BMW X3 M Competition (2020)
| Uitvoering | X3 M Competition |
| Versnellingen | 8, Sequentiële Automaat |
| Bouwjaar | 2020 |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 109.964 km |
| KM-stand laatst | 111.000 km |
BMW X3m Competition
Na in vier jaar tijd drie verschillende BMW’s te hebben gereden (318i, 330e en 430i), is het nu tijd voor mijn eerste BMW M. In eerste instantie ging mijn voorkeur uit naar een M3 of M4 Competition. In overleg met mijn vrouw is het echter een model met hogere instap geworden, met het oog op eventuele toekomstige kinderen. Ik schrijf dit review op AutoWeek omdat ik nog geen review heb kunnen vinden van de X3 M Competition (F97).
Ik heb lang getwijfeld tussen de X3 M40i en de X3 M Competition. Beide auto’s beschikken over een zescilinder, maar verschillen technisch behoorlijk van elkaar. De M40i is ruimer beschikbaar: met de B58-motor en een kilometerstand rond de 80.000 km zijn ze, met de juiste opties, te vinden vanaf circa €40.000–€45.000. De X3 M Competition met de S58-motor is een ander verhaal. Daarvan worden er slechts 22 aangeboden in Nederland. Maandelijks komen er 1 à 2 bij, maar verdwijnen er ook weer net zo veel. Duitsland is niet veel goedkoper dan Nederland als je nog de invoerkosten meerekent.
Uiteindelijk heb ik toch gekozen voor de X3 M Competition. Het doel van deze aanschaf is om er probleemloos nog zo’n 200.000 kilometer mee te rijden. Volledig probleemloos zal het nooit zijn, maar ik heb er vertrouwen in dat grote problemen uit zullen blijven. Dat vertrouwen is mede gebaseerd op de technische training en documentatie van de S58-motor. Hierin worden de technische verschillen met de B58 duidelijk uitgelegd.
De S58 onderscheidt zich vooral door extra koeling en smering. Het motorblok is grotendeels uit één stuk metaal vervaardigd en de cilinderkop is 3D-geprint. Daarnaast zijn vrijwel alle aanbouwdelen, zoals de warmtewisselaar en het oliefilterhuis, van aluminium. Bij de B58 zijn deze onderdelen van kunststof, wat door de constante warmtecycli op termijn kan falen. Verder beschikt de S58 over een versterkte krukas, sterkere zuigers, extra intercoolers en aanvullende oliekanalen door het blok. Hoe beter alles gesmeerd en gekoeld wordt, hoe lager de slijtage.
Ik doe zelf het meeste onderhoud aan de auto. Met mijn achtergrond in autotechniek blijft de auto zo enigszins betaalbaar. De auto staat altijd in de garage, waar ik hem ook omhoog kan zetten om eraan te werken.
Na enkele maanden zoeken en meerdere proefritten is het uiteindelijk een X3 M Competition in Donington Grau geworden, met two-tone lederen bekleding. De auto heeft vrijwel alle opties die ik wilde, met uitzondering van het Harman Kardon-audiosysteem. Deze schaf ik tweedehands aan en bouw ik zelf in, wat een middagje werk is. De auto is gekocht met net geen 110.000 kilometer op de teller.
Aangezien ik pas de eerste 1.000 kilometer heb gereden, kan ik nog niet veel zeggen over rijprestaties en verbruik. De komende maanden en jaren zal ik dit review dan ook blijven aanvullen met mijn bevindingen.
Voor nu:
Comfort - super! Ondanks de harde vering is het comfort erg goed, mede door de sportstoelen met merino leer.
Prestaties - ik kan niet anders zeggen, maar wat een kanon. Voor een auto van bijna 2100kg blijft die maar doortrekken.
Betrouwbaarheid - kan ik nog niks over zeggen.
Kosten - ik sta geregeld aan de pomp, daarnaast moet je 98 premium benzine tanken wat rond de €2,15 per liter kost. Daarnaast is de verzekering ook erg duur, met 5 schade vrije jaren betaal ik €238 per maand en daarbij €21 per maand aan abonnementskosten voor SCM 4/5.
Geplande upgrades:
- Eventuri inlaatsysteem
- Staalomvlochten remleidingen
- EBC-remblokken
- Harman Kardon geluidsinstallatie
- PPF op de voorzijde van de auto