en nog veel meer..
Om te kunnen inloggen op Mijn AutoWeek moet u akkoord gaan met onze privacy voorwaarden.
Uitvoering | Panda 1.2 4x4 Climbing |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2005 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
KM-stand bij aanschaf | 19.300 km |
KM-stand laatst | 41.000 km |
Aankoop:
Na 10 jaar trouwe dienst was onze Seat Marbella 0.9 Fun bouwjaar 1995 toch uiteindelijk aan vervanging toe. Alhoewel er van roest geen sprake was, waren de 57.000 stadskilometers niet onopgemerkt aan de versnellingsbak voorbij gegaan. De synchromeshes van de 2e versnelling vroegen om een voorzichtige hand want anders maakten de tandwielen door tandengeknars hun ongenoegen kenbaar.
De auto wordt als 2e auto, met een jaarkilometrage van 5.000km, voornamelijk voor de korte ritten ingezet. Een compacte auto met een benzinemotor die kortere ritten niet meteen kwalijk neemt (ik ben van huis uit dieselrijder namelijk!) lijkt dan ook de rationele keuze. De Seat was een no-nonsense auto die alhoewel heel basic verassend functioneel bleek. Van boodschappen doen tot complete verhuizingen, het werd allemaal met de Marbella gedaan. Compacte buitenafmetingen mochten nu wel gecombineerd worden met iets meer luxe en “Fun” to drive. Een 4 deurs koets met gemakkelijke hoge instap voor de reeds op leeftijd zijn de ouders was een belangrijke extra eis.
De eis van 4 deuren maakt dat de spoeling in de populaire kleine instapklasse meteen een heel stuk kleiner wordt. De Hyundai Atos, de Daihatsu Sirion 2 en de Suzuki Swift komen nog het dichts in de buurt van de Fiat Panda Nuova die je als natuurlijke opvolger mag zien van de oer-Panda. Fiat staat overigens bekend voor de gelukkige hand die men heeft in het ontwerpen van compacte auto’s. De Panda Nuova leek derhalve de logische keuze.
Zoekend op een occasionshow naar een geschikte Panda viel mijn oog op de een stuk woester en volwassener uitziende Panda 1.2 / 4x4 Climbing van November 2005 met 19.300km op de teller. De 4x4 maakt daarbij puur visueel op zich opmerkzaam door de bredere 185/65/14” wielen, de 50mm grotere hoogte en dito grondspeling en de dikkere bumpers. De “Fun”, zeker in de gele “vanille” kleur spatte er zo gezegd van af. Het glazen panoramadak, de airco, de radio met CD speler en de trekhaak zorgden voor de gezochte luxe. Alhoewel ik geen emotiekoper ben van huis prikkelde dit karretje toch wel mijn zintuigen!.
Techniek:
De techniek voorziet in permanente 4-wielaandrijving die uit hoofde van de kosten wel eenvoudig maar uiterst effectief is vorm gegeven. Onder normale omstandigheden is de auto een voorwielaandrijver. Alleen als de voorwielen grip verliezen en doorslippen worden de achterwielen automatisch tot 50% van het vermogen bijgeschakeld. Dit wordt mogelijk gemaakt door een visco koppeling en een extra differentieel in de ten opzichte van de normale Panda gewijzigde achteras. Het systeem werkt volledig automatisch, de bestuurder hoeft hier verder niets voor te doen.
Met de gewijzigde achteras heeft de auto ook de beschikking gekregen over rondom schijfremmen (voor binnen geventileerd) die voor een uitstekende remvertraging zorgen. Het standaard aanwezige ABS draagt in het terrein bij aan het gecontroleerd afdalen van steile hellingen. Alhoewel ik nog niet uit eigen ervaring kan berichten zijn de terreineigenschappen, volgens de testen, beter dan dat je van zo een ukkie in eerste instantie verwacht.
Ook in de uitrusting zijn er geen manco’s, Er is een uitgebreid instrumentarium met toerenteller en tripcomputer. Het panoramadak bestaat uit twee doorzichtige delen waarbij het voorste deel elektrisch bediend in meerdere standen open kan. Directe zonne-instraling kan doormiddel van een rolgordijn afgeschermd worden. Het dashboard is uiterst functioneel ingedeeld. Opvallend het nogal massief uitgevallen middengedeelte met de daarop geplaatste versnellingspook. Alle bedieningsorganen zitten op een gemakkelijk bereikbare plek. Alleen de elektrische raambediening op de middenconsole verwacht je instinctief toch in de deuren.
Rijden:
Bij een eerste nadere kennismaking vallen de gemakkelijke hoge instap, de goede zit met voldoende zijdelingse steun, het riante rondomzicht, en de overzichtelijk koets meteen op. Het is een auto waar je je snel in thuis voelt. Alleen de markering aan de voorkant is door de steil aflopende neus in eerste instantie wat moeilijker in te schatten.
De motor draait bij de koude start meteen mooi rond. De 4-wiel aandrijving moet echter nog even “ontwaken”. Aanvankelijk voel je enige taaiheid in de aandrijflijn ten teken dat hier de olie nog op temperatuur moet komen. Bij krappe bochten, zoals keren op de weg, voel je de aandrijflijn iets wringen.
