Fiat Doblò 1.6 16v ELX (2002)
| Uitvoering | Doblò 1.6 16v ELX |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2002 |
| Jaar van aanschaf | 2002 |
| KM-stand laatst | 0 km |
Wat kan je verwachten van een personenauto op basis van een bestelwagenconcept? In dit geval veel positieve eigenschappen: vooral veel ruimte en een panoramisch uitzicht. De relatieve nadelen: eenvoud (afwerking) geen mooi gestyleerde vormgeving en wat meer lawaai door moter en rijwind.
Daarenboven is de Fiat nog extra opgeleukt met alle gangbare electrische voorzieningen incl. optionele airco. Het eindresultaat qua comfort is daartoe toch bijzonder goed. De rij-eigenschappen staan buiten kijf. Goede, stevige wegligging, goede stuurbekrachtiging en korte draaicirkel. De 1600 cc moter presteert goed maar is geen topper. Waarschijnlijk ben ik de enige in Nederland met een Doblo op LPG. Dit wordt nl. niet door de importeur ondersteund. Waarom? Te veel concurrentie met de dure JTD? Ik heb een onderbouw G3installatie laten monteren, en die werkt probleemloos.
Het verbruik is gemiddeld 1: 9,5 km. Omslagpunt: 14.000 per jaar. Een aanrader qua kostenbesparing!!!
Sommige onderdelen in het interieur lijken wat iel, maar tot nu toe is alles heel gebleven. De tijd zal het leren. Tot nu toe buitengewoon tevreden met de Doblo, ondanks zijn lelijke (smaak) lijn. Het is een goed comfortabel en betaalbaar vervoermiddel
Geen, en dat heb ik in een fiat (dit is mijn derde) nog niet eerder meegemaakt bij een kilometerstand van 65.000.
Wel brandde in Italie een zekeringetje door van de aansteker en de extra 12 volt plug (door overbelasting, dus het lag aan mijzelf). In een zeer grote Fiat-garage in Perugia, waar ik complete achterdeuren, spatborden en bumpers in de rekken zag staan, had men geen zekeringetje voorhanden. Bij benzinepompen in Italie is ook geen klein automateriaal te krijgen (wel koffie en drank). Uiteindelijk, na 2 dagen rondrijden en zoeken, bij een kleine VW-garage voor noppes (!) een nieuw zekeringetje gekregen ter waarde van 75 eurocent. Problemen met een Fiat in Italie leiden dus niet altijd tot oplossingen, maar kennen Italiaanse karaktertrekjes.