Fiat Panda 1.2 Dynamic (2005)

Fiat Panda 1.2 Dynamic (2005)

UitvoeringPanda 1.2 Dynamic
Bouwjaar2005
Jaar van aanschaf2005

Wij zijn zeer tevreden over ons Pandatje. We hebben deze auto in 2005 nieuw gekocht als 'tweede auto', naast onze VW T4 DC. De bedoeling was dat de VW de kilometervreter zou zijn en de Panda was voor 'erbij'. Echter, ondanks het kleine formaat, bleek de Panda zo'n complete en fijne auto te zijn, dat de Panda al snel de voorkeur kreeg, zelf op de lange afstanden. Het hele gezin, 2 volwassen en 2 kinderen inclusief een wandelwagen, kun je er makkelijk in kwijt. De mooie afwerking van het dashbord en het interieur maken dat je nauwelijks in de gaten hebt dat je in een kleine auto rijdt. Het is echt een volwaardige mini MPV met erg leuke opties.

Onze Panda is voorzien van een groot schuifbaar panoramadak. Dit geeft de auto een heel ruimtelijk effect en met het dak open is het net of je in een cabrio rijdt.
Bij de optie panoramadak komt de airco te vervallen. Nietemin stond op de rekening van de eerste onderhoudsbeurt toch een bedrag voor het vervangen van de aircofilters(die er dus niet inzitten) gefactureerd. Hiermee viel de dealer voor ons wel meteen door de mand.

Gelukkig blijkt de Panda na 30.000 kilometer een erg betrouwbaar autootje en hebben we tot nu toe, afgezien van de eerste onderhoudsbeurt a €140,-, nog geen verdere kosten gemaakt of problemen gehad. We hebben de dealer niet weer gezien.

Binnenkort krijgt de auto een eerste grote beurt, en over 3 maandjes volgt de eerste APK. Maar eigenlijk verwacht ik daarbij geen echt grote problemen tegen te komen, afgezien van eventuele normale slijtagevervangingen.

Er is ook wel een minpuntje aan onze Panda te noemen; het motortje valt tegen qua prestaties en verbruik. Het verbruik van onze 1.2 ligt op ongeveer 1 op 15(als je een beetje op je rijstijl let), en dat valt wat tegen voor zo'n kleine auto. Als ik nu weer een Panda zou kopen, zou ik in elk geval een andere motor kiezen.

Afgezien van de niet correcte factuur van de dealer, geen.

Update mei 2011, KM stand 50.000km:
Af en toe begint de radio spontaan te spelen terwijl de auto afgesloten geparkeerd staat. Onlangs is de accu daardoor leeggelopen omdat de auto een paar dagen achtereen niet gebruikt was. Het lijkt willekeurig op te treden en daardoor is een oorzaak lastig te vinden. Misschien de hele boordcomputer e.d. maar eens laten ressetten bij de dealer

Nog steeds heel tevreden

We zijn nog steeds heel tevreden over onze Panda en de onderhoudskosten tot nu toe zijn nog steeds zeer laag. Preventief hebben we de distributieriem vervangen bij 45.000km en zijn er nieuwe stabilisator stangen gemonteerd omdat deze ruim werden. Verder alleen 4 nieuwe banden, filters, olie en andere vloeistoffen. Hiermee zijn de onderhoudskosten na 6 jaar bezit, erg laag te noemen. Ik ben benieuwd of de Panda dit nog even zo volhoudt.

Vorig jaar hebben we even overwogen om de Panda maar eens in te gaan ruilen. We kwamen er echter achter dat de inruilwaarde nogal negatief beïnvloed wordt door de belastingvoordelen op nieuwe 'groene' auto's. Daarom hebben we besloten dat de Panda mag blijven tot 'ie helemaal op is.

Enig minpuntje vinden we nog steeds het verbruik, dat blijft relatief hoog.