Fiat Panda 1.2 Edizione Cool (2010)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Panda 1.2 Edizione Cool |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2010 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
KM-stand laatst | 50.000 km |
1 jaar met de Fiat Panda “Edizione Cool”
- 12.600 km
Introductie:
Na een Panda 4x4 is dit is de 2e Panda die we in 2010 aanschaffen. Ook al is de auto al weer in zijn 8e productie sinds 2003, de “new” Panda is nog steeds een leuke verschijning en het model absoluut oogt absoluut niet gedateerd. Binnen de bescheiden buitenafmetingen van de Panda heeft Fiat redelijk het optimum tussen functionaliteit en een leuke smoel weten te vinden.
Er is veel binnenruimte in de hoekige carrosserie. De met veel glas voorziene koets zorgt voor een goed zicht rondom. Verder zijn er handige gebruiksmogelijkheden, 4 deuren met een gemakkelijke instap en een romig lopend 4 cilinder torretje maken dat de Panda zich nog steeds in een warme belangstelling mag verheugen van jong zowel als oud. Met het concept is dus helemaal niets mis. Aandacht voor detailverbeteringen vind ik belangrijker dan trendy snufjes en daarmee is dan ook meteen verklaard waarom wij weer voor een Panda hebben gekozen. Ditmaal in de kleur Surf Azure.
Het hoge brandstofverbruik van de Panda 4x4 met 1:13 is voor ons wel de reden om te kiezen voor de 2-wiel aangedreven variant. Deze neemt genoegen met een brandstofverbruik van 1: 16-17 op voornamelijk korte ritten.
Er zijn al de nodige reviews over de Panda's gepubliceerd wat maakt dat ik speciaal wil stilstaan bij de verschillen tussen de tussen de 4x4 en de gewone 2 wiel aangedreven variant.
Uitvoering:
De Edizione cool uitvoering is in principe gelijk aan de Dynamique uitvoering met toevoeging van een handbediende airco. De Panda is voorzien van alle noodzakelijke elementaire bedieningsorganen inclusief een paar gimmicks die je alleen op duurdere automobielen aantreft, zoals het automatisch inschakelen van de achteruitwisser bij het achteruit rijden. De auto is uitgerust met een tripcomputer met een aantal basisfuncties voor gereden afstand, gemiddeld verbruik en afgelegde weg. Het instrument is van eenvoudige huize gezien de vrij traag reagerende brandstof verbruiksmeter. Een nuttig accessoire als een cruise control zoek je tevergeefs. Die is gezien het verwachte stadsgebruik waarschijnlijk te duur bevonden.
De combinatie van lichtblauwe en grijze stoffen in het interieur harmoniëren goed met de exterieur kleur. De kleur Surf-Azure verrast door afhankelijk van de lichtomstandigheden te variëren van lichtblauw, naar zilver en zelfs paars.
Om onze “Edizione Cool” een eigen look te geven hebben we hem of is het haar, uitgerust met de af fabriek verkrijgbare Fiorano lichtmetalen wielen met Goodyear vector 4-seizoenen banden. Dit geeft de auto net wat extra uitstraling. Verder hebben we een full size reservewiel en een Grundig radio aan boord. De radio schakelt overigens niet automatisch met het contact in en uit. Om de radio uit te schakelen moet je een 5 seconden de knop ingedrukt houden, net echt handig. Een gewone aan/uit knop werkt gemakkelijker.
Interieur:
De vormgeving van het interieur was vanaf het begin dik voor elkaar. Vooral de dashboardvorm is nog steeds bijzonder met de optisch in het oog springende middenconsole waar behoudens de beide stuurstengels alle bedieningsorganen inclusief de pook op gehuisvest zijn.
Fiat heeft in de modelcyclus voor verfijning en kwaliteitsverbetering gekozen in plaats van verandering getuige de kwaliteit van het dashboard. De dashboardkleur is nu donkerder en heeft meer glans waardoor het allemaal wat meer cachet heeft. Was er bij oudere modellen nog sprake van kleurverschil tussen de verschillende kunststof deurpanelen in de nieuwe modellen is dat verdwenen.
