Citroën C5 Tourer 1.6 THP Ligne Business (2011)

Citroën C5 Tourer 1.6 THP Ligne Business (2011)

UitvoeringC5 Tourer 1.6 THP Ligne Business
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011

Eerste indrukken zijn prima

Een week geleden afscheid genomen van mijn trouwe C4 Coupé en mij nieuwe C5 Tourer opgehaald. Wat een prachtige kar. Bleu Bourasque van alle gemakken voorzien. Gelijk twee dagen later op vakantie, 750km naar Denemarken. Uiteraard zonder gebruik van de CC op de motor goed te laten inlopen. Een echte reiswagen. De 1.6 THP motor biedt voldoende power voor het formaat van de auto. Gaspedaal intrappen en hij gaat er behoorlijk rap vandoor. Verwacht echter geen sportieve prestaties, maar daar is deze auto in mijn ogen dan ook echt niet voor gemaakt. Hoewel ik jaren lang een DS heb gereden met HP vering heeft deze stalen veren, maar het veercomfort is desondanks uitstekend. Ik mis de HP hier echt niet. Citroën stelt nog steeds de norm als het om veercomfort gaat. Wanneer de achterzittingen worden neergeklapt ontstaat een grote (bijna) platte laadvloer.

Voor het eerste parkeersensoren voor. Ik kan het iedereen aanbevelen, zeker met zo'n neus.

Ondanks dat het een nieuwe auto is die nog wat moet worden ingereden is het verbruik heel redelijk op de lange afstand naar Denemarken, tegen de 1 op 14.

Wat betreft de afwerking kan ik allen maar de makers van deze voiture een compliment geven. Het zitcomfort is goed en het interieur is duidelijk met zorg afgewerkt. Het tellerblok recht voor je snuffert is bijzonder goed afleesbaar. Ik vind een digitale aanduiding van de snelheid prettiger dan de fancy analoge teller, die daarmee door mij niet wordt gebruikt. Natuurlijk zijn er ook wel wat kritiekpunten:

Het MyWay navigatie annex audiosysteem is in mijn beleving te minimaal voor zo'n auto. Een USB aansluiting of streaming Audio via Bluetooth is tegenwoordig toch echt standaard, maar die ontbreken. Ook de SD-kaartlezer kan niet voor MP3 gebruikt worden. Alleen MP3 via CD (geen DVD). Mmmmm....
De iPhone via een Aux-aansluiting voelt echt el-cheapo aan. Een gemiste kans. De kwaliteit van het navigatisysteem haalt het niet bij een gemiddelde TomTom. Wel is het heel prettig om nu de navigatie ingebouwd te hebben. De geluidskwaliteit is verder prima voor een standaard audio-installatie.

Verder valt de opbergruimte voorin wat tegen. In mijn C4 Coupé kon ik meer kwijt. Met name in de portiervakken is het dringen geblazen. Een natuurlijk het ontbreken van fatsoenlijke bekerhouders in een reiswagen is een behoorlijk gemis.

Hoewel in de handleiding de zelfdimmende spiegel met een knopje kan worden uitgeschakeld ontbreekt deze knop en staat dit mechanisme altijd aan. Ook ontbreekt het verklikkerlampje op de spiegel.

Wanneer ik meer km's heb gemaakt zal blijken of het bijzonder blije gevoel wat ik nu heb stand houdt.

7,5