De koppeling is licht maar mist een duidelijk drukpunt waardoor het samenspel tussen gaspedaal en koppeling wat meer gewenning vraagt. De eerste en tweede versnelling zijn vrij kort uitgevoerd om het gemis aan een echte terreinoverbrenging te compenseren. Dit betekent wel dat de sprong naar de hogere versnellingen wat groter uitvalt. Door het bescheiden vermogen van 60pk (gelijk aan de tweewiel aangedreven variant) betekent het praktisch dat je redelijk ver in de versnellingen moet doorhalen alvorens op te schakelen. De versnellingspook zit op een ergonomisch ideale plaats en nodigt uit om met verve bedient te worden. Schakelen gaat een beetje sponzig maar overigens in alle omstandigheden betrouwbaar. Van 2 naar 3 moet er iets nauwkeurig geleid worden om haken te voorkomen. De beperkte stijfheid van de kabelbediening is hier debet aan.
De besturing gaat mede door de overmatige elektrische bekrachtiging heel licht maar zonder veel gevoel. Voor mensen die gewend zijn aan hydraulische stuurbekrachtiging in ieder geval even wennen. De Panda gaat op de spreekwoordelijke rails door de bocht en volgt lange tijd neutraal de ingeslagen koers alvorens onderstuur zich gedoceerd aankondigt. Dit is voornamelijk het gevolg van de 4x4 aandrijving en de gewijzigde geometrie van de achteras. Dit alles gaat gepaard met verrassend weinig overhellen van de carrosserie ondanks de 50mm grotere bodemvrijheid. Een duidelijk positieve bijdrage hierin hebben de stabilisatorstangen op de voor- en achterwielophanging.
Over vering gesproken, de Panda laat niemand in het ongewisse over zijn speciale genen. De basisafstemming van de vering is geslaagd, strak maar beslist niet oncomfortabel. Oneffenheden in de weg worden buitengewoon zeker opgevangen waarbij de grotere massa van de aandrijving duidelijk voelbaar is door een wat “bonkig” weggedrag, vooral bij lichte belading. De koets heeft een prima stijfheid want er kraakt en piept niets. Dit maakt dat de Panda degelijk en veilig aanvoelt, alhoewel hij in de Euro NCAP test slechts 3 van de 5 sterren voor de veiligheid weet te scoren.
Het domein van de Panda 4x4 is de buitenweg. Toeren in de Ardennen is regelrecht FUN!. Het goede overzicht, de wendbaarheid, de goede tractie op onverharde en steile bospaden maken dat je wel een avontuurtje aandurft. Bergop blijkt de elastische motor taaier zijn snelheid vast te houden dan aanvankelijk gedacht. Je hebt echter geen reserves zodat enigszins anticiperend rijden en bergaf snelheid maken helpt om de gemiddelden hoog te houden. Er dringt overigens weinig motorgeluid tot het interieur door.
In principe hoeft de Panda de snelweg niet te schuwen mits je niet bij de snelsten wilt behoren. Het geluidscomfort bij een comfortabele kruissnelheid van 100km/h is nog prima. Ook 120km/h is nog mogelijk maar de reserves zijn dan uitgeput. Even snel inhalen zit er dan niet meer in. Bij deze snelheid bepalen ook de afrolgeluiden van de standaard M+S banden het interieurgeluid. Het is daarom beter een beschouwelijke rijstijl te hanteren. De Panda 4x4 is beslist geen auto voor mensen met haast!.
Aflevering:
Renault Dealer Kerres in Maastricht leverde deze occasion netjes af. Brandschoon en in de was gezet, voorzien van een kleine onderhoudsbeurt werd de wagen met een uitstekend smakende fles wijn afgeleverd. Op verzoek werd de een lakstift gratis met de post nabezorgd. Kortom een goede service!.
Verbruik:
Een zuinigheidsrecord zul je met de Panda 4x4 niet neerzetten. Al toerend door de Ardennen waarbij toch regelmatig het gas op de vloer moet om de bergen “te bedwingen” rolt een verbruik van 1ltr op elke 14km uit de bus. Bij kortere ritten in stadsverkeer is 1 op 12 reëel. Hier wreekt zich het feit dat de 4x4 aandrijving veel onderdelen telt die allemaal in beweging gehouden moeten worden.
Onderhoud:
Olie wisselen dient elke 20.000km te gebeuren. Fiat hanteert hiervoor een standaardprijs van 153 Euro. Een grote inspectie om de 40.000km slaat een gat van 313 Euro in de beurs. Distributieriem vervangen is om de 120.000km gepland. Voor de meeste mensen zal gezien de beperkte kilometrages, de jaarlijks geadviseerde inspectiebeurt eerder van toepassing zijn. Daar de kosten voor de beurten op een normaal niveau liggen, kunnen alleen veelrijders een kostenvoordeel halen uit de redelijk lange service intervallen.
Resumerend:
Plus:
„FUN“ factor, handelbaarheid, functionaliteit, bouwkwaliteit en uitstekende remmen.
