Fiat Panda 1.4 100HP Sport (2007)

Fiat Panda 1.4 100HP Sport (2007)

UitvoeringPanda 1.4 100HP Sport
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2007

Het was 2003, ik kocht voor het eerst een nieuwe auto, een Punto HGT Abarth 1.8 16v. Een heerlijke vierwieler waar ik 2 jaar enorm veel plezier aan had beleefd. Helaas verkocht ik in 2005 deze auto om er een Alfa GTV voor terug te kopen.

Een aantal auto’s verder had ik nooit meer dat gevoel gehad wat ik met de Punto had. Vriendinlief reed tot voor kort een Seicento Sporting Schumacher en was toe aan wat anders. Na een tijd aan het sparen geweest te zijn voor een Fiat 500 kwamen we er steeds meer achter dat deze auto iets te populair aan het worden was. Leuk voor Fiat maar wij willen altijd iets aparts.

De keus was ineens snel gemaakt: ik had een jaartje eerder een week in een Panda 100HP gereden en dat was geweldig bevallen, de hele week rondgereden met een grote smile!

Al snel stonden we bij de dealer waar we een grijze 100HP bestelden, met skydome-dak, automatische airco en audio-bediening op het stuur. De Bluetooth-carkit hebben we niet genomen aangezien deze niet echt goed werkt en het audio-pakket hebben we links laten liggen omdat ik zelf graag een keer ECHT goed spul in de Panda wil.

4 Oktober konden we de auto ophalen en sindsdien is het één groot feest. Sindsdien staan er al meer dan 4000 kilometers op de teller. Geheel probleemloos.

Het leuke aan de Panda is dat je ook met normale snelheden al heel veel lol hebt en het idee hebt lekker aan het autorijden te zijn, iets dat ik bij veel nieuwe auto’s niet prettig vind; je moet al echt tempo gaan maken wil je een keer iets van beleving mee krijgen. Het gevoel is gewoon goed.

Bij 3250 km is de auto naar Madeno Racing gebracht voor een krachtkuur, de Panda had voor de modificaties 102,5 pk, naderhand 112 en een sterk verbeterd middengebied. Heerlijk!!! Samen met een nog mooier geluidje is het nu pret voor 10!

De acceleratie is dus al dik voor elkaar. Het lekkere is dat ook na de modificaties die gedaan zijn de auto op de snelweg nogsteeds net zo stil is als voorheen, een prettige bijkomstigheid.
Qua wegligging zijn de dempers en veren niet 100% op elkaar afgestemd, daar wordt dus ook wat aan gedaan binnenkort. Verder werkelijk niets aan te merken op de Panda, prettige stoelen zijn ook een pluspunt van de 100HP, ik kan er met mijn 1.88 meter prima in zitten.

--------------- EDIT 03-01-2008: ------------

De Panda is voorzien van een KW schroefset. Zoals je op de foto’s kunt zien is de Panda flink lager. Problemen bij drempels zijn er niet, tuurlijk; de gang moet er een beetje uit maar dat moest toch al gezien het springerige karakter. Verder rijdt het een stuk beter, qua comfort (voor zover dat aanwezig was) is er niets ingeleverd.

--------------- EDIT 21-02-2008: -------------

We zijn bijna bij de 10.000 km. Niks te klagen, geen vervelende dingen alleen dan dat ook wij zo nu en dan wat piepende remmen horen. Je moet je bijna zorgen gaan maken als je het niet hebt. Binnenkort even een 10.000-beurt regelen bij de dealer. Hoeft niet maar toch voor het fijne even nieuwe olie en dergelijke.

--------------- EDIT 04-06-2008: -------------

En de 15.000 kilometer is ook zonder ook maar één probleem gehaald. De Panda leverd nogsteeds een boel leuke reacties op, zonder uitzondering positief. We zijn er zo over te spreken dat de vakantie naar midden Italië dan ook met de Panda gedaan gaat worden en niet met de 166, dat stond eerst op de planning maar de Panda is zo’n perfecte mix tussen reis-auto en fun-bakkie dat we de lol in Italië niet willen missen.

--------------- EDIT 15-07-2008: -------------

De 20.000 beurt is al uitgevoerd. Omdat we er liever wat eerder bij zijn dan te laat maak ik van de 20.000 interval gewoon 16.000. Voor mijn gevoel net wat prettiger. Uiteraard helemaal niets aan de hand, vlekkeloos erdoorheen. Olie en een filtertje en hij kan er weer 16.000 tegenaan.

Op mijn site carloabarth.nl staat ook alles over mijn 100HP en nu ook een forumpje. Niks commercieels, gewoon voor 100HP-gekken.

