Citroën C5 2.2 HDi 16V Exclusive (2001)

Citroën C5 2.2 HDi 16V Exclusive (2001)

UitvoeringC5 2.2 HDi 16V Exclusive
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2005

Na de heerlijke Xm 2.5 TD wilde ik een C5 2.2 HDI en het liefst een automaat, wegens steeds meer in de file staan.
Dus werd het een 2.2 HDI Exclusive automaat voorzien van Navigatie en leer.

In het begin moest ik een beetje wennen aan het zweverige gevoel. De C5 geeft minder informatie door aan de bestuurder via het onderstel dan een Xm, waardoor je bijvoorbeeld in bochten soms het idee hebt geen controle te hebben over de auto.
Uiteraard heb ik het dan vooral over het iets sportievere rijden. Wanneer je rustig rijdt of onder normale omstandigheden op de snelweg verblijft heb je er eigenlijk geen last van.
Het grootste pluspunt van de C5 vind ik danook vooral hoe ontzettend comfortabel je kunt rijden over snelwegen, zelfs indien het wegdek erg slecht is, zoals op veel plaatsen in Belgie.
Maar nogmaals als het er harder en sportiever aan toe gaat wordt hij soms erg vaag.

De motor en bak voldoen vrij goed in deze C5. Hij is erg stil, zuinig en vrij vlot, alleen reageert ie niet echt snel bij gasgeven, er is altijd een korte reactietijd.
Ook de automaat is soms een beetje traag van begrip maar dat ligt ook aan de rijstijl op het moment zelf, als je de laatste kilometers rustig hebt gereden past hij zich daarop aan.

Het interieur laat eigenlijk weinig te wensen over, mede dankzij het leerpakket met elektrisch bedienbare stoelen in alle richtingen.
Perfecte originele navigatie met groot kleurenscherm, zeer gebruiksvriendelijk en mooi geïntegreerd.
Verder voorzien van alle luxe waarvan ik de xenon verlichting, klimaatbeheersing met twee zones en de op de aftandsbediening te sluiten ramen erg waardeer.
De ruimte in het interieur is op alle plaatsen dik in orde ook de kofferruimte

Dus over het algemeen een zeer fijne auto met veel gebruiksmogelijkheden, zeer lage onderhoudskosten en verbruik, gemiddeld 1 op 14 bij iets hogere snelheden dan toegestaan en veel snelweg,

Eén Xenon-lamp defect, circa 150 €
Eén setje remblokken en banden.

9,5