BMW i4 eDrive40 (2022) #7

Uitvoeringi4 eDrive40
Bouwjaar2022
Jaar van aanschaf2022

BMW i4 e40

Op 1 september heb ik mijn BMW i4 Edrive 40 mogen ontvangen. Ik denk dat ik een van de weinige op het westelijk halfrond ben die zijn i4 binnen 6 maanden geleverd kreeg. Ik had de auto met weinig opties gekozen en dat heeft me uiteindelijk geholpen de auto zo snel te krijgen. Er schenen problemen te zijn met diverse opties vanuit de toeleveranciers en daarom werd de mijne naar voren gehaald in de productie. Soms heeft men geluk.
Ik had natuurlijk proef gereden in de auto en die beviel eigenlijk geheel niet. Ik rijd al jaren BMW (dit is de 4e in successie, 320d, 420d en 520d). Door het hoge gewicht van de auto vond en vind ik de auto niet voorspelbaar in bochten. Dit is normaliter waarom ik een BMW rijd. Voorspelbaar en uitstekend in de bochten. Ik heb alternatieven geprobeerd maar toch voor de i4 gekozen.
Het bovenstaande commentaar staat nog steeds maar de auto rijd verder perfect. Het vermogen is goddelijk en natuurlijk het koppel wat altijd aanwezig is. De auto is stil en verder BMW kwaliteit.
Er staat nu 1k op. Mijn grootste angst was te moeten laden voor mijn trip naar kantoor (150km enkele reis) maar tot mijn vreugde stond de accu lading op 60% na de rit van 150km met normaal sportief (lees vroeg in de ochtend 100-140 km/h). Na de retour rit naar huis (totaal 300km) stond de lading nog op 30% (toegegeven dat ik rustiger reed ivm drukte op de weg). Het lopende gemiddelde geeft nu 400km aan als range bij een volle lading. Voor het woonwerk verkeer afdoende. Het lopende gemiddelde voor het verbruik is nu 20kwh per 100km..Nogmaals ik rijd de auto zoals ik mijn diesels reed.. gewoon hard en sportief.
Ik heb gelukkig een eigen oprit en laadpaal en laad de auto nu 1x per week op. Top!
Het one paddle drive is fantastisch om in de stad rijden. Je krijgt er snel gevoel voor en je hebt de rem niet nodig. Ook op de snelweg heb ik de rem niet nodig. Je hebt al snel het algoritme door hoe lang de auto uitrolt na het loslaten van het (elektrische) pedaal en wanneer de auto echt gaat remmen (lees recuperatie). Ik heb natuurlijk de top moeten verifiëren en dat lag rond de 190km/h. Dit had hoger mogen liggen maar normaliter kom je hier niet in de buurt van.
Langzaam begin ik te wennen aan het enorme gewicht (2 ton) en het feit dat die toch wel stukken kleiner is als mijn vorige 520d.
Het entertainment system is leuk maar feitelijk gebruik ik het nog zoals voorheen. Ik heb de navigatie meestal op het hoofdscherm staan. Omdat flitsmeister in apple carplay niet goed aangeeft wanneer er een flitser komt heb ik toch maar ouderwets oldschool mijn telefoon zichtbaar en gewoon een usb data stick voor al mijn mp3. Het jammer van het navigatie scherm vind ik dat ik de laadpunten niet kan uitzetten. Als ik die dingen nodig heb dan had ik gehoopt dit als mijn interesse in te kunnen schakelen. Helaas..
Autolock van de portieren werkt niet en de dealer melde dat dit al een bekend probleem was. Ik neem aan dat dit dan tzt wel wordt opgelost met een software update.
In short meer als tevreden en ik kan hem aanraden

10,0