4 Volwassenen vinden een goede plek in deze kleine auto. De hoge bouwwijze met rechte zijwanden zorgt voor een rechte zit en dat scheelt ruimte. De bestuurder moet dan wel wat inschikken. Er is meer dan voldoende hoofdruimte. De instap is gemakkelijk. De zit achter het stuur is goed, alleen komt de rechter knie bij lange personen regelmatig in aanraking met de middenconsole. De voorstoelen zijn in de Dynamique uitvoering niet in hoogte en kantelhoek verstelbaar en dat maakt dat grotere bestuurders vanaf maatje 180 cm onvoldoende steun van de bovenbenen ondervinden door de vrij vlak staande stoelzitting. Ook mist de stoel zijdelingse steun. De stoelen staan overigens zo hoog dat langere bestuurders geen optimaal zicht hebben door de voorruit omdat ze tegen de binnenspiegel aankijken. De versnellingspook die uit het dashboard steekt staat ideaal onder handbereik om snel en soepel te schakelen.
Motor:
In het vooronder van de Panda huist de bekende 1.2 Fire motor met 44kW/60 pk bij 5000rpm. Het toppunt van betrouwbaarheid want van deze motor zijn al vele miljoenen exemplaren gebouwd. De motor kenmerkt zich door een minimum aantal onderdelen die industrieel met hoge kwaliteit en tegen lage kosten te produceren zijn. De parallel hangende klepjes met enkelvoudige bovenliggende nokkenas die eens in de 40kkm moeten worden gesteld appelleren niet aan de laatste trend in motortechniek, doch het resultaat stemt nog steeds tevreden. In deze laatste uitgave is het inspuitsysteem nog een keer geoptimaliseerd om de verbruikscijfers vooral bij deellast nog een keer te verminderen.
Ondanks het bescheiden motorvermogen van 44kW/60 pk (overeenkomend met een specifiek vermogen van slechts 50pk/liter!) weet de motor voldoende vaart in de slechts 835kg wegende Panda te brengen. De 0-100km/h sprint in 14 seconden is voldoende om lekker in het verkeer mee te zwemmen zonder als een rijdende verkeersremmer gezien te worden.
De motorelektronica is voor het modeljaar 2010 bij gelijk vermogen nog een keer verder verfijnd om een verbeterde rondloop en een hoger koppel bij lage toeren te krijgen. Dit reduceert het verbruik en verminderd de emissies. Het is goed mogelijk om in de 5e versnelling met 1500 omw/min voort te sukkelen zonder dat de motor protesteert. Dit komt overeen komt met een snelheid van 60 km/h. De charme van deze 4 cilinder motor is zijn zijdezachte loop. Hier heeft de Fiat motor meer te bieden dan de concurrentie die veelal een 3 cilinder in hun spaarmobielen monteert.
De algemene trend volgend is de Panda ook op een half synthesisch SAE 5W40 olie dieet gezet. Deze iets duurdere olie (circa € 10/liter) vermindert de interne wrijving tijdens de koude start en de warmloopfase en maakt het theoretisch mogelijk een olieverversing en service interval van 20.000km of 2 jaar aan te houden.
Koppeling en Versnellingsbak:
De versnellingsbak laat zich met de ideaal onder handbereik staande pook trefzeker bedienen. De speling in de kabelbediening maakt dat je de pook snel en nauwkeurig moet geleiden om soepel te schakelen. Met toenemende kilometers gaat de bak steeds beter schakelen totdat er speling op de bowden kabels ontstaat. Het spelingsvrij afstellen van de kabels is een aandachtspunt bij de onderhoudsbeurt.
Nieuw maakt de bak flink wat bijgeluiden in de 2e en 3e versnelling. Dit is een teken dat er bespaart is op maatnauwkeurigheid van de tandwielen. Dit euvel treedt alleen bij lage toerentallen op. Dit is opmerkelijk omdat de motor gezien zijn afstelling gemakkelijk deze lage toerentallen aan kan. Dit janken neemt naarmate het toerental de 2000 rpm passeert en met toename van het aantal kilometers af. Een minpuntje voor de overigens netjes in elkaar gestoken auto.
