Fiat Grande Punto 1.9 Multijet 8v 130 Sport (2006)

Fiat Grande Punto 1.9 Multijet 8v 130 Sport (2006)

UitvoeringGrande Punto 1.9 Multijet 8v 130 Sport
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2010

Het viel mij op dat er slechts 1 ‘my review’ op autoweek stond van de Grande Punto 1.9 JTD 130 sport. Daarom direct aan de slag gegaan met het schrijven van deze review, hopelijk hebben potentiele kopers of andere belangstellenden/liefhebbers van de Grande Punto (hierna GP) er iets aan.

Reden aanschaf:
Mijn eerste auto was een BMW 530d touring executive, u weet wel, zo’n één met alles erop en eraan, een heerlijke kilometervreter met 184 diesel pk’s onder de kap (zie ook mijn revieuw van die auto). Na ruim 60.000km in de BMW gestuurd te hebben werd het tijd voor iets anders, enigszins nood gedwongen. Ik had namelijk het voornemen te emigreren naar Duitsland, en de TUV keuring is daar aardig streng. De BMW vertoonde met bijna 310.000 een paar kuurtjes, de wielen waren niet origineel en ook de voorbumper niet, dus deze werd niet toegelaten in Duitsland.
Omdat ik ongeveer 35.000 km op jaarbasis rijd, moest het een diesel worden, het liefst relatief zuinig met toch een ‘beetje’ pit. Een vriend van me reed reeds in de GP 1.9 130pk diesel en ik wist dan ook dat het een prima wagen was om mee te rijden. Na eerst nog even naar een Bravo gekeken te hebben, uiteindelijk deze wagen aangeschaft bij Fiat Van Winsum in Kampen (prima, degelijke garage). Op moment van aanschaf was de auto 3,5 jaar oud, had 63.000km op de klok en zag er keurig uit. Voor mij had de auto het voordeel dat deze meer dan de helft van zijn oorspronkelijke nieuwwaarde had verloren (Fiat he;)) en door een fiscaal trucje uit te halen was de auto echt goedkoop, daarover later meer;)
De eerste indruk van de auto op de 60 km lange terug rit uit Kampen naar Bad Bentheim was prima. Een heel andere auto dan de BMW, geen grote , logge, luxe, comfortabele reisauto, maar een heerlijk gooi en smijtbakje. Ik begreep ineens waarom mensen ‘hot hatches’ leuk vinden, en dat terwijl de GP eigenlijk niet eens heel erg ‘hot’ is. Hij heeft immers ‘slechts’ 131pk. Toch doen deze PK’s het prima in de GP, de auto weegt maar 1150 kg en dat in combinatie met een diesel met veel trekkracht levert tocht genoeg lol. Ik durf hier zelfs te beweren dat de GP tot aan 160 km/h even snel is als de BMW 530d. In ieder geval gevoelsmatig;)

Interieur:
Het voorgevormde stuur ligt lekker in de hand, en het HIFI systeem van Blaupunkt doet prima zijn werk. De stoelen zitten goed, en je kan zelfs de lendensteunen aanpassen doormiddel van een knopje onder de armleuning. Ik kan er met mijn 1.91m lengte een prima positie in vinden. Ideaal is het Bleu & me systeem om handsfree te bellen. De spraakbesturing werkt niet optimaal, maar je kunt ook met de knoppen op het stuur bladeren door je adresboek. Ik heb begrepen dat de GP later nog is uitgerust met USB aansluiting om ook je MP3 aan te sluiten, ik heb wel een aansluiting in het dashboard maar die doet bijzonder weinig.
In het begin was het even wennen aan de dode hoek, die vind ik toch behoorlijk groot voor zo’n relatief kleine auto. Overigens ben ik er nog niet over uit waarom de Italianen deze punto, een Grande Punto hebben genoemd, want de binnenruimte achterin en in de kofferruimte is beduidend kleiner dan het klassieke model. Als ik er 2 fietsen in wil leggen dan kan ik niet meer met de stoel in de achterste stand, terwijl dit bij de ‘oude’ geen probleem is, overigens had mijn vriendin er zo één, dus vandaar dat ik het even goed kon testen.

