Fiat Panda 1.2 Dynamic (2005)

Uitvoering | Panda 1.2 Dynamic |
Bouwjaar | 2005 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
Toen ik de review schreef, hadden wij deze auto net aangeschaft. We hebben deze auto aangeschaft als tweede auto en vervanging van een ’96 Golf CL 1.6 met 126000 km om twee redenen. De Golf was 11 jaar oud en hadden we gewoon niet zoveel vertrouwen meer in (ondanks dat ie reed als een speer). Mijn vriendin is bovendien gestopt met werken in thuiszorg en hoeft voor haar werk niet zoveel km’s meer te maken. We wilden dus een auto ’voor erbij’ die niet al te veel geld kost als er niet al te veel gebruik van wordt gemaakt.
Onze eerste indruk na 1 dag rijden was als volgt:
Onze Panda is officiëel een 1.2 Navigator. De vorige (1e) eigenaresse heeft de Blaupunkt radio met navigatiesysteem echter over laten bouwen in haar nieuwe auto. Aangezien dit radiosysteem eigenlijk het enige is waarin de 1.2 Navigator zich onderscheidt van de 1.2 Dynamic kun je feitenlijk zeggen dat we een 1.2 Dynamic rijden. Dat heb ik dus ook maar aangegeven, wij weten niets van het navigatiesysteem dat er in zou moeten (maar hadden we ook niet nodig).
We hadden eerder een testrit gemaakt met een Panda met 1.1 motor (maart 2004) en dat viel eerlijk gezegd al helemaal niet tegen. Beetje wennen aan het ietwat hobbelige karakter van zo’n klein autootje (hadden we ooit ook bij Citroën AX) maar na een kwartiertje ben je er al aan gewend. Kom je prima mee weg in dorp/stad, secundaire wegen en zelfs op snelweg bereik je in acceptabele tijd de 120 km/u. Het is zelfs mogelijk om er 130 a 140 mee te rijden. Het verbruik is ’normaal’ maar niet extreem zuinig.
De 1.2 (1240 cc) motor heeft 6pk meer dan de 1.1 (1080 cc). Dat schiet niet op zul je denken maar dat is toch niet waar. Dit motortje levert een wat hoger maximaal koppel bij lagere toeren. Wanneer je ’normaal’ rijdt is het bij de 1.2 niet echt nodig om door te trekken terwijl je die neigen bij de 1.1 veel meer hebt en dat kost dus benzine. Onze 1.2 Dynamic / Navigator heeft een boardcomputer(tje) waar je het gemiddelde verbruik kunt aflezen. Ik heb vanmiddag een ritje gemaakt van ong. 30 km met van een dorp naar het volgende, stukje in bebouwde kom, stukje 50 km/u, flink stuk secundaire weg (85 km/u gereden) en weer volgende dorp. Het is me gelukt om verbruik op 5.2 te houden, da’s dik 1:19 en dan dan heb ik ’normaal’ gereden, nog niet eens echt truttig. Na wat testritjes met stukje snelweg (125 km/u), lekker doortrekken en beetje scheurneuzen uiteindelijk een gemiddeld verbruik van 6.2 oftewel ruim 1:16, helemaal niet verkeerd gezien het feit dat de Golf 1.6 bij ’normale’ rijstijl toch wel 1:15 reed. Ik heb het idee dat de 1.1 motor gewoon de standaard 1.1 is die ook in de Seicento zat, deze 1.2 motor zal daaruit geëvolueerd zijn en ik moet zeggen dat nu ik met de 1.2 heb gereden, ik de 1.1 eigenlijk niet meer zou willen (maar mocht je daar goedkoop aan kunnen komen dan toch nog steeds een hardstikke leuk wagentje).
Het karretje is leuk om te zien en zeker ook leuk om in te rijden. Airco is natuurlijk prettig, ABS werkt goed (even grindweggetje opgezocht) en een airbag is natuurlijk in zo’n klein autootje ook geen overbodige luxe (maar volgens mij niet standaard bij dit soort kleine wagentjes?). De kolom in het midden met versnellingspook lijkt in het begin wat onhandig maar went snel en is zelfs wel prettig.
UPDATE 06-JUN-2010:
Inmiddels 30.400 km op de teller. Auto heeft sinds 2007 2 beurten gehad, een kleine en gezien de weinige km's een wat minder uitgebreide grote beurt. Alles werkt nog perfect, geen noemenswaardige problemen.
2x beurt gehad bij Fiat dealer sinds aanschaf in 2007. Geen problemen.