BMW 525d Touring (2005)
autoreview
Signalement
Uitvoering | 525d Touring |
---|---|
Versnellingen | 6, Sequentiële Automaat |
Bouwjaar | 2005 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
KM-stand bij aanschaf | 92.800 km |
KM-stand laatst | 98.500 km |
Goede reisauto met bijgeluidjes
- 98.500 km
In oktober 2010 een BMW 525dAT uit Duitsland gehaald, na een paar maanden shoppen via internet. Ik had een 530dAT full options (behalve leer) op het oog in Ludwigshafen, maar dat was wel een enorm eind weg van Den Haag. Een paar 525d met leder (een optie die ik wel graag wilde hebben) waren dichter bij huis verkrijgbaar, en een hele enkele 530d - dat viel tegen, toen ik in 2008 begon met zoeken waren er stapels van iedere versie. De Touring-uitvoering gaat overigens als verse broodjes, want verschillende malen bleek een auto die net een dag op internet stond 'schon verkauft' te zijn.
Kortom, het werd een 525d met 6-bak automaat, 177pk en 400Nm. Ik heb hem gekocht vanwege het prachtige interieur (truffelkleurig leer en houtmotief), weinig km (92.800) en nog wat dealergarantie. Ook zat er al een klasse-3 alarm in, wat je niet vaak vindt in Duitsland maar in NL voor de verzekering verplicht is.
Mijn eerste observaties:
1) je hoeft geen bureau in de arm te nemen om een auto te importeren, als je zelf een beetje tijd hebt is het geen probleem: tijdelijk kenteken erop, naar NL rijden, keuring doen, belasting betalen, en binnen twee weken reed ik met mijn NL platen.
2) toen ik begon met zoeken in 2008, waren de prijzen in Duitsland plus BPM, duidelijk voordeliger dan in Nederland. Nu echter zijn de prijzen in NL lager en in D hoger, waardoor je maar weinig voordeel haalt als je bij een dealer koopt zoals ik deed. Bij koop van particulieren, haal je nog wel een paar duizend euro voordeel. Maar ook kan je kijken op de Nederlandse lease-sites voor goede deals op gebruikte wagens.
Dan de ervaringen met de auto zelf. In 2007 of 2008 had ik al proefgereden met een 525dA uit dat jaar, met de drieliter motor (197 pk) en 7-bak automaat. Die proefrit was in één woord GEWELDIG. Ten wist ik zeker dat een 5-serie veel beter stuurt dan vergelijkbare auto's die ik had gereden, zoals de Audi A6 en de Mercedes C-combi. Ook uitstekende wagens, maar minder persoonlijk en minder scherp. En de Mercedes nog met een 4-pits diesel, voor meer dan 50 mille verwacht ik toch echt 6 potjes onder de kap.
Een versie uit 2007 was toch iets te prijzig, vooral vanwege de verfoeide BPM-bijtelling (één Europa, maar niet voor de automobilist?). Dus het werd de 2005-er met weinig km op de klok voor een diesel.
De proefrit in de Duitse heuvels beviel goed, auto is zeker geen stoplichtsprinter maar van 40 tot 140 kan je vlot passeren.
De voordelen:
* motor is mooi stil op de snelweg
* heel comfortabele reiswagen, altijd ontspannen aankomen na honderden km.
* nog steeds courant model met veel uitstraling
* motor met veel souplesse. En draait maar 3000 t/min bij 170 km/u
De nadelen:
* ook een 6-pitter diesel ronkt er vrolijk op los in de stadsomgeving, dat had ik beter verwacht...
* het verbruik valt ernstig tegen.
Op de snelweg 7,7 tot 8,5 liter per 100 km, bij snelheden van 130 tot 170. Bij 120 constant nog 7,3, dus 1 op 14. Dat zou 1 op 16, 17 moeten zijn volgend de Duitse 'Spritmonitor'.
In de stadsomgeving is het helemaal fout: 11 tot 12 per 100, ofwel 1 op 8,5. Maar, we hebben hem ook gekocht voor de lange afstand - en eigenlijk valt het verbruik daar ook tegen. Ik hoorde van de Audi 2.5 TD dat bij 170p/u 1 op 17 mogelijk is, en zelf heb ik met een Toyota Verso D4D 1 op 15, 16 gerealiseerd bij 170 p/u.
* Matige automaat. Na alles wat ik gelezen had van andere rijders had ik ook dit beter verwacht. Het hoge verbruik komt zeker ook omdat de automaat (te) laat opschakelt. Zoals in een ander review al opgemerkt, gaat deze versie door naar 3000 tot 4000 toeren, wat makkelijk kan, maar gezien de krachtsontplooiing zou net zo goed bij 1500 tot 2000 geschakeld kunnen/moeten worden. Precies wat de bak van jaargang 2007 wèl doet. Die ik laatst reed in een 520d van een kennis. Hij rijdt gemiddeld 1 op 16..
* Lawaaiig schuifdak. Het zat er in maar zelf zou ik het niet kopen, want ook met het glasdak dicht hoor je de wind nadrukkelijk - totdat je het afdekscherm sluit, maar dan is je uitzicht ook weg.
* sinds een week: huilende aircopomp. Ik hoorde een geluid dat met het motortoerental meeging, na wat zoeken bleek dat alleen voor te komen als de airco aanstaat. Wie heeft een soortgelijke ervaring, en wat was de oplossing ??
Facit, de auto maakt een betrouwbare, bijna onverwoestbare indruk, verbruikt geen druppel olie of koelvloeistof, en loopt altijd. Wat ik mis is toch wat extra power, ik had in 2009 een Mercedes ML320 met 218pk maar minder Nm (310) en een gewicht van 2200 kg, ter vergelijking. Na de proefrit met de 3-liter 525dA, dacht ik niet meer nodig te hebben. Nu denk ik serieus mijn 2,5 liter naar 211 pk te laten chippen.
De airco-geluiden en laatst ook wat getik onder de motorkap geven me wat zorgen. Na de Mercedes, is mijn ervaring dat controle door een dealer al een paar honderd euro kan kosten, en dan heb je nog geen oplossing. Om te betalen voor echt werk, oké. Maar bij Mercedes kostte het 35 euro om iemand vast te laten stellen wat ik al wist; dat de centrale vergrendeling niet meer synchroon werkte tussen de portieren..
Wat zou het opsporen van de oorzaak van mijn probleem bij BMW kosten ? Teveel monteurs die alleen nog computers uit kunnen lezen en geen echt gevoel meer voor het mechaniek hebben, vrees ik. De betere vind je vaak op het platteland, of in Oost-Europa. Ervaring met de Mercedes in Polen: 15 seconden luisteren, 1 minuut proefrit, oorzaak opgespoord (waterpomplager). Oorzaak 2 dagen later verholpen, voor vooroorlogse prijzen ! Let op: dat was bij een dorpsgarage, bij de merkdealer betaal je niet heel veel minder dan in Nederland !
Maar dat terzijde, als tip aan de liefhebbers die geen leaserijder zijn, zoals ik.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.