Exterieur:
Leuke auto om te zien, niet vanuit elke hoek want soms van de voorkant komt hij soms een beetje ‘panda-beer-achtig’ over, maar ach hoe vaak zie je dat nu;). De 17inch velgen staan er goed onder, en doen hun werk ook prima i.c.m. de Bridgestone potenza banden. Ik vind alleen de ruimte in de wielkasten iets te groot, zeker in de kleur rood valt het op. Bij een zwarte al een stuk minder.
Even over die kleur rood, die wordt roze als je niet je best blijft doen met netjes waxen. De kunststof onderdelen: voorbumper, achterbumper, spoiler, deurgrepen verkleuren. Ik dacht dat dit iets was wat alleen nog kon bij auto’s uit de vorige eeuw maar het kan blijkbaar nog steeds. Ik zet de kunststof onderdelen om de 2 maand in de kleurwax en dan zie je er niets van.

Kwaliteit en problemen:
Deze twee aspecten maar even onder één kopje samengevat omdat ik denk dat deze aardig met elkaar samenhangen. Gekscherend zeg ik wel eens: het is een Fiat hé, of: tja, Fiat.. Doorgaans op het moment dat er iets niet goed is aan de auto. Ik merk dat het geen BMW is, hij heeft meer kraakjes, er gaat verhoudingsgewijs vaker iets kapot, maargoed daarom kost hij waarschijnlijk ook slechts een fractie van een BMW, en het grappige is, je vergeeft de auto het elke keer weer opnieuw omdat hij ook veel rijplezier brengt.
Ik heb er nu 26.000km mee gereden in 8 maand tijd en de volgende ‘problemen’ gehad:
- onderste voorgril valt er spontaan uit, kwestie van goed terug drukken evt met een beetje lijm
- Lampje wisselen, niet echt een probleem maar bij een fiat GP sta je er toch echt zo een uur mee te prutsen, net niet genoeg over nagedacht.
- EGR kapot, ik maak veel autobaan kilometers en het rustige rijden heeft zijn tol gekost, een verstopte EGR waardoor het motortje van de EGR is doorgebrand. Op vakantie in Zwitserland mogen vervangen voor EUR 330,-.
- Motor oververhit, gelukkig slechts een foutje in het systeem. Af en toe geeft de auto dat aan bij het starten waarna de auto zich zelf uitschakelt. 10 seconden wachten en opnieuw starten en hij doet het probleemloos.
- Remleiding week, bij de TUV keuring bij import in Duitsland kwam de keurmeester er achter, keurig bij garage onder garantie verholpen

Twee andere zaken die me zijn opgevallen:
- als je kenteken licht kapot is geeft de auto een melding op het dashboard, echter doet hij dat bij essentiëlere verlichting zoals remlichten of dimlicht niet.
- Bij de TUV keuring even onder de auto kunnen kijken, daar zie je het verschil tussen de BMW en de Fiat. Daar waar de BMW van voor tot achter afgedekt was met plastic tegen roest e.d. en na 10 jaar en 310.000km nog geen roest vertoonde, zijn op de GP toch al de Eerste roestplekjes op de bodemplaat te vinden. Vaak wassen dus in de winterperiode!!!

Tot slot:
Tot slot nog even mijn fiscale truucje: wanneer je in Nederland een auto koopt met een eerste toelating (in Nederland) van 15 oktober 2006 of jonger, kun je ook bij een gebruikte auto bij export naar het buitenland nog BPM terugkrijgen. De belastingdienst hanteert dan dezelfde afschrijvingstabel als bij invoer in Nederland. In mijn geval leverde me dit een teruggave op van bijna EUR 3.000,-, waardoor de auto netto ‘slechts’ 8.500,- koste.

Al met al ben ik tot op heden erg te spreken over de GP, misschien wel meer dan van te voren verwacht en hij doet zelfs de luxe en het rijcomfort van de BMW een beetje vergeten…..