Citroën C4 Cactus PureTech 110 Business Plus (2015)

Citroën C4 Cactus PureTech 110 Business Plus (2015)

UitvoeringC4 Cactus PureTech 110 Business Plus
Bouwjaar2015
Jaar van aanschaf2015

eerste indrukken

Sinds half juni in bezit van deze auto. Bewust voor deze auto gekozen omdat ik iets wil wat boven de grijze massa uitsteekt. Mijn vorige auto was een Skoda Yeti, vandaar.
Ik heb er inmiddels ruim 5000km mee gereden en al bepaalde indrukken op kunnen doen, ook door een ritje naar Zuid Frankrijk.
Ik heb bewust gekozen voor Puretech 110, aangezien ik proef gereden had met de 82 pk versie en hier niet echt van onder de indruk was, ik mistte toch wat trekkracht en acceleratie.
De 110pk versie heeft wat meer en dat is zeker voelbaar, nergens kom je koppel tekort en zelfs vanuit lage toeren pakt de motor makkelijk op, leuke bijkomstigheid is dat de uitlaat een sportieve wat zware brom geeft, terwijl het een driecilinder motor is.
Ook met zijn allen (2 volwassenen en 2 tieners)naar Frankrijk in een volbepakte auto met dakkoffer is het een heerlijke motor. Voor degene die de snelweg na Luik kennen, de lange heuvel op, bleef de auto versnellen, dit terwijl mijn vorige auto's de ingestelde cruise control maar net de snelheid haalden.
De ruimte in de Cactus is ondanks zijn afmetingen echt ruim te noemen, zeker de bijrijder heeft echt veel beenruimte en de tieners achterin konden ruim zitten.
De kofferbak is niet echt ruim maar wel praktisch in de delen, er past meer in dan je in eerste instantie zou denken. (of had mijn vrouw echt ruimtelijk inzicht bij het inpakken van de auto :) )
Het verbruik is geen uitschieter, in de eerste periode een gemiddeld verbruik van 1:15,6, bij wisselende omstandigheden, snelweg, file, stad etc. Tijdens de vakantie een verbruik van 1:15,3 wat wel opvalt omdat de koffer op het dak zat en een snelheid op de route du Soleil
van 135km/u.
Ook in de heuvels en bergachtig gebied ging met een groot gemak, echt heerlijk om te rijden en zeker ook om te sturen.
Op de auto zit nagenoeg alle comfort die je kunt wensen, ik heb alleen geen stoelverwarming (bewuste keuze). Het infotainment systeem doet zijn werk, nadeel is wel dat wanneer je de auto start de ene keer alles direct beschikbaar is en een ander keer alle software eerst geladen moet worden, wat toch even duurt. Ook het automatisch omschakelen van de radio van FM naar DAB+ is "storend". er is dan een hik en het geluidsvolume is zachter. de radio begint altijd op FM waarna na een korte tijd later de DAB uitzending gevonden wordt.
Ander klein minpunt zijn de elektrische ramen,
je moet de knop altijd vasthouden om deze volledig open te doen of te sluiten, eenmaal indrukken en loslaten dan stopt de beweging van de ruit, lastig dus met tolpoortjes.
Met de auto is het lekker ontspannen rijden, binnen is het stil, alleen wat windgeruis mede door panoramadak, het veercomfort vind ik een verademing na mijn Yeti, het is wat zachter en oneffenheden voel je minder. Daarentegen blijft de Cactus wat minder vast op de weg liggen bij lange bochten die je wat sneller wil nemen. De stoelen zitten echt lekker en zeker ook op lange afstanden. Dat het stuur niet in lengte verstelbaar is vind ik echt geen gemis!!!
De auto voelt verder solide aan, toch merkte ik dat bij zeer slechte weggetjes (in de bergen) er hier en daar een rammeltje is en dat de pedalen meetrillen, maar hoe vaak rij je op echte kiezelwegen?
Toch ben ik op een punt niet tevreden en dat is de vervelende zoemtoon die optreedt vanaf ongeveer 125km/u. Op internet staat wel eea over een buitenspiegel die het veroorzaakt maar dat is het niet. De eerste 2 weken heb ik er ook geen last van gehad alleen vlak voor vakantie trad het voor het eerst op (zonder dakkoffer). De auto heeft een dag bij de garage gestaan, ze hebben daar 125km mee proef gereden en hopten de oorzaak in de niet goed afgestelde deur gevonden te hebben, echter nog dezelfde avond was het geluid er weer. Zoals ik het kan horen komt het ergens vanuit het midden van het dashboard, weet iemand wat het kan zijn of heeft er ervaring mee?

Kortom, over het algemeen ben ik heel tevreden en geeft de Cactus mij het gevoel dat ik er wat autobeleving zelfs echt op vooruit ben gegaan tov de Yeti.
Binnenkort volgt een update.

7,5