Fiat Panda 1.2 Dynamic (2004)
| Uitvoering | Panda 1.2 Dynamic |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2004 |
| Jaar van aanschaf | 2004 |
| KM-stand bij aanschaf | 7 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Deze auto 3 weken geleden aangeschaft als 2e auto en onderstaand review is dan ook niet meer dan een eerste indruk.
Het blijkt in ieder geval een geweldig leuk ding: zowel qua model als qua uitrusting. De auto is voorzien van optiepakket `sound´ en samen met de standaarduitrusting zakt hij zowat door de veren van de accessoires: electr. ramen, dito spiegels, ABS, een prima audiosysteem incl. CD-speler, mistlampen, noem maar op. Afgezien van airco zit er alles op wat je maar nodig hebt.
Het enige wat voor een Panda wat overdreven is is de -inschakelbare- citystand van de electrische stuurbekrachtiging: die lijkt gemaakt voor een grotere en vooral veel zwaardere auto maar ook in de normale stand stuurt deze auto al zo licht dat deze extra (parkeer)bekrachtiging absoluut niet nodig is.
Voor zo´n kleine auto is de Panda best ruim: 4 volwassen van gemiddelde lengte gaan er prima in en die zitten dan in fijne stoelen.
De 60 pk motor maakt van hem natuurlijk geen sprinter maar zowel in de stad als op de snelweg komt hij er toch goed mee uit de voeten.
Het gemiddeld verbruik tot nu toe schommelt ergens rond de 1:16: dat lijkt dus niet slecht maar de auto is natuurlijk pas 3 weken oud.
Het enige waar ik me nu al aan erger is dat ’drive by wire’ gaspedaal: de motor blijft nog even toeren maken als je het gas al hebt losgelaten en daar moet je absoluut aan wennen (als je daar ooit aan went tenminste!). Maar verder: tot nu toe niets dan lof.
Eén minpuntje: doordat de stoelen in de auto nogal hoog geplaatst zijn zit - als je langer dan 1.80 bent - de bovenrand van de voorruit erg laag. Een boven de weg hangend stoplicht is staande voor de stopstreep absoluut onzichtbaar. Een in hoogte verstelbare voorstoel is een aan te raden optie.
Update 26/07/04
We zijn nu ruim 3000 km verder en nog steeds even enthousiast!
Update 18 april 2005.
N.a.v. een aantal zaken die in andere reviews worden genoemd:
1. De vlekgevoeligheid van de bekleding. Klopt, als die (goed) nat wordt heb je een gerede kans dat er een kring overblijft.
2. Het verbruik. In de stad gemiddeld 1 : 12,5. Dat is wellicht voor zo’n kleine auto best veel maar aan de andere kant.
Twee maal een raadselachtig continu knipperen van het digitale infoscherm na het starten. Motor uitzetten en opnieuw starten verhielp dat verschijnsel.
Verder niets en dat is natuurlijk maar goed ook bij een 3 weken oude auto.
Update 26/07/04:
Wat water in een knipperlichtje (spatbord)en een loslatende naad in de hoes van de versnellingspook.
Inmiddels onder garantie verholpen. Verder niets.
Behalve dan dat we ineens een FIAT-logo kwijt waren, kennelijk aan een ’verzamelaar’. En ik maar denken dat je zoiets alleen overkomt met je Mercedes, Jaguar, Bentley.
Update 31-01-05
Km stand 7500. En dat waren 7500 probleemloze km’s. Het enige wat gemaakt moet worden in de mute-knop van de radio maar dat is dan ook het enige probleem tot nu toe. Afgezien van dat drive-by-wire gaspedaal -daar zouden ze toch écht iets aan moeten doen- niets dan lof voor de Panda.
Update 18-04-05
Afgezien van de in de review update van vandaag beschreven ’problemen’ waar we zoals ook gezegd best mee kunnen leven, doet onze Panda het verder prima. Nog steeds veel lof voor dit wagentje dus!
Update 11-10-06
Km stand nu 17500. En dat waren evenveel probleemloze km’s. Hele fijne auto!