De bediening van de koppeling gaat overigens erg licht en het aangrijpen verloopt soepel.
Rijden:
Egaal of koud of warm, de motor springt altijd zelfverzekerd aan en loopt meteen mooi rond. De loopcultuur is voorbeeldig, daar kan geen 3 cilinder tegen op. Hierin schuilt ook meteen een gevaar, want de motor waarschuwt niet door een slechte gasrespons dat hij nog koud is. Al te enthousiast gassen bij koude motor wordt hier met extra slijtage gestraft.
Wat opvalt, zijn de duidelijk betere prestaties van deze Panda in vergelijking met de 4x4 variant. Het lijken wel 2 totaal verschillende auto’s. De verbeterde prestaties spreken boekdelen. De 0-100km/h sprint wordt niet in 20 sec maar in 14 seconden afgelegd of te wel dat is het verschil tussen vlot presteren en het verkeer ophouden!
De reden voor deze betere prestaties is eenvoudig te verklaren. De normale Panda brengt 835kg op de weegschaal in plaats van 955kg voor de 4x4 variant. De 120kg gewichtbesparing komen voort uit het vervallen van de gecompliceerde achterwiel aandrijving. De onafhankelijke wielophanging van de 4x4 met differentieel en schijfremmen heeft plaats gemaakt voor een simpele (torsie) achteras constructie met trommelremmen.
Deze Panda accelereert vlot tot een snelheid van 120km/h waarbij de motor slechts 3100 omw/min draait. Wat nog meer opvalt is het verschil in karakter tussen beide uitvoeringen. De langere versnellingen van de normale Panda (2600 rpm bij 100km/h) ten opzichte van de 4x4 (3300 rpm bij 100km/h) zorgen voor een aanmerkelijk stiller interieur. De prestaties worden daarbij ook soepel geleverd. De aandrijflijn als geheel komt niet zo gekweld over. De langere overbrenging is mogelijk omdat de krachten slurpende 4-wiel aandrijving ontbreekt. Zachtere rubbers in de wielophanging ten opzichte van de 4x4 zorgen ervoor dat bandengeluid veel minder naar de carrosserie wordt doorgegeven. Het comfort staat daarmee op een duidelijk hoger niveau.
Besturing en weggedrag:
De besturing is van het type licht en gevoelloos. Ideaal om in de stad te manoeuvreren. De extra lichte “stad” stand van de stuurbekrachtiging is volkomen overbodig. De auto is soepel geveerd die het comfort op de lange afstand ten goede komt. Relaxed “cruisen” met snelheden tot 120km/h gaat prima. Deze Panda is uitgerust met Goodyear Vector 4-seizoenen banden in de maat 165/70xR14. Een prima keuze zo blijkt. De band is comfortabel en heeft extra veiligheidsreserves in de regen, sneeuw en ijs door de grotere groeven. Ook het afrolgeluid stelt niet teleur en is vergelijkbaar met normale zomerbanden. Alleen bij stapvoets rijden (< 10km/h) is er sprake van een licht zoemend geluid door het grovere blokkenprofiel.
Nadeel van de soepele vering is de verminderde carrosserie controle. Bij het sportief aansnijden van een bocht helt de koets behoorlijk over. Duik je enthousiast de bocht in dan wil het neusje al snel rechtdoor. Eenvoudig gas los laten brengt de Panda snel weer op de goede koers. Hij vertoont hier blijkbaar wat gelijkenis met zijn naamgever, die ook niet al te sportief is ingesteld.
De 4x4 heeft hier door het straffere onderstel en de aandrijving op alle 4 de wielen duidelijk meer te bieden maar kan het echter door een gebrek aan motorvermogen niet in een gebruiksvoordeel omzetten.
Conclusie:
De 2-wiel aangedreven Panda is duidelijk te verkiezen boven de 4x4 variant. Betere prestaties, meer rust en comfort, lager brandstofverbruik maken van de “normale” Panda de meer volwassen auto ook voor langere reizen. Als je niet toevallig veearts bent en je door weer en wind een weg moet banen door ruig en besneeuwd terrein is er eigenlijk geen reden om voor de 4x4 te kiezen.
