BMW 3-serie (1994)

BMW 3-serie (1994)

Bouwjaar1994
Jaar van aanschaf2011

Unieke schoonheid

Als BMW liefhebber heb ik al verschillende E30's gehad. Variërend van een tweedeurs 316i tot de 325i cabrio. Die heb ik ooit verkocht, waar ik dan achteraf weer spijt van had, omdat ik luxere en modernere BMW's (zakelijk) wilde gaan rijden. Maar de E30 is altijd in mijn gedachten gebleven. Eerst vond ik voor € 750,= 4 deurs 316i sedan, die het prototype was van een 'frikandel'. Vol met deuken, uitgeleefd en het onderhoud was ook al van een jaren geleden. Inmiddels helemaal opgeknapt en is het een hartstikke leuk en fijn autootje.
Toen kreeg ik een foto van deze E30 Touring binnen. Een 316i Touring Edition, met luxe opties, zoals een airbagstuur en een stoffen sportinterieur. De handelaar (en vriend) die deze Touring binnen had gekregen, had tegelijkertijd nog een 320i Touring binnen gekregen voor onderdelen. Uitgerust met het legendarische M20B20 blok. Packetdeal gemaakt: ik kocht de 316i Touring en de motor van de 320i en deze zou geswapt worden. Zo geschiedde en na een kort bezoekje aan de RDW rij ik nu in een officiële 320i Touring uit 1994.
Daarna begon het grote 'upgraden'. airbag stuur, sportinterieur (versleten) en dashboard er uit. M-tech 2 stuur, leren interieur (beige) en boodrcomputer er in. Andere velgen (17: imitatie Alpine's) en M-tech verlagingsset er onder. Naar een andere vriend voor 'uitdeuken zonder spuiten en we konden echt gaan rijden. En dat is voor mij persoonlijk een geweldige ervaring. De auto rijdt heerlijk, schakelt soepel en kleeft aan de weg. Hij heeft weinig tot geen luxe: de ramen moet je gewoon handmatig open of dichtdoen, airco is er niet, maar wel een (handbediend) schuifdak. Een zwarte hemel, mistlampen en stuurbekrachtiging: dat waren wel zo'n beetje de luxe opties.
De E30 moet het ook niet van luxe en comfort hebben, maar van rijbeleving en -plezier. Niet dat hij oncomfortabel is, maar het is wel een dag en nacht verschil met mijn luxe E90.
Tijdens de eerste kilometers als hij uit de stalling komt is het even wennen, maar dat duurt nooit lang. Door de lage ligging en alle bijgeluiden is de beleving dat je met 200 km/u rijdt, terwijl de werkelijkheid ongeveer 100 - 120 km is. Hard genoeg voor het oude baasje.