BMW i4 eDrive40 (2023) #3

BMW i4
BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4BMW i4

Uitvoeringi4 eDrive40
Bouwjaar2023
Jaar van aanschaf2023

BMW i4 op reis met de caravan

Voordat we met de auto en een caravan op pad gaan naar het buitenland heb ik eerst een ritje van het zuiden naar het noorden van Nederland gereden om te kijken wat het verbruik zou zijn. De dealer had hier nog geen data voor alleen een schatting namelijk 50% tot 70% van je rijbereik inleveren.

De reis heeft twee laadmomenten gehad en is in 3 ritten bijgehouden. Ik zal de informatie hieronder per rit beschrijven met wat context. De caravan woog 800kg en is daarmee dus nog een vrij lichte (onbeladen) caravan.

Rit 1: Omgeving Tilburg naar Groningen
Deze rit hebben we gewoon doorgereden tot we moesten laden, de rit was voornamelijk snelweg met ongeveer 10% provinciale wegen.

- Gereden km: 211
- Gereden tijd: 2 uur, 36 minuten
- Gemiddelde snelheid: 82 km/h
- Verreden accu: 85 %
- Verreden kWh: 71,4
- gemiddeld kWh/100km: 33,8 kWh
- Laadtijd: 30 minuten van 15% -> 80%

Rit 2: Van Groningen (net) terug naar het zuiden
Deze rit waren we net in de provincie Groningen aangekomen en hebben we geladen. Vervolgens hebben we de weg terug naar het zuiden genomen. Hier hadden we wind tegen en dat was goed te merken, z'n 23% meer verbruik! Deze rit was volledig op de snelweg.

- Gereden km: 119
- Gereden tijd: 1 uur, 26 minuten
- Gemiddelde snelheid: 82 km/h
- Verreden accu: 59%
- Verreden kWh: 49,6
- gemiddeld kWh/100km: 41,6 kWh
- Laadtijd: 25 minuten van 21% -> 80%

Rit 3: Van laadpunt op A2 door naar omgeving Tilburg
Omdat de caravan geleend was van een vriend zijn we deze weer terug gaan brengen op de terugreis. Daarom hebben we iets eerder geladen om ook na het terugbrengen weer thuis te kunnen komen. Deze rit was ongeveer 20% snelweg, 65% provinciale weg en 15% binnen de bebouwde kom. Dit is de eindbestemming van de caravan en dus uitsluitend gegevens met caravan.

- Gereden km: 71
- Gereden tijd: 59 minuten
- Gemiddelde snelheid: 71 km/h
- Verreden accu: 34%
- Verreden kWh: 28,6
- gemiddeld kWh/100km: 40,2 kWh
- Laadtijd: Geen

In het totaal hebben we 401 kilometer afgelegd met de caravan door Nederland, het was over het algemeen lekker rustig op de snelweg en de rit is op snelwegen met 90 km/h op de cruise control gereden. Op proviciale wegen 80 km/h op cruise control, hierdoor konden we het verbruik zo stabiel mogelijk houden. De gehele rit is gereden in Eco Pro mode om het verbruik zo laag mogelijk te houden.

Het was een goede ervaring, de auto reed lekker met de caravan erachter en je merkt er weinig van in het vermogen, hij trekt goed door wanneer je dit wilt. Dit heb ik getest op een proviciale weg in rit 3 door vanaf het stoplicht 'vol gas' op te trekken naar 80 km/h.

Ik denk alleen niet dat we snel een lange reis met caravan zullen maken gezien we in Nederland voornamelijk een vlakke weg hebben zonder bergen, mijn verrmoeden is dat wanneer je naar Italie, Spanje of Frankrijk zou rijden dat je niet boven de 150km uit zult komen van 100% -> 15% wanneer je de bergen troseert. Maar voor binnenland vakanties, vakanties naar Belgie, begin Duitsland of Luxenburg is zeker aan te raden met de BMW i4 eDrive40!

Voor iedereen die overweegd om met een electrische auto en een caravan op pad te gaan heb je hier wat praktijk cijfers waar je je voordeel mee kunt doen!