BMW 530e Business Edition Plus (2023) #3
| Jaar van aanschaf | 2024 |
| KM-stand bij aanschaf | 26.000 km |
| KM-stand laatst | 36.000 km |
Eerste keer een Sedan
Na meer dan 15 jaar in Duitsland gewoond te hebben, zijn we eind 2024 terug naar Nederland gekomen. Dit betekende na 15 jaar ook afscheid van een van de twee diesels. De Audi Q7 50 TDI waar mijn vrouw in rijd hebben we mee genomen naar Nederland, de logische keuze met c.a. 45000 km per jaar. Mijn M340D touring werd te duur voor de ca 15000 km die daar mee gereden werden, dus die hebben we in Duitsland verkocht.
Mijn wens was om weer terug te keren naar een 5 serie, nadat ik 5 jaar met een 530xD touring gereden had. Echter met de opbrengst van de verkoop van de M340, was ik in Nederland een stuk beperkter.
Mijn eisen:
Ik woon na de verhuizing ca 10 km van mijn werk (waar ik de auto kan opladen), dus een plug-in hybride leek me logische keuze. Wat betreft opties wilde ik graag: een touring, x-drive, trekhaak, comfortstoelen, Driving assistant professional, stoelverwarming, stuurwielverwarming en M sport (pro) pakket. Daarnaast zat ik met een redelijk tijdsdruk, omdat de M340d al weg was.
Al snel kwam ik tot de conclusie dat ik in mijn eisen pakket moest gaan schrappen. Na lang wikken wegen besloten dat ik niet persé een touring, xdrive en trekhaak nodig had, de hond kon immers mee in de Q7, en deze had ook een trekhaak en Quattro. De bmw zou voornamelijk zijn voor woon-werk en boodschappen. Mijn oog viel toen op een jong gebruikte 530e sedan in Lime Rock Grey met alle overgebleven wensen en binnen het budget. Binnen 1,5 week stond de auto op de stoep.
De kleur i.c.m. M-sport pro en 20 inch velgen maakt de auto een lust voor het oog. Het interieur is zoals gewend van Bmw, alles zit op de juiste plek. De comfort stoelen zitten heerlijk. Qua rij-comfort niets te klagen, al was het iets stugger dan verwacht. Dit werd echter beter met de 18 inch winterbanden, dus kan ik toeschrijven aan de 20 inch velgen. De auto staat buiten onder de carport, dus met het instellen van de timer op de verwarming stap ik elke dag in een warme/gekoelde auto.
De elektromotor icm verbranding heeft voldoende vermogen, waardoor ik nooit het idee had iets tekort te komen. Volledig elektrisch was in de zomer c.a. 40 km haalbaar, in de winter zakt dit terug naar c.a. 30 km. Voor mij echter geen probleem gezien ik woon-werk maar 20 km per dag is. De overige batterijcapaciteit gebruikt ik voor de klimatisering s'morgens, waarna de auto overdag kon opladen met de zonnepanelen op het werk.
Wat betreft betrouwbaarheid en kosten kan ik weinig zeggen. Ik heb echter nooit issues gehad met de auto en onderhoud was nog gedaan voor aflevering.
Echter... na een klein half jaar kwam ik steeds vaker tot de conclusie dat voor een touring had moeten kiezen met trekhaak. Waarom?
- de kofferbak voor mij te klein is. Hierdoor moest ik bijna wekelijk de kinderstoeltjes uitbouwen en de achterbank plat gooien. Wie kleine kinderen heeft weet dat dat een gedoe is met isofix, toptether en beschermmat.
- ik steeds vaker moest wachten tot mijn vrouw terug was met de Q7 voordat ik met de aanhanger onderweg kon.
- de achterruit geen ruitenwisser heeft, waardoor het zicht naar achteren heel beperkt is bij slecht weer. Zeker bij korte ritten met veel file ik graag zie wat er achterop komt.
Na het eerste jaar 'vol gemaakt' te hebben met de sedan, heb ik de knop omgezet en ben ik gaan oriënteren richting een 5 Touring of misschien een X3/X5. We zijn nu anderhalf jaar verder en na lang zoeken en oriënteren heb ik afgelopen week de sedan verkocht en ben ik in afwachting tot de 5 serie Touring uit Duitsland geleverd word.
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

BMW 530E X-DRIVE HIGH EXE. Laser, Pano, Softclose, Individual, HUD, Trekhaak H&K!
- 2023

BMW 5-serie Touring 530e xDrive Business Edition Plus
- 2022

BMW 5-serie Touring 540i xDrive High Executive | LASER LED | HEAD UP | PANORAMADAK | 360 CAMERA | TREKHAAK
- 2020