 spijkers in een band. Kan de auto niks aan doen.
Bij km-stand 56054 1,0 liter olie bijvullen. Bij Fiat vinden ze het oliegebruik normaal.
Bij km-stand 60220 nieuwe lambda-sondesensor nodig: kosten ruime 220 euro.
Ingeruild
Vandaag de nieuwe Alfa ophalen. Na 68824 km neem ik afscheid van dit kleine racemonster.
Ik ga nu verder met een giulietta