Citroën Xsara 1.6i 16V Différence (2003)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Xsara 1.6i 16V Différence |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2003 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
KM-stand bij aanschaf | 38.000 km |
KM-stand laatst | 0 km |
ERVARINGEN
Sedert 1982 rijd ik in een Citroen. Eerst bijna tien jaar een Visa Super E en daarna bijna 15 jaar een ZX Reflex. De kwaliteit van auto’s neemt toe en dan moet je daarvan profiteren nietwaar? Maar de ZX heeft toch geen eeuwig leven en daarom wordt er in 2006 uitgekeken naar vervanging. Gewoontegetrouw is alleen een nieuwe wagen een optie. Maar omdat de markt voor tweedehands auto’s, en zeker die voor tweedehands Citroens, veel goed aanbod kent, wordt daar ook even gekeken. En zo komt het dat er een nette Xsara 1.6 Difference van 2003 met 38.000 kilometer op de teller wordt aangeschaft. Uit de papieren blijkt dat de wagen keurig is onderhouden en dat de kilometers kloppen.
Eigenlijk is er maar een minpunt te bedenken voor zo’n Xsara wanneer je hem vergelijkt met een ZX en dat is de stuggere vering. Hoewel dit ongetwijfeld goed is voor de wegligging mocht het contact met de weg voor mij minder innig zijn.
Maar verder. Het uitrustingsniveau is helemaal van deze tijd. Mistlampen, een nauwkeurige boordcomputer, elektrisch bedienbare ruiten in de voorportieren, een uitstekend werkende klimaatregeling, afstandsbediening op de slotvergrendeling, abs en zo meer. Maar ook kleinigheden die je niet op uitrustingslijstjes treft vallen op. Zo werken de ruitenwissers voor prima en zorgen ze ervoor dat na het wissen geen waterdruppels over de ruit naar boven kruipen. De zijruiten blijven behoorlijk vrij van water en de achterruit blijft bij regen gewoon droog. Wanneer de ruitenwissers voor aanstaan en je de achteruitversnelling inschakelt, dan zwaait de achterwisser automatisch over de ruit.
De Xsara heeft cruise-control. Erg makkelijk op lange trajecten. Maar of het altijd brandstof bespaart betwijfel ik. Wanneer er na een interruptie teruggegaan wordt naar de oude instelling bruist de auto vooruit. Hetzelfde heb je op hellingen waar de snelheidsregelaar de wagen opvallend kwiek door laat rijden.
De wagen maakt niet veel geluid, je hoort ook geen rammels, en is behoorlijk pittig. Het brandstofverbruik ligt rond de een op 14 en is daarmee iets hoger dan bij de Reflex. Het hogere gewicht en de betere prestaties hebben blijkbaar hun prijs.
Ruimte in het interieur is er genoeg en het meubilair voldoet goed. De stoelbekleding is een mengeling van kunstleer, velours en stof die gezellig oogt en prettig zit. De bagageruimte is tamelijk ruim en vooral practisch. Je kunt twee grote koffers naast elkaar op de bodem leggen en dat tref je toch bijna alleen maar aan bij auto’s van PSA. Vrijwel elk ander merk handhaaft grote uitstulpingen van wielkasten die de breedte van de ruimte zoveel beperken dat je die koffers niet kwijt kunt. Alleen wanneer de hoogte van zulke kofferruimtes meer dan een halve meter is, kan er gestapeld worden.
Het omklappen van de achterbank is op zich goed te doen. Maar vreemd is dat de voorstoelen dan niet meer in hun achterste stand kunnen staan en er voor de bestuurder krap ruimte overblijft. Dit speelt niet wanneer alleen de achterleuning wordt neergelegd en eerlijk gezegd leg ik die bank zelden compleet plat.
Kortom, zo’n tweedehands Xsara is voor mij een goede keuze.
PROBLEMEN
Tot nu toe heeft er weinig aan de wagen gemankeerd, maar nu blijkt de radiator te zweten en vervanging is noodzakelijk . Kennelijk is dit een wat zwakker punt van Citroen, want ook bij mijn ZX verzaakte dit onderdeel.
Maar verder blijft het een prettige auto waarmee prima lange ritten kunnen worden gemaakt. Je vraagt je af waarom de vorige, particuliere, eigenaar zo’n auto inruilt.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.