Fiat Panda 1.2 69 Edizione Cool (2011)

autoreview

Fiat Panda
Fiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat Panda - interieurFiat Panda - interieur

Signalement

UitvoeringPanda 1.2 69 Edizione Cool
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011
KM-stand bij aanschaf3 km
KM-stand laatst0 km
Lezerswaardering: 85%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Een klein jaar verder

Zo. Wat gaat de tijd hard.

Sinds januari 2007 reden wij in een Hyundai Atos 1.1i. Die beviel niet zo fantastisch. De afwerking was aftands te noemen, de motor had net niet genoeg trekkracht om lekker mee te komen met het verkeer en hij bleek toch wel heel erg krap te zijn. Ik kon er niet fijn in rijden met mijn lengte van bijna 2 meter en schoenmaat 52.

Dat werd dus na 1,5 jaar opzoek naar een beter plan. En wel een Panda. In augustus 2008 konden wij de zwarte Fiat Panda 1.2 Edizione Cool ophalen bij de dealer.

Vanaf dat moment werd het echt duidelijk dat het voor dezelfde prijsklasse dus wel degelijk veel beter kon dan Hyundai had gedaan met de Atos. Lekker ruim, ik kon er met mijn gigantische formaten prima in rijden. Achter mijzelf zitten: Ja, dat kon dan weer net niet. Ook de motor deed het veel beter dan die van Hyundai. Soepeler, sneller en stiller.

Enfin. Zo hebben wij 2,5 jaar gereden, zonder enige tegenzin. Totdat begin april 2011 de folder van de plaatselijke dealer op de deurmat viel. Een gloednieuwe, wegenbelastingvrije, hevig vernieuwde versie van de Panda voor de standaardprijs maar er zou volgens de folder worden gestunt met inruilprijzen.

Met in het achterhoofd dat onze huidige Panda toch de leeftijd van 3 jaar en een kmstand van 60.000 naderde en dus onderhoud om die reden ook steeds meer om de hoek komt kijken, konden we onze nieuwsgierigheid niet bedwingen om toch eens langs te gaan.

Eenmaal bij de dealer stonden daar zoals verwacht ontzettend veel Panda's te lonken, dringend opzoek naar een nieuwe eigenaar. Het vermoeden kwam in mij naar boven dat er gewoon weer verkeerd was ingekocht en dat ze van de voorraad af moesten. Niets is minder waar. We waren ervan overtuigd dat het een donkergrijze moest worden. Immers was zwart ook zo simpel geworden, evenals zilver en kleuren als paars en dergelijke: Laat die maar staan voor Patty Brard. Het grijs wat wij wilden hebben was Electroclash Grey zoals Fiat het noemt. Verder moest er een radiovoorbereiding in, zodat de autoradio gewoon aangesloten kon worden. Na overleg over wat de inruilwaarde dan werkelijk inhield, bleek dat deze inderdaad scherp was. Heel scherp. Het kwam erop neer dat wij een kleine 3000 euro moesten betalen voor een nieuwe Panda, dat is niet mis vergeleken met de prijs van de nieuwe (net iets meer dan 10.000 euro). De auto werd besteld.

Zo belanden wij op 27 mei 2011 weer bij de desbetreffende dealer om onze Panda op te halen. Na de administratie te hebben afgerond omtrent kenteken en andere zaken, kregen wij de sleutel.

Daar staat hij dan: De hagelnieuwe, hevig vernieuwde Panda 1.2 69 Edizione Cool. Ik hoor u al bijna denken: "Hevig vernieuwd? Wat dan?". Ja, dat is precies wat ik ook dacht. Ik vind 't als ik eerlijk ben tegenvallen qua vernieuwingen. Ik hou niet van dat formele gedoe, maar ik ben haast genoodzaakt hier toch een opsomming van te maken aangezien de lijst vrij kort is:

- De motor is opgekrikt van 60 naar 69pk, dit maakt 'm net wat soepeler dan hij al was
- Fabrieksopgave van 't verbruik is beter, praktijk zegt dat 't klinkklare onzin is
- Minder uitstoot: Wegenbelastingvrij dus
- Grotere spiegels (dit is een waar genot, wat waren die van de vorige klein)
- Alu dakrails
- Andere wieldoppen
- Grill en spiegels in carrosseriekleur
- Schaalverdeling snelheidsmeter is aangepast (gruwelijk irritant, waar de vorige gewoon 20,40,60,80 e.d. had heeft deze 10,30,50,70. Maakt dat je veel sneller 110 rijdt in plaats van 100)

Goed, inmiddels zijn we beland in de 2e maand van het jaar 2012. Een klein jaar en dik 14.000km verder met deze hevig vernieuwde Panda. Hoe rijdt dit nou en vooral: Zijn er verschillen met die o zo verouderde Panda van de vorige generatie.

----Stuur----
Het stuur zelf is vrij klein, maar wel lekker dik waardoor de grip prima is. Niets op aan te merken. Bochtengedrag is prima, de Panda stuurt een klein beetje gevoelloos maar wel lekker licht en je kan 'm prima krijgen waar je 'm hebben wilt. Bij een scherpe bocht met een aardige snelheid helt de carrosserie wel wat over, maar wat wil je anders met een auto die relatief hoog is en een korte wielbasis heeft. Overigens kan ik geen verschil ontdekken tussen deze en de vorige Panda.

----Versnellingsbak----
De versnellingspook bevind zich in 't dashboard, wat sommigen van jullie er misschien vreemd uit vinden zien of er negatieve vooroordelen over hebben. Ik had die vooroordelen ook, maar daar ben ik compleet van terug gekomen. Wat een ideale plaats voor een pook, ergonomisch gezien praktisch en je vergist je nooit.
De bak is ietwat hakerig, zoals kenmerkend is bij Fiat, maar heeft vrij korte slagen wat het fijn maakt om lekker door te schakelen.
De koppeling: Ja, daar heb ik wel wat over te zeuren. Wat bij deze auto namelijk gebeurt is, zodra je de koppeling intrapt, het toerental niet direct zakt maar even blijft hangen. Dit zorgt ervoor dat als je schakelt, de motor voor een moment voor nog geen honderdste van een seconde doorschiet richting de 3000rpm voordat hij zakt. Dit vraagt heel wat gewenning, je moet het gaspedaal loslaten, bewust heel eventjes wachten (ook niet langer dan een honderdste van een seconde) voordat je de koppeling intrapt. Dit went vrij snel, maar je moet hier in het begin echt bij nadenken. Jammer, want dat had de vorige Panda ook.

Kenmerkend aan de versnellingsbak van Fiat is overigens wel het minder plezierige feit dat bij koud weer (zoals enkele weken terug, temperaturen van -10 graden), de bak erg moeilijk in z'n eerste en tweede versnelling te krijgen is. Ben je eenmaal op weg en heb je 2km gereden dan is 't geen punt meer.

----Motor----
-Trekkracht-
Ja, dit is toch wel het punt waar de vernieuwde Panda zich overduidelijk onderscheidt van de oude. De motor is veel feller, stukje sneller en gaat soepeler om met z'n koppel. Hij komt prima mee met het verkeer, echter 80-100km/h neemt nog steeds wel wat tijd in beslag als je in z'n 5 blijft rijden.

-Verbruik-
Ook dit punt is zeker niet slecht voor een auto als deze. Het dieptepunt bedraagt 1 op 14, het hoogtepunt echter 1 op 20,4. Gemiddeld hangt de Panda bij ons zo rond de 1 op 17,8. Niet slecht, maar dit was ook zonder problemen haalbaar met de oude versie.

8,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (4)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.