Min:
Bescheiden prestaties, de beperkte actieradius van de 30 liter tank en het bandenlawaai van de M+S banden op hogere snelheid.
De Pand 4x4 blijkt een “leuk knuffelbeest” met een hoge aaibaarheidsfactor, goedmoedig maar bovenal “Fun to Drive”. Zijn natuurlijke voeding, bamboe, met een lage energie-inhoud, maakt dat hij zich wat langzamer beweegt en dat klopt ook in de praktijk. De robuuste verschijning en de opvallende kleur maken dat mensen hem een blik van sympathie gunnen.
Hij is duidelijk duurder dan een gewone Panda, gebruikt een litertje meer brandstof en de extra veiligheid in de sneeuw is met de steeds warmer wordende winters ook vergezocht. Het kan daarom niet anders dat de emotie bij de aankoop toch een belangrijke rol heeft gespeeld!.
Datum 27-10-2007/ km-stand 20.800: Chiptunen?
Een poging om de prestatie van de auto wat op te vijzelen zijn inmiddels echter op niets uitgelopen. In principe is het mogelijk om ongeblazen benzine motoren een 10% extra vermogen te ontlokken zonder de motor thermisch te over belasten. Pogingen van de Belgische chiptuner CTH-Engineering struikelden echter op de (te) moderne Marelli inspuitcomputer die zijn gegevens niet wilde prijsgeven.
Datum 28-10-2008/ km-stand 29.300; 1e Service
De Panda toont zich na het 1e jaar en circa 10.000km een trouwe metgezel. Slechts 1 keer verraste hij ons s\'morgens met een lege accu. Oorzaak onbekend, maar het moet wel een ingeschakelde verbruiker zijn geweest die die de accu heeft leeg getrokken. Een paar uur laden en het probleem is verleden tijd. Voor de zekerheid nog even de accu laten controleren bij de garage, maar deze blijkt in orde.
Voor de reste levert de Panda best veel rijplezier op. De compacte afmetingen, de hoge zit en de multifunctionele bergruimte maken hem tot favoriete vervoermiddel in het weekend. Wat verder opvalt zijn de uistekende remmen (schijven achter!). Ook met een zware aanhanger zijn het betrouwbare stoppers.
Wat onaangenaam opvalt is het bandenlawaai bij hogere snelheid en de vrij harde vering. Ik rij de auto bewust met 0.1 bar minder luchtdruk in de banden om het comfort niet teveel geweld aan te doen.
Bij km-stand 29.000km is een kleine jaarlijkse servicebeurt uitgevoerd. Alleen de olie en diverse filters zijn vervangen, verder geen bijzonderheden. Het enige wat opvalt aan de gecultiveerd lopende motor is het iets hogere olieverbruik van 1 liter op 8000km, mogelijk een gevolg van de dunne motorolie die tegenwoordig gebruikt wordt.
Het brandstofverbruik over 10.000km is gemiddeld 1: 13.2. In de stad stijgt dit tot 1:12 bij langere afstanden zakt het verbruik tot 1:14,5.
De winter is niet helemaal zonder problemen verlopen. De electrische ontgrendeling van de achterklep vertoond kuren. Ik denk dat vocht en zout in de schakelaar zijn binnengedrongen. Volgens garage Creusen(inspectie kosten Euro 21) moet de complete elektrische slot assembly vervangen worden, kosten Euro 160. Dit is dan nog zonder het spuiten van het handvat in de wagen kleur voor Euro 100. Voorlopig maar even laten zitten en de elektrische ontgrendeling afgekoppeld. De bediening van het mechanisch slot kan gewoon met de sleutel bediend worden.
Bij kilomerstand 40.000km staat er voor de Panda een grote beurt gepland.De voorcalculatie voor deze 40.000km beurt beslaat al 400 Euro maar dat blijkt zonder de verassingen!. Er moeten namelijk ook 2 voorbanden gewisseld worden (200 Euro), alle remblokken (300 Euro) en de zogenaamde "trommelstokjes" a reason van 200 Euro. Dit beurtje komt daarmee op het astromische bedrag van 1100 Euro!. Versleten voorbanden kan je na 40.000 km als normaal beschouwen, de remblokken en de trommelstokjes echter niet. Voor de niet insiders de trommelstokjes verbinden de stabilisator aan de vooras met de veerpoten en vangen dus het rollen van de carossserie om de lengteas in bochten op. Deze krachten zijn bij de 5cm hoger staande 4x4 groter dan bij de normale Panda en dat betekent blijkbaar extra slijtage. Dit euvel kondigt zich aan door knakken van de as bij het in en uitveren van de wielen. Na deze wel erg grote beurt loopt het autootje weer als nieuw, maar de liefde is nu definitief bekoelt. Wij nemen afscheid van deze Panda. Het hoge benzineverbuik van 1:13 is de belangrijkste reden om op een eindejaarsaanbod van dealer Creusen voor een nieuwe Panda 1.2 "Edizione Cool" in te gaan. Waarom zul je denken?. Ook al gaat dit model Panda al weer meer dan 5 jaren mee, het concept klopt gewoon.
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.