Fiat heeft inmiddels een nieuwe 900cc twee cilinder turbomotor met directe inspuiting in de Fiat 500 Twin Air geïntroduceerd. Reken er maar op dat deze ultra moderne krachtbron met Multi-air techniek ook zijn weg naar de nieuwe generatie Panda zal vinden. Dit wordt dan de volgende (groene) remake van een zeer geslaagd model worden!
Pluspunten:
+ Maximale ruimte bij kleine buitenafmetingen.
+ Stille soepele krachtbron.
+ Goed veercomfort.
Minpunten:
- Gevoelloze besturing.
- Vlakke stoelen met weinig steun.
- Geluiden uit de versnellingsbak bij lage toerentallen.
Onderhoud/ Storingen:
1e Onderhoudsbeurt 12.600km:
Service op maat beurt door de Fiat dealer na 1 jaar uitgevoerd. Het programma is hetzelfde als voor de 20.000km beurt. In het eerste jaar zijn er geen storingen geweest. In de winter is na een pekelperiode en vochtig weer 1x het rem storingslampje kortstondig opgelicht, maar deze storing was verder niet reproduceerbaar.
1e Slijtageverschijnselen
- 40.000 km
De eerste 2 jaarlijkse service beurten verlopen zonder problemen, nu bij de 3e is er toch meer aan de hand. De rechter voorwiel draagarm, beter gezegd de fusee, is versleten en moet tegen een prijs van 240 Euro (inclusief uitlijnen) vervangen worden. Dit zijn slijtageverschijnselen die je van 10 jaar oude / 100.000km auto's verwacht, niet van een 3 jaar oude auto die 40.000km heeft gelopen. Slijtage in de voorwielophanging is Panda's niet vreemd zo blijkt. Onze vorige Panda 4x4 had al versleten trommelstokjes bij 40.000km. Toch blijkbaar een zwak punt in het ontwerp. Het verzoek tot een coulance regeling honoreert FIat niet. Er worden drempel bedragen gehanteerd van 200 Euro in het 3e jaar en 400 euro in het 4e jaar om klanten tegemoet te komen. Fiat geeft de tegenwoordig in zwang geraakte drempels en rotondes de schuld van de extra slijtage. Jammer, want de Panda blijkt voor de rest een verassend praktische auto voor elke dag. Het feit dat Fiat het model naast de nieuwe Panda blijft voeren zegt meteen dat er een schare trouwe klanten is voor deze auto. Dat laat onverlet dat men na 10 jaren bouwtijd ook wel enige verbeteringen kan doorvoeren die het model laten meegroeien met de eisen van de nieuwe tijd. Voor mij een reden om de betrouwbaarheid een stapje terug te zetten.
afscheid
- 50.000 km
In 2013 heeft de Panda zich zonder morren van zijn taak als pakezel voor dagelijks gebruik gekweten. De ervaring is dus ronduit positief. Ingegeven door het feit dat er in 2014 ook weer BPM betaald moet worden op auto;s in de A categorie ben ik echter tegen het einde van het jaar gaan uitkijken naar een vervanger. Voor alle duidelijkheid dus niet onvrede over de Panda maar gedreven door het belasting klimaat. Dit heeft geleid tot de aankoop van een VW-Up! en afscheid van de Panda. Resumerend blijft het beeld van een uiterst functionele en gemakkelijk te bedienen stadsauto die door zijn overzichtelijke carrosserie in elk gaatje past waarbij je geholpen door de elastische motor ook nog een aanhangwagen kan trekken als het nodig mocht zijn. Aan het onderstel met de enigszins weke vering en het onderstuur merk je dat het concept inmiddels in de jaren is gekomen. Daarnaast vind ik dat slijtage onderdelen boven gemiddeld snel slijten. Een klein smet op een overwegend prima rapport. Als je daarmee kan leven dan is de Panda Classic nog steeds een aantrekkelijke auto.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.