Fiat Panda 1.3 Multijet 16v Dynamic (2005)

autoreview

Fiat Panda 1.3 Multijet 16v Dynamic (2005)

Signalement

UitvoeringPanda 1.3 Multijet 16v Dynamic
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2005
Jaar van aanschaf2009
KM-stand bij aanschaf50.300 km
KM-stand laatst0 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Fiat Panda 1,3L multi-jet

31-05-2010: 63500

N.a.v. van het wisselen van baan (en daarmee vervallen van de leaseauto) van mijn vrouw zochten wij een kleine en zuinige 2e auto.
We dachten nog even aan een Yaris, maar gezien de verwachtte afstanden die met de auto gereden moesten worden, leek een diesel de gunstigere keuze. Het werd dus een panda, een auto die ons ook wat uiterlijk betreft wel aansprak.

De auto is in december van 2009 gekocht met een tellerstand van 50300km. Op 5 maanden tijd hebben wij er dus ruim 13000 km bijgezet en de Fiat bevalt over het algemeen prima. De zitpositie is stukken fijner dan van onze andere auto (suzuki baleno estate uit 2000), omdat je wat rechterop en hoger zit, en er is voldoende luxe aanwezig om het ook over grotere afstanden vol te houden. Het blokje trekt lekker door en stelt de panda in staat vlot mee te komen met het verkeer. Ook op de snelweg kom je niet echt te kort met een top van ongeveer 165 km/u.

We hebben wel al enkele defecten gehad aan de auto: Vlak na de aankoop ging de achterklepontgrendeling stuk, bijna tegelijk met de turbodruksensor. Daarmee bleef de auto wel lopen, sprong alleen af en toe op het noodprogramma waardoor de motor niet echt boven de 3000 toeren kwam. Deze dingen zijn beide onder garantie vervangen.
Tijdens de grote beurt (bij 59500 km laten uitvoeren) bleek dat de achterremcilinders lek waren en deze zijn dus vervangen. Maar alles bij elkaar nog geen gekke dingen dus.

Minpuntje van de panda vind ik het soms traag reageren van het gaspedaal. Lift men even het (electronische) pedaal en geeft men dan weer gas bij, lijkt de computer nog even na te denken over de te nemen acties. Vooral voelbaar bij lagere toerentallen en als je in drukker verkeer aan het "meehobbelen" bent, maar volgens mij is het niet te wijten aan de turbo. De motor lijkt dan namelijk nog even niet op te trekken, dus ook niet langzaam. Het is echter maar een kleine aarzeling en ook niet altijd even uitgesproken aanwezig.
Los daarvan is er dus wel een turbogat waarneembaar. Ook daar is echter best mee te leven. Houdt men het blokje een beetje op toeren (rijden tussen de 2000 en 3500 toeren), dan gaat het allemaal best vlot.

Update 75000 km (17-10-2010):
Bij ca. 67000 is de koppeling beginnen te slippen. Slechts af en toe en we konden er nog steeds mee doorrijden. Ook op de snelweg was het nog niet meteen een probleem. Bij ca. 73500 km werd het echter te erg. Ook op de snelweg, in de hoogste versnelling, moest er voorzichtig worden opgetrokken (bij inhalen bijv.) om te voorkomen dat de koppeling weer begon te slippen. Een keer snel doortrekken in de lagere versnellingen had als resultaat dat je bij het eerste de beste stoplicht de koppeling goed kon ruiken in de auto.
Aangezien ik het nogal vroeg vond heb ik eerst de afstelling van de koppeling gecontroleerd en op internet gekeken of het een veel voorkomende kwaal was. Dit leverde geen eenduidig verhaal op. In een instantie was een lekkage van de prise-as de oorzaak, hetgeen zou inhouden dat de versnellingsbak uit elkaar zou moeten. Mij een brug te ver.
Bij het verwijderen van de versnellingsbak en het vervangen van de koppeling heb ik geen lekkages gevonden. Daarom een nieuwe gemonteerd. Tevens de twee keerringen vervangen, daar waar de aandrijfassen het differentieelhuis in gaan (linker examplaar was aan het "zweten"), omdat de versnellingsbak nu toch uit de auto lag.
Sindsdien weer ongeveer 1000 km gereden. Geen slippen meer. Lijkt dus gewoon op een geval van vroegtijdige slijtage. Misschien met een zwakke drukgroep als oorzaak.

Update 80500 km (19-12-2010):
De auto moest op keuring. Daar kwam hij wel doorheen, maar de keurmeester merkte op dat de multiriem slecht aan het worden was en de koelvloeistofpomp tekenen van lekkage vertoonde. Geen halszaken, maar ook niet iets om te lang mee door te rijden. Deze heb ik dan ook vervangen.

Update 97000 km (27-12-2011):
De auto begon wat minder lekker op te pakken met wegrijden en bij deellast (langzaam optrekken en constant tempo rijden) hield de auto af en toe in om een tel later weer door te lopen. Leek er op of de EGR-klep (uitlaatgasrecirculatie-klep, een van de emissie-regelsystemen) niet goed meer werkte. In de garage lost men dit wel eens op door in de inlaat een goedje te spuiten terwijl de motor ca. 2000 toeren draait. Dat lost de rommel op die ontstaat doordat carterdampen en uitlaatgassen in de inlaat als vettige, zwarte slurry neerslaan. Deze verzamelde troep wordt dus niet per km de lucht in geblazen, maar wordt bij een beurt in een keer uit de uitlaat geblazen. Winst voor het milieu? Ik weet het niet.
Enfin ... ik heb voor de andere optie gekozen: EGR-klep en inlaatspruitstuk verwijderd en schoon gemaakt. De klep bleef inderdaad een beetje hangen. Na het schoonmaken en hermonteren geen problemen meer gehad. De auto loopt weer zoals het hoort. Het is een redelijk bewerkelijke operatie, dat wel.
Geen probleem dat zich uitsluitend bij de panda voordoet, volgens mij. Elke modernere diesel met deze emissie-meuk moet er last van hebben. Er bestaan niet voor niets spuitbussen om de inlaat weer "schoon" te maken.

7,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (12)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.