Citroën C1 1.0i Ambiance (2011)
Uitvoering | C1 1.0i Ambiance |
Bouwjaar | 2011 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
Eerste nieuwe auto
Op 8 juli j.l. werd onze allereerste nieuwe auto afgeleverd ter vervanging van een Fiat Punto uit 2000. De C1 is de 2e auto in ons huishouden naast een Ford Focus II Wagon en zal worden ingezet voor 3 of 4 dagen woon-werk verkeer en overig regionaal privé gebruik. Naar verwachting zal er maximaal 10.000 km per jaar mee worden gereden. De reden om voor een nieuwe C1 te kiezen:
- Op basis van de aanschafprijs en de verwachte restwaarde is de afschrijving niet hoger dan bij een gebruikte compacte auto. In plaats van elke 3 of 4 jaar een andere gebruikte auto te kopen is het de bedoeling met deze auto minimaal 8 jaar door te rijden.
- De verwachte operationele kosten zijn voor de komende 4 jaar te overzien: tot 2014 geen wegenbelasting, lage verzekeringspremie, gunstig verbruik en overzichtelijke onderhoudskosten (de eerste 3 voorgeschreven beurten kosten gemiddeld € 214). We hebben voor € 209 de fabrieksgarantie met 2 jaar verlengd inclusief Citroen Assistance Exclusief. Dat is niet veel als je het alleen al afzet tegen de besparing op de ANWB wegenwacht (70 euro per jaar met woonplaats service) en je geniet van de zekerheid van volledige fabrieksgarantie tot de eerste APK datum.
- Leuke en vlotte vormgeving (zeker in vergelijking met de Koreaanse concurrentie), van binnen ruimer dan je zou verwachten, beschikbaarheid van achterportieren (om die reden vielen Ka en Twingo af)
- Pittige motor die wel wat te lijden heeft onder de lange versnellingsbakverhoudingen, maar de auto acceptabele prestaties verschaft. Volwassen rij eigenschappen, stabiele wegligging en directe besturing.
- De dealer bood de C1 5-deurs Ambiance met airco en metallic lak aan voor 9 duizend euro "all in" waar deze volgens de prijslijst normaliter op 12 mille zou moeten uitkomen. Een korting van maar liefst 25% en de door ons gewenste kleur Bleu Electra was leverbaar binnen deze dealeractie. Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan! Ben wel benieuwd wat de gevolgen van dergelijke acties zijn voor de restwaarde op termijn.
- De auto is in verhouding tot de prijs compleet uitgerust met o.a. voor- en zij airbags, ABS, EBD, BAS en CSC, airconditioning, stuurbekrachtiging, toerenteller, Radio/CD met aux aansluiting, centrale vergrendeling met afstandsbediening, elektrische ramen en een gescheiden neerklapbare achterbank met verstelbare hoofdsteunen.
- Bij Toyota en Peugeot kon deze aanbieding niet worden geëvenaard. Jong gebruikte exemplaren van het trio Aygo/C1/107 met deze uitrusting bleken nauwelijks goedkoper.
Ervaringen na 3 maanden
- Gemiddeld verbruik is 1 op 18 na 3 tankbeurten. Niet slecht gezien de maagdelijkheid van de motor die al wel iets “losser” is geworden. Volgens de dealer gelden er geen specifieke instructies voor het inrijden, maar tot op heden hebben we vol gas en toerentallen > 4000 vermeden. Is ook niet nodig om vlot met het verkeer mee te komen.
- Zoals uit meerdere reviews naar voren komt is de opzet van de auto “basic” en dat straalt het interieur ook uit. Toch heeft dat ook zijn charme. De vormgeving van het dashboard is best aardig, look and feel van de gebruikte materialen is goedkoop, maar dat accepteer je binnen de prijs/kwaliteit verhouding. Het als accessoire bestelde klepje voor het dashboardkastje geeft het dashboard een meer volwaardig aanzicht.
- Het blijft een vlotte en frisse verschijning, zeker in deze kleur. De uitstraling van het exterieur is niet basic dankzij de chroomlijst rond de grille en de in kleur gespoten bumpers, buitenspiegels en portiergrepen. Ook de donker getinte achterlichtunits staan de auto goed. Persoonlijk vind ik het design van de C1 beter geslaagd dan de 107 met zijn vissenbek en rode achterlichten. Kennelijk bevind ik mij in de minderheid als ik naar de verkoopcijfers kijk ...
- Interieurruimte is prima, ook als we met het gezin op pad gaan. De kids zijn allebei nog < 1,50m en hebben achterin meer dan genoeg ruimte. Het aantal praktisch bruikbare opberg- en aflegvakken in het interieur is opmerkelijk, zelfs in de achterportieren! Daar kan mijn Focus Wagon een voorbeeld aan nemen …
1 jaar C1
De blauwe C1 is al weer een jaar in bezit en heeft naar verwachting en zonder problemen gefunctioneerd. De basisbeurt na 12 maanden was de eerste keer sinds de aflevering dat de auto terug is geweest bij dealer. Deze beurt kost 149 euro en behelst naast een controle van de vitale onderdelen van de auto niet veel meer dan het vervangen van de motorolie en het waar nodig bijvullen van andere vloeistoffen.
Het brandstofverbruik varieert tussen 5,2 en 5,8 liter per 100 km. Gemiddeld 5,5 l/100 km oftewel 1 op 18. Niet zo goed als de fabrieksopgave, maar voor ons acceptabel.
De motor is duidelijk losser geworden en pakt beter op bij lagere toeren. Het roffelende geluid blijft leuk bij optrekken en bij constante snelheid is het motorgeluid mooi op de achtergrond.
De versnellingsbak schakelt wat hakerig en de achteruit laat zich soms moeilijk inleggen.
De voor- en nadelen van het uit 2005 daterende concept zijn inmiddels breed uitgemeten in test en reviews, maar het blijft een vlot ogend autootje met lage gebruikskosten en een flinke dosis "basic" rijplezier.
2 jaar verder
In het afgelopen jaar is de C1 twee keer terug geweest naar de dealer ivm startproblemen. Deze zijn uiteindelijk onder garantie opgelost door een software update van het motormanagement en het vervangen van de bougies.
Het verbruik fluctueert tussen 1 op 16 en 1 op 19 afhankelijk van weersomstandigheden en het aantal korte ritten. Gemiddelde circa 1 op 18.
De auto heeft zijn tweede beurt gehad inclusief nieuw interieurfilter, airco controle, nieuwe wisserbladen en verversing van de remvloeistof.
Verder geen bijzonderheden, we hopen dat dit zo blijft.