AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Citroën C5 Tourer 2.2 HDi Exclusive (2011)

autoreview

Citroën C5
Citroën C5
Citroën C5
Citroën C5 facelift
Citroën C5 facelift
Citroën C5
Citroën C5
Citroën C5
Citroën C5
Citroën C5
Citroën C5
Citroën C5
Citroën C5

Signalement

UitvoeringC5 Tourer 2.2 HDi Exclusive
Versnellingen6, Automaat
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011
KM-stand laatst68.500 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

C5 III 2.2 HDiF 204 PK Automaat Exclusive Tourer

  • 68.500 km

Zie voor de voorgeschiedenis mijn vorige review van 6 mei 2010 (C5 III 2.0 HDiF 138 PK Automaat Exclusive Tourer).

Deze auto heb ik tot eind 2010 gereden, met uiteindelijk 145.000 km. op de klok. Heerlijke auto, maar qua betrouwbaarheid niet meer dan 3 1/2 ster.

De problemen met de P-stand van de automaat hebben namelijk behoorlijk lang geduurd: tijdens mijn zomervakantie in Frankrijk (juli 2010) namen de problemen verder toe, ondanks het vervangen van een schakelaar bij het rempedaal. Probleem bleef dat bij het indrukken van het rempedaal de mechanische blokkade van de automaathandel in de P-stand niet meer werd opgeheven, waardoor de handel niet in de D-stand kon worden gezet. welnu, dan kan je met je auto helemaal niets meer.

De oorzaak bleek uiteindelijk een "verglaasd" relais te zijn, dat het signaal van het ingedrukte rempedaal niet meer vertaalde naar het wegschuiven van de mechanische barrière van de P-stand. Na deze reparatie heb ik geen enkel probleem meer met de auto gehad.

Maar goed, nu naar de nieuwe C5. Opnieuw geleasd, bij een nieuwe werkgever.

Alvorens de auto werd afgeleverd, mocht ik 3 1/2 maand in een Volvo V70 T5 benzine met automaat rijden (2 jaar oud). Als je dan uit een C5 komt, denk je: "Wat is daar nu bijzonder aan?" Tot op de dag van vandaag weet ik het antwoord niet.

Okay, de motor is een felle rakker. Maar dan heb je het ook wel gehad: de V70 is niet groter dan een C5 III, beduidend minder mooi afgewerkt, met een soberder interieur. De auto is lawaaieriger, ondanks dat het een benzinemotor is. Over de vering hoeven we het natuurlijk niet te hebben, zeker niet bij onaangename dwarsrichels - je stuitert met de Volvo in een bocht zomaar een halve meter zijwaarts. De automaat schakelt soms schokkerig en de manier waarop een grofstoffelijk navigatiescherm boven uit een gleuf van het dashboard verschijnt, ziet er echt niet uit. Nee, een premium auto vind ik de V70 zeker niet, de prijs overigens wél...

Dan nu mijn nieuwe C5. De eerste, grote verrassing was bij de bestelling: voor hetzelfde (lease)bedrag krijg je opeens een 2.2 204 PK motor, ipv 138 PK. Bovendien krijg je er (eindelijk) een ingebouwd navigatiesysteem bij, wat bij de vorige Exclusive in feite ook al zo had moeten zijn.

Tja, die motor. Ik had bij 138 PK al niet het gevoel dat ik iets tekort kwam (hoewel ik merkte dat de C5 III 100 kilo zwaarder was dan de II). Maar 204 PK? Wát een kracht! Even een tussensprintje maken om in te halen? Met fluitend gemak. Het verhoogt toch je gevoel van veiligheid: in geval van nood geef je een dot gas en weg ben je. En op de autobahn een uur lang "cruisen" met 200 km. per uur...

Maar eerlijk is eerlijk: bij lage snelheden is de motor qua trillingen iets meer in het interieur aanwezig dan de 2.0 HDiF. Je kunt horen dat hier een zwaardere knaap bezig is. Ook bij gas los bij lage snelheden vermindert de auto minder vloeiend vaart, het verloopt allemaal iets schokkeriger (kantelt de motor bij gas los iets meer?) Verder niets van lof: loeisterk, snel, en bij hogere snelheden weer muisstil.

De audio-installatie is van hetzelfde type als mijn vorige C5, maar gelukkig is de kwaliteit van de luidsprekers fors verbeterd.

Tot nu toe heb ik nog werkelijk geen enkel probleem ondervonden, alles functioneert vlekkeloos.

Nog twee kleine opmerkingen: een enkele keer wil er bij scherp indraaien en tegelijkertijd afremmen tot stilstand (inparkeren) een zware, kortdurende kreun uit de vering linksvoor komen. Heeft verder geen enkele betekenis. Daarnaast weet ik toch bijna zeker dat in mijn vorige C5 bij het kiezen van een andere memory-optie van de bestuurdersstoel ook de stand van de buitenspiegels automatisch mee veranderde. Dat is thans niet meer het geval - en volgens mijn dealer is dat ook nooit zo geweest bij de C5 Exclusive...

Tja, wat kun je van deze C5 nog meer zeggen? Ik zie wel eens de nieuwe BMW 5 rijden - een mooie wagen, zeker. Maar zet de C5 er eens naast: even kloek, even groot, even mooi (maar wel anders gestyled); qua afwerking nauwelijks verschillend, qua comfort onovertroffen, maar - eerlijk is eerlijk - niet gelijkwaardig qua "racey" rijplezier. Zet dan de prijs van een Citroën 2.2 204 PK Exclusive eens naast deze BMW... Dan heb je toch een fantastische auto voor een nog te betalen prijs? Zeker nu de V6 diesel (uit de C6) in Nederland niet meer leverbaar is en de 2.2 nu de top of the line is.

Als je dan leest dat Citroën bij de volgende C5 echt afscheid gaat nemen van de hydropneumatische vering (halve fusie met de Opelproducten), dan springen je de tranen in de ogen.

Afsluitend: heb je de financiële fondsen, néém die 2.2 HDiF (in plaats van die eindeloze hoeveelheid Passats...) en geniet ervan zo lang het nog kan. De volgende editie wordt wellicht een halve Opel Insignia...

9,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (1)

Reageren
Sub-reacties inklappen
Anoniem
Anoniem
  • 0
Fijne motor inderdaad, die 2.2. De tweeliter vind ik eerlijk gezegd te tam voor de behoorlijk zware C5III. Toch vind ik deze 204pk-uitvoering niet enorm snel aanvoelen. Misschien wel omdat deze een beetje gezapig klinkt. Let wel, dat is in vergelijking met de 3.0 HDi. Dat blok in de C5III maakt namelijk de beste reisauto ooit, mijnsinziens. Heerlijk geluid, en het blijft maar sleuren, en sleuren, en sleuren..