Dacia Logan MCV dCi 90 Lauréate (2014)

| Uitvoering | Logan MCV dCi 90 Lauréate |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2014 |
| Jaar van aanschaf | 2015 |
| KM-stand bij aanschaf | 36.000 km |
| KM-stand laatst | 112.000 km |
Keuzes
Om de een of andere reden geeft de RDW hier een Laureate aan, maar het is dus echt wel een Prestige.
Het is een kezue, een Dacia Logan MCV.
Ik wil hier duidelijk maken wat de keuzes waren en waarom ik heb gekozen voor deze auto.
Er zit van alles niet op deze auto, en dat ondanks dat dit de 'luxe' versie is met lichtmetalen velgen, leren stoelen en volledig navi-systeem.
Wat er vooral niet op zit is een hoge prijs.
Mijn eisen waren: Veel ruimte, betrouwbaar (maak 35000 km per jaar) en uiteraard niet te duur. Ik ben niet echt een automaniak en val niet voor de nieuwste gadgets.
Ik wilde toch wel een auto van 1 a 2 jaar oud met niet al te veel meters.
Deze is 14 maanden oud met 35000 km. Er zit nog 2 jaar garantie op dus dat is mooi.
Ik had een aantal opties:
Mondeo, C5, 408, Hyundai I40, deze Dacia stond daar niet bij.
Auto's van een jaar oud komen onveranderlijk boven de 25000 euro en dat is voor mij als beginnend ondernemer veel geld.
Iemand wees mij op de Dacia (overigens spottend) maar mijn belangstelling was meteen gewekt.
Na een rondje rijden bleek er zowaar eentje te staan die aan alles voldeed wat ik wilde, en 14500 euro moest kosten!! Om het allemaal nog mooier te maken bleek het ook nog een BTW-auto te zijn zodat ik als ondernemer de BTW kan aftrekken en kost de auto mij dus nog maar 12000 euro. Geen geld voor zo'n ding.
Maar wat koop je dan?
Je merkt aan veel dat het een budget-auto is. Allerlei kleine en minder kleine dingetjes zitten er niet op (ondanks dat dit dus de Prestige-uitvoering is):
Raam-schakelaar gaat niet automatisch
Achterraam nog met een ouderwets draaimechanisme (electrisch is wel een optie)
geen zelfdimmende spiegel
Scherm van de navigatie werkt wat traag (maar ja, ik ben Apple gewend)
Stuur alleen in hoogte (dus niet in lengte) verstelbaar.
geen automatische verlichting
geen automatische handrem
geen climatecontrol (wel airco)
Geen automatisch inklapbare spiegels
Zo zullen er nog wel meer dingen zijn die ik nog niet heb gevonden.
Is dat erg? Nee, ik vind van niet, ik zit er niet mee. het is allemaal wel leuk en zo, maar je betaalt er wel voor.
Wat heb je dan wel?
Een auto die fijn rijd (ietsje vaag met het sturen maar dat went wel)
Goede stoelen (De leren stoelen zijn voor mij (heb een brede rug) best fijn)
Al het noodzakelijke zit er op
Weinig kilometers
Enorme kofferbak
Ik vind hem niet lelijk (ook niet echt mooi)
Inmiddels een ritje Den-haag Groningen vv en Den Haag Enschede vv gedaan en het doet eigenlijk gewoon wat het moet doen (erg saai).
De eco-knop zorgt voor een iets zuiniger brandstofverbruik ten koste van wat feller optrekken (tot nu toe 4,7 l/100km)
De Airco doet het prima
de auto is behoorlijk stil, maar bij 130 wordt het wel rumourig, maar ja, waar kan je in NL 130 rijden - het mag op sommige plekken, maar het kan meestal toch niet.
Het media-navisysteem doet gewoon wat het moet doen.
De reactie in een aantal reviews over de slechte kwaliteit luidsprekers kan ik maar ten dele bevestigen, inderdaad zijn ze niet best als je het volume zo hoog zet dat je buurman in de file kan meeluisteren, maar op 'gewoon' volume is het prima.
The bottomline is:
Dit is geen fun-auto. Dit is ook zeker geen straf om in te rijden.
Wil je een fun-auto, koop dit dan niet.
Het is no-nonsense en dat is ook precies zoals Dacia zich presenteert.
In dat opzicht is het wel een 'eerlijke'auto.
Voor mij zijn de belangrijste redenen om dit te kopen:
Voldoet aan al mijn eisen
niet duur
2 jaar garantie
alles wat ik wil zit er op
mijn beoordeling (de sterren) is niet een objevtieve beoordeling maar gebaseerd op Value-for-money
Ik zal deze review periodiek updaten om geinterreseerden op de hoogte te houden
Nog steeds Niet erg spannend, nog steeds erg betro
We zijn ruim een half jaar en 20.000 km verder. Afgezien van nog een paar zaken die blijkbaar geld kosten zoals dimbare verlichting op het dashboard is er erg weinig spannends.
De auto doet wat hij moet doen, de handmatige airco is even wennen maar na een tijdje weet je niet beter en verder vooral heel veel ruimte en goed rijgedrag. Ben er inmiddels mee naar midden Duitsland, Luxemburg veel in NL mee geweest. Geen enkel probleem. Het verbruik volgens de boordcomputer is 4,6/100 km en volgens mijn bonnetjes (tankkaart) 4,77/100km = 1:21. Niet spectaculair, maar goed genoeg.
één probleempje gehad met de achterruitenwisser die het niet meer deed. Snel verholpen door de dealer.
Volgende update na de winter, dan heeft hij ook eenbeurt gehad want die is over 5100 km.
20-10-2016
De winter is voorbij, en de zomer bijna ook en de teller staat op 80.000. Er worden meters gemaakt maar behalve een lekke band (heeft niks met de auto zelf te maken) nog niks te klagen. Beurt gedaan, was €120 en geen bijzonderheden . Wel een waarschuwing om bij 90.000 even de remblokken te laten checken, die worden wat dun, maar ook dat is normaal. Dan het verbruik, volgens mijn tankkaart 4.67 l/ 100km - dat is overigens ook wat mijn boordcomputer (jawel, zit er echt in) aangeeft. Allemaal heel saai en heel erg veel waar voor mijn geld.
Ik ben, dat zal duidelijk zijn, erg tevreden .
Beurt
het was weer zo ver.
195 euro was de schade. Niks aan de hand.
Waarschuwing om de remblokken te laten checken over 10.000 km, normale slijtage.
Verder doet de auto wat hij moet doen.
Ontzettend veel waar voor je geld dus.
Afscheid van mijn Dacia
Helaas, ik heb er fijn in gereden, maar nu is hij dan toch echt weg, mijn Dacia. De reden is heel eenvoudig, ik ben naar Zweden verhuisd en hier in Zweden kost een diesel heel erg veel belasting, dus helaas....
Ik vond dit een fijne wagen, deed alles wat ik wilde, bleek betrouwbaar en zuinig (4,4/100km overall) en zelfs de prijs die ik er voor terug kreeg bij de dealer viel mij niet tegen.
Mocht er ooit een hybride Dacia komen, dan zal ik dat serieus overwegen, niet omdat ik dat nou zo geweldig vind, maar omdat het in milieufanatiek Zweden best wel veel uitmaakt in de belastingen.
Dus DACIA, maak er werk van!
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Praktijkverbruik Dacia Logan MCV: ultiem voordelige stationwagon?

Deze nuchtere stationwagons koop je voor €5.000

Koopwijzer - Dit moet je weten over de Dacia Logan MCV