Citroën C4 Cactus BlueHDi 100 Business (2015) #6
Uitvoering | C4 Cactus BlueHDi 100 Business |
Bouwjaar | 2015 |
Jaar van aanschaf | 2016 |
Blij met deze luxe wagen
Sinds een vast contract met werk, wat verder weg van huis (circa 800 km per week), was ik niet van plan om door te blijven rijden met mijn betrouwbare oude Nissan Almera (benzine) uit 2003. Ik wilde een zuinige diesel rijden die niet al te 'duur' was en ging op zoek.
Uiteraard eerst op verschillende websites zoeken naar welke voordelige auto's er allemaal op de markt zijn. Sowieso wilde ik een relatief nieuwe, cruise control leek mij wel handig voor die lange stukken, verder wat ik natuurlijk op de Nissan ook had zoals elektrisch verstelbare zaken en wie weet wat nog meer voor luxe opties. Al gauw was mijn oog gevallen op de Skoda Fabia Combi en de Citroen C4 Cactus. Ook door de ruimte van deze auto's. Na een aantal testritjes gereden te hebben vond ik het erg jammer dat de Fabia Combi geen navigatiesysteem er in had en dat bij de Cactus het stuur niet naar voor/achter versteld kon worden voor optimale zitpositie. Voor het uiterlijk maakte het mij niet heel veel uit, vind beiden mooi. Skoda leek mij wat betrouwbaarder. Maar dat is maar een gevoel, vanwege het beruchte verhaal dat er aan Franse auto's altijd snel iets mis mee kan zijn. Maar goed, anno deze tijd verwacht ik eigenlijk dat het allemaal tip top in orde moet zijn als er geen gekke dingen mee gebeurd zijn.
Na rustig gezocht te hebben kwam ik een Cactus tegen op internet uit 2015. Mooie kleuren (zover je het kleuren kan noemen, als je weet in welke kleurcombinaties deze allemaal te verkrijgen is) en veel opties/extra's welke ik toch wel erg fijn vind; cruise control, trekhaak, panorama glazen dak, half lederen bekleding (zit toch een stuk lekkerder dan die zachte standaard plofstoelen), getinte achterramen, park assist, navigatiesysteem etc. Helaas geen lichtmetalen velgen, maar ach, misschien komt dat ooit nog. Om een lang verhaal kort te maken, deze heb ik gekocht! Het betreft de 1.6 blueHDI 100 Business uitvoering.
Rijd er nu pas net 1000 km mee, maar 'wat een luxe' i.v.m. de Nissan. Ik denk dat ik hier veel blije km's mee maak. In ieder geval geen fluittoon op de snelweg (ook niet met stevige wind), wellicht is dat al verholpen bij de 1e eigenaar. Wegligging is naar mijn mening prima. Touchscreen is goed te hanteren en een fijne navigatie. Koppeling met telefoon prima.
Ik ga jullie op de hoogte houden bij een hogere km stand.
10.000 km verder
3 maanden en 10.000 km verder kan ik jullie nog wat meer vertellen over mijn ervaringen. Gemiddeld 1 op 23.8 gereden. Over het algemeen; ben nog steeds zeer positief! Dan heb ik het over de wegligging, de luxe opties, de ruimte, de trekkracht (en turbo), allemaal erg fijn. Ook lange afstanden blijf ik prima comfortabel zitten in deze half lederen stoelen. Ik was eerst een beetje bang dat ik geen perfecte zithouding kon krijgen doordat ik gemiddeld tot lang ben (1.87 m.) en het stuur niet versteld kon worden in diepte. Maar toch een goede houding gevonden gelukkig. Kreeg op een gegeven moment de melding dat ik mijn bandenspanning moest controleren. Gelijk maar gedaan en moest inderdaad een paar tiende bar bij bij alle banden. Je moet dit dan zelf wel weer resetten in het systeem zodat je na x aantal km weer een melding krijgt. Mijn vriendin miste vooral een spiegeltje in het zonneklepje aan passagierskant, maar vanwege veiligheid dat de airbag daar uit komt zit dat er niet op. Heeft ze alsnog gewoon een spiegeltje in het dashboardkastje gelegd...dus.
Dan nu de zaken die ik toch wat jammer / beetje hinderlijk vind.
- De achteruitrijd camera is in het donker zeer slecht, je ziet gewoon niks.
- De ene keer is het systeem zo opgestart na dat je de auto start en de andere keer doet ie er best lang over (15-20 seconden) voordat je volledig over alle functies kan beschikken.
- 1 x in deze 3 maanden is het systeem vastgelopen toen ik tijdens het rijden met de radiozenders bezig was op de snelweg. Snel gestopt bij benzinestation en uitgezet, even gewacht en weer aangezet maar dat mocht niet baten. Rest van de rit kon ik dus niks veranderen/gebruiken.
- 1 x in deze 3 maanden heb ik bij het starten een motorstoring gekregen met de melding dat ik hem snel weer uit moest zetten. Opnieuw geprobeerd en had nergens meer last van (geen melding). Misschien een foutje.
- Verbruiksmonitor kan maar registreren tot 9999 km.
- Onlangs af en toe op de snelweg wat geruis/gefluit gehoord. Kwam duidelijk van de dakdragers. Net hoe de wind staat denk ik, maar wel irritant.
- De parkeersensoren voor en achter zijn een tikkeltje traag. Reageren eigenlijk net iets te laat. Stel ik rijd redelijk vlot om te parkeren en ik raak de bosjes/het muurtje/andere auto net niet, dan geeft ie dat vrij laat aan. Als je heel rustig rijd werkt het wel gewoon goed.
- Als ik mijn achteruitkijkspiegel omklap naar dim-stand voor felle lichten in het donker, dan is de hele spiegel een stuk gekanteld waardoor ik hem een stuk moet verstellen zodat ie weer goed staat. Ja, het is maar een kleine handeling, maar vind het toch wel vervelend de spiegel telkens te moeten verstellen dan.
Als Nederlander moet ik natuurlijk wat te klagen hebben, maar dit is even tot zo ver de stand van zaken. Vergis je niet, ik ben nog steeds hartstikke blij met deze auto en zolang ik geen problemen ga krijgen wil ik hier nog vele jaren in blijven rijden. Bij mijn eerste beurt laat ik weer wat van mij horen. Heb trouwens nog wat foto's toegevoegd.
100k gepasseerd
Inmiddels ruim 40.000 km ermee gereden. De punten die ik hierboven noemde welke mij wat stoorden zijn niet meer voorgekomen of ik ben de handelingen inmiddels gewend. Al die luxe i.c.m. die prijs is gewoon prima. Voorbanden profiel van 4 mm en achterbanden 6,5 mm. Bij mijn volgende beurt in januari (ik heb 1 beurt per 7 maanden ongeveer vanwege al die km's die ik maak) ga ik gelijk over op 4 nieuwe all season banden. Ook de APK moet er aan komen dus dan maar alles in 1 keer bij de garage.
Het afgelopen jaar heb ik zeker bespaard in mijn portomonee door over te stappen op deze zuinige diesel. De 1 op 23.8 haal ik alleen nog maar door 110/115 te rijden op de snelweg, maar 1 op 22 is realistischer met 120 km/u of 1 op 20 met 125/130 km/u. Door het lichte gewicht van de wagen merk je ook wel flink verschil in verbruik met wind tegen.
Ik ga hier in ieder geval nog jaren plezier van hebben.