Fiat Panda 1.2 Dynamic (2004)

Fiat Panda
Fiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat Panda - interieurFiat Panda - interieur

UitvoeringPanda 1.2 Dynamic
Bouwjaar2004
Jaar van aanschaf2008

APK.....

We hebben de auto nu ruim twee jaar en doordat we recentelijk een routine-APK in een monster-APK van bijna € 2.500,- zagen veranderen wilde ik het een en ander voor u op schrift zetten:

Comfort: Voldoende
Het is een fijne auto om in te rijden. Bij harde wind merk je dat het een vrij hoge lichte auto is, maar zeker netjes stil. Minpuntje (vooral bij langere afstanden) is dat er bij het 'rusten' van de rechter knie voor de bestuurder, deze tegen een rand van het dash-bord komt. Niet pijnlijk, maar wel wat ongemakkelijk.

Prestaties: Goed
Voor zo'n lichte compacte auto, lekker vlot, rijdt en schakelt prima.
Qua zuinigheid is de 1 op 18 optimistisch. Ik rijd ongeveer 1 op 16 (ben van het nieuwe rijden). Mijn vriendin rijdt wat meer door, resultaat: 1 op 14.5 (maar ook vaker korte afstanden)

Betrouwbaarheid: Voldoende
Gebruikskosten: Slecht

2008: enkele tientjes kosten
Kort na aanschaf was de elektronica van de leg, in de vorm van de radio (waar de code opnieuw van opgevraagd moest worden) en de automatische deurvergrendeling (e.a. heen en weer naar Fiat NL). Vervelend, maar kan gebeuren.

2009: € 700,- kosten
We hadden de auto voor een vrij scherpe prijs gekocht, echter de reden werd na een jaar dus duidelijk, diverse filters bleken hoog nodig aan vervanging toe te zijn. Dit is me bij bijna elke tweedehands auto overkomen (de laatste beurt voor de verkoop wordt blijkbaar regelmatig "uitgespaard"). De verrassing zat hem in het feit dat bij 120.000 km de distributie-riem vervangen dient te worden (dit was ook meer dan nodig!). Bij deze compacte auto blijkt deze handeling behoorlijk arbeidsintensief: € 700,-

2010: APK voor "slechts" € 2.350,-
Wat een routine-APK moest worden werd een kleine desillusie. Bij het brengen van de Panda had ik een kleine opmerking, we hoorden een wat vreemd "rammeltje", vooral bij 80km/u in de vijfde versnelling. Wat bleek, de versnellingsbak was compleet versleten inclusief de drukgroep. Nieuw kopen zou (inclusief montagekosten) meer kosten dan de auto waard was! Dus, op zoek naar een tweedehands. Tot onze verbazing bleken er vele types van te bestaan, per jaar! Dit maakt het vinden van een (goede) tweedehands het zoeken naar de spreekwoordelijke speld in de hooiberg. Het geluk was toch nog een beetje aan onze zijde, onze garagehouder vond een tweedehands die slechts 10.000 km was gebruikt. Verder bleken de beide draagarmen ook nog versleten. Samen met wat ditjes en datjes kwamen de "APK-kosten" op € 2.350,-!

Een maand later:
Nog niet helemaal van de "APK-schrik" bekomen begon de kofferbak op de meest ongewenste momenten te ontgrendelen: bij het in- en uitstappen van de auto, bij stoplichten, noem het maar. Om hem nu weer naar de garage te brengen durfde ik bijna niet aan... weer een speld in de hooiberg? Ik heb de kofferklep zelf gedemonteerd op zoek naar de mogelijke oorzaak (na enige tips te hebben ontvangen van onze garagehouder). De oorzaak bleek in een microswitch (!!) te zitten waarmee de kofferklep handmatig (zonder de sleutel) geopend kan worden. Dit pietepeuterige schakelaartje was vies geworden en wordt schuin belast met het openen, waar deze dus klaarblijkelijk niet tegen kan (nog niet opgelost: draadje doorgeknipt)

Zou u weer een auto van hetzelfde merk kopen: Nee
Een fijne auto om in te rijden, qua aanschaf vriendelijk geprijsd. Echter deze goedkoop wordt met de onderhoudskosten duurkoop. Voor ons na deze Panda nooit weer een Fiat.

5,5
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee