Daihatsu Terios 1.3i (1999)
Uitvoering | Terios 1.3i |
Bouwjaar | 1999 |
Jaar van aanschaf | 2015 |
Daihatsu Terios 1.3 paars 1999
Na bijna 2 jaar Civic te hebben gereden, had mijn vaste garage deze Terios staan. Metallic paars, bullbar voor en zijbar's. Ooit had ik een Daihatsu Valera, een pittige en zuinige auto. Vergeet alles, we rijden nu 4x4 en die zijn nooit zuinig. De eerste ervaringen: hij is krap in de breedte, recht van voren ziet hij er een beetje raar uit. Toch passen er 2 stevige kerels in, de instap is hoog, de stoelen zijn ietwat iel/smal. DE carrosserie is qua roest niet de beste op de markt, ook aan deze Terios is gelast. Als je voorbereid bent op een zware auto, met een te lichte motor, valt het toch mee dat er toch nog wat pit in zit. Alhoewel de koets tijdens het rijden een beetje waggelt, is de rechtuit stabiliteit keurig, en hoef ik niet te veel bij te sturen. In een bocht van een slechte weg, kan hij wel eens opzij springen, wen daar maar aan, het is verder ongevaarlijk. Gezien de gedraaide kilometers (265.000) draait het motor'tje nog steeds gretig toeren. De draaicirkel is klein, en mede door de 4x4 aandrijving ligt de Terios goed in de bocht. Ook raar dat de achterdeur niet voor rechtsverkeer is aangepast. Nu staat die deur open in de weg bij de stoep. Het wachten is nu nog op een leuk moment om ofroad te gaan, en natuurlijk op de winterse sneeuw.
opbergen
Alles heeft zijn voor en tegens. Er is heel weinig plaats voor de spullen, die iedereen toch heeft. Er zijn geen vakken in de deuren, in het midden console minieme afleg. Onder de rechter stoel zit een schuiflade, kwam ik later achter. Op het dashboard kun je ook niets kwijt. Gelukkig is er in de bagageruimte nog een dubbele vloer waar nog wat gereedschap in kan. Omdat we geen passagiers hebben, heb ik op beide stoelen aan de achterkant organizers opgehangen. Dat was het even voor nu, volgende keer verder over deze funmobiel.
Ik heb t geprobeerd, maar hij moet weg
Aangeschaft onder het motto "je moet alles geprobeerd hebben". Waarvoor deze auto is ontworpen "offroad rijden" kwam in de praktijk niets van. Wat overbleef was een auto ongeschikt voor lange afstanden omdat ik er niet goed in kon zitten. Maar wel met een benzine verbruik bij rustig rijden van 1/8á9, kan ik wel een aantal auto's opnoemen die meer plezier geven met hetzelfde gebruik of minder.Het is nu eenmaal zo dat een 4 wheel drive het brandstof verbruik verhoogt, en geldt voor alle merken die een 4x4 model aanbieden. Dus heb ik deze Daihatsu ingeruild voor een Ford Focus 1.8 met nogal wat extra's erop.
Terugblik op 23-03-2018 : (alleen voor de Terios; niet voor andere modellen van Dayhatsu)
Deze auto valt in de categorie "had ik niet moeten kopen" en "blij dat ik eraf ben".
Voordelen: hoge zitpositie
leuk uiterlijk
nadelen: Smal daardoor weinig bewegingsvrijheid bij grote passagiers.
Weinig afleg mogelijkheden.
Onprettig weggedrag
Brandstofgebruik ongunstig
Comfort voor mensen groter dan 1.75m. ver te zoeken
Dus in mijn ogen een afrader