--------------- EDIT 20-10-2008: -------------

En jawel, we zijn na een jaar en 11 dagen de 20.000 gepasseerd. Zonder problemen en vol plezier. Nogsteeds zijn het louter prettige kilometers. Een kleinigheidje is het enige dat ons 'overkomen' is, namelijk een kapotte remlichtschakelaar. Uiteraard keurig onder garantie verholpen.

--------------- EDIT 03-02-2009: -------------

We zijn weer een aantal maanden verder en de teller staat bijna op 25.000 kilometer. De Panda staat op winterbanden en dat bevalt uitstekend op nat en glad wegdek. De looks zijn even wennen maar dat is toch maar tijdelijk. Verder dus nogsteeds niet dan lof voor deze kleine italiaan!

--------------- EDIT 18-06-2009: -------------

De teller van de Panda staat op goed 28.000 km, iedere kilometer wordt nogsteeds met veel plezier gereden. Met het huidige lekkere weer zijn we iedere rit weer ontzettend blij het skydome-dak als optie te hebben gekozen, heerlijk!

--------------- EDIT 13-10-2010: -------------

Zo, een hele tijd geleden dus tijd voor een update, ookal is er niets vreemds te melden. De Panda gaat één dezer dagen de 50.000 km door en dat zal ongetwijfeld weer met een lach zijn. De Panda stelt nog steeds niet teleur en behalve het reguliere onderhoud is er niets wat gerepareerd diende te worden. Sinds de aanschaf in oktober 2007 is het dus een geweldig karretje. Dat blijkt wel uit het feit dat we hem al drie jaar hebben, dat halen maar weinig auto's bij ons...

Nog helemaal niets. Mijn vriendin rijdt achtereenvolgens een Uno, Cinquecento Sporting, Alfa 145, Seicento Sporting en nu dus de Panda. Veel vrienden rijden ’Duits’ maar nooit hebben ze ons kunnen ’plagen’ met een weigerende Fiat, het rijdt altijd.
Zelf heb ik een Stilo, Punto Abarth, barchetta en Alfa GTV gehad, ook daarmee nooit echt problemen.

-------------- EDIT 07-11-2007: --------------

Er zit een heel klein vibrerend rammeltje rechts in het dashboard, niks ernstigs en al vanaf nieuw maar het komt er niet van om ernaar te kijken. Ik weet vrijwel zeker dat als ik het dashboardkastje er even uithaal en even wat voel dat ik de oorzaak wel te pakken heb.

-------------- EDIT 20-10-2008: --------------

De remlichtschakelaar dus. Een probleempje dat nog niet zo 1,2,3 gevonden was. Af en toe hield de Panda uit het niets in maar met uitlezen was er niets te vinden. Toevallig kwamen we er een tijdje later achter. Een vriend van ons reed achter ons en zag op rare momenten onze remlichten aan gaan. Wat bleek: Fiat heeft een beveiliging ingebouwd dat wanneer je voet per ongeluk op de rem leunt na een seconde of 4 het gasgeven wordt afgeknepen. Opnieuw gasgeven is dan de oplossing. Omdat de remlichtschakelaar stuk was \'dacht\' de computer dat de voet op de rem lag en dus werd af en toe het gas afgeknepen. Een nieuwe remlichtschakelaar en het probleem was opgelost. Dat was dus alles tijdens de eerste 20.000 km!

En de 60.000 voorbij!

De Panda 100HP heeft er sinds de vorige update weer 10.000 kilometer bij. Voor het eerst is de Panda mee geweest naar Italië en dat beviel erg goed. Nog altijd is de Panda (jaja, afkloppen) probleemloos en loopt de 1.4 nog altijd als een trein, al is dat niet echt een gelukkige woordkeuze.

Onderweg naar Italië hebben we stevig doorgereden (heenweg gemiddeld zo'n 130-140, terugweg 150 gemiddeld) en toch hebben we een gemiddeld verbruik genoteerd van 1 op 13,8 en dat viel reuze mee. Sinds de vakantie naar Italië is ook goed te merken dat de Panda nog meer plezier in zijn werk heeft, het blijkt wel dat af en toe een flinke rit echt goed is voor een auto.

In oktober zal de Panda voor het eerst een APK-keuring moeten ondergaan en tevens zal dan de distributieriem vervangen worden want de Panda is dan vier jaar oud. Afgezien de Giulia trouwens een absoluut record qua lengte van het bezit. Geen van de andere 25 auto's tot nu toe heeft het zo lang gered!

9,5