Fiat Panda 1.2 69 Edizione Cool (2010)

Fiat Panda 1.2 69 Edizione Cool (2010)

UitvoeringPanda 1.2 69 Edizione Cool
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2010

Fijne auto, ABSOLUUT geen zuinigheidswonder!

Dit jaar een belastingvrije Panda Edizione Cool aangeschaft.
Zoals het een pinnige Nederlander betaamd werden ook wij gelokt door het zeer aantrekkelijke kostenplaatje van de Panda 1.2 69: Geen belasting, zeer laag brandstofverbruik en een lage afschrijving, wat wil een mens nog meer...

Onze maximaal-beairbagte Panda werd met tal van accessoires in mei afgeleverd. De aflevering op zich was een flink staaltje desinteresse van de dealer, maar goed dat komt misschien nog wel eens ter sprake in een dealerreview van mij.

Na 5 maanden en een dikke 6500km kan ik natuurlijk al enkele conclusies trekken omtrent het Pandaatje:

-Motorisch komt de Panda in de vierde en vijfde versnelling tekort; de fut is er dan echt uit. In de stad echter voldoet de aandrijving uitstekend.

-Wegligging is goed, wel enige zijwindgevoeligheid.

-Interieur is lekker ruim voor zo`n kleine auto, ook achterin kan een volwassene redelijk goed zitten. Bagageruimte is voldoende voor de wekelijkse boodschappen.

-Schakelen, koppelen, remmen, etc. het voldoet allemaal uitstekend. Het sturen is een een feest, mede dankzij de city-stand.

-Verbruik: Tot nu toe gemiddeld 1:15,5 Wat mij betreft zwaar teleurstellend! Ernstig afwijkend van het door de fabrikant opgegeven verbruik. Beste verbruik tot nu toe was 1:19, slechste verbruik 1:12,8(!). De boordcomputer wijkt met de verbruikcijfers trouwens behoorlijk af, het verbruik wordt er zo`n 10% te rooskleurig door voorgeschoteld.

-Opvallend: De airco wordt niet ijskoud, maar koel. Het werkt allemaal wel afdoende.

-Ergernissen:
* Veel afrolgeluiden van de banden.
* Ruitenwissers schrapen en bokken over de voorruit.
* Om de (standaard Blaupunkt) radio uit te zetten moet je de knop erg lang vasthouden.
* De middenconsole is irritant voor je rechterbeen.
* Vreemd: uit de luchtstroomopeningen in het interieur komt soms een carboleum-achtige geur... Alleen nadat de auto na een rit even stil heeft gestaan en de blower weer aangedaan wordt. Na zo`n drie minuten is het weg. Uitgassend kunststof misschien?

Al met al kan ik concluderen dat de Panda het goed doet. Je krijgt heel veel waar voor je geld en dat telt. Het wagentje voldoet absoluut aan de verwachtingen op enkele kleinigheden na. Het verbruik moet echt beter kunnen, dit is wat mij betreft een echte tegenvaller.

----------------------------------------------------------------

Update 15-12-2010
Laatste tankbeurt gaf een verbruik van 1:10,96(!!) Redelijk veel stadsritten en veel kou maar dit resultaat is echt bedroevend!
Ook opvallend is de afwijking van de boordcomputer. Deze gaf 8,4 ltr per 100 km. aan terwijl de werkelijkheid dus 9,1 ltr per 100 was.
Hoog tijd voor een bezoek aan de Fiat garage....

----------------------------------------------------------------

7,5