BMW 118i High Executive (2007) #2
| Jaar van aanschaf | 2013 |
| KM-stand bij aanschaf | 86.000 km |
| KM-stand laatst | 86.000 km |
BMW 118i M Pakket
Inmiddels rij ik al weer een tijdje rond in mijn inmiddels 9e BMW. De 1 serie heeft me altijd al getrokken, niet vanwege zijn uiterlijk, alhoewel de voor en achterzijde prima zijn, maar vooral vanwege de bouwkwaliteit en sportiviteit. Wat uiterlijk betreft stuitte ik bij toeval op een exemplaar met M-pakket in Le Mans blauw, wat mij betreft 1 van de mooiste combinaties die je op een 1er kunt krijgen.
Kleine modificatie is dat de auto geen run flat tires meer heeft, en dat lijkt een juiste keuze als je de verhalen hoort van 1 serie rijders met een sportonderstel én runflats.
Mijn 1 serie is er 1 van net voor de facelift, en heeft dus geen efficient dynamics aan boord, en als het goed is, het 'oude' dashboard. Gek genoeg vind ik dit kwalitatief helemaal niet slecht overkomen, terwijl ik in 2005 na een proefrit in een 120i nogal teleurgesteld was over de gebruikte materialen, zoals velen. Of zou ik soms een 'tussenmodel' hebben?
130pk. Dat is het vermogen van deze 1 serie. Dat is voor een Einser niet erg veel, maar in absolute zin valt het erg mee, gezien het gewicht van 1250kg. Het is geen snelle auto, maar ook geen langzame. De truc is ook toeren maken, boven de 3.000tpm zit er voldoende leven in, en je een 'klassieke' rijstijl aanmeten waarin overstuur je 2e natuur is, gaat ook best, tenminste op nat wegdek. Dat was vroeger met E30's ook al zo.
Als het droog is, lijkt de grip oneindig, en dat is echt een attractie van deze auto. Lijnen rijden op een op of afrit is een belevenis, hard als het kan. Wat ook helpt, is dat de stoel zich bijna op de bodem laat plaatsen, de pedalen dicht bij elkaar staan, en dat het stuur perfect verstelbaar is.
Tegenvallers zijn er ook. Zo ben ik echt geen liefhebber van het drive by wire gaspedaal, en vind ik de auto matig opppakken. De reactie op het gaspedaal is kunstmatig, en niet gretig. Iets wat je veel vaker tegen komt. Een ander minpunt is dat de auto ontzettend laag is met het sportonderstel; je moet echt stapvoets drempels over, en dan nog stoot de auto vaak zijn neus. Ook kreeg de garagist de auto nauwelijks op de brug hierdoor.
Het verbruik is niet heel bijzonder: 1 op 13 gemiddeld, bij een rustige rijstijl, met af en toe pretmomentjes.
Mankementen zijn er nog niet, en hopelijk blijven die ook uit in de toekomst. Al met al een mooie mix tussen een 'verstandige' auto, en een auto die heel veel (rij)plezier biedt. Een echte BMW.