BMW 116i (2008) #7

Uitvoering116i
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2010

Degelijk, maar traag

In augustus 2010 kocht ik via een online veiling een driedeurs BMW 116i Business Line (facelift model). Ik had de auto nog niet in het echt gezien. Dat was uiteraard een risico, want je weet nooit zeker hoe je de auto aan zal treffen, ondanks de zo nauwkeurig mogelijke beschrijving van het veilinghuis. Daar stond een messcherpe prijs tegenover. Ik had op dat moment al twee maanden geen eigen auto meer. Door een nieuwe baan reisde ik voortaan met de trein en was een eigen auto geen noodzaak meer, zeker geen dieselauto die ik daarvoor reed. De praktijk bleek anders: er waren teveel momenten waarop een eigen auto gemist werd. Nu, na bijna een jaar, heb ik zo'n 8k met de BMW gereden. Niet veel, maar het gemak van een auto is onovertroffen en het bewijst dat de keuze voor een benzineauto in plaats van een diesel de juiste was.

Toen ik de BMW ophaalde, werd ik zeker niet teleurgesteld. De auto zag er prima uit. Geen schades, geen problemen met motor of bak. Gewoon een keurige, nette wagen. Wel misten de navigatie dvd en de hoedenplank, maar voor een paar honderd euro heb ik dat eenvoudig weten op te lossen.

Ik had eerder met BMW's gereden. We hebben thuis al een 318d uit 2007 en als leenauto heeft hier enkele jaren geleden een week een 120i gestaan. Beide prettige, degelijke auto's.

Deze 116i is een Business editie, dus met lichtmetalen velgen, business navigatie en climate control. Wat mij betreft essentiële opties op een auto, primair om esthetische redenen. Enige dat ik praktisch gezien erg mis, en wat op mijn vorige auto wel aanwezig was, zijn parkeersensoren. Die zijn er altijd nog een keer op te zetten, maar via een BMW dealer is dat erg prijzig.

De BMW is een messcherpe auto. Laat zich gemakkelijk door bochten manoeuvreren en schakelt heerlijk. Je levert er wat comfort op in, maar ik ervaar dat niet als onprettig. Wat na een jaar tijd nog niet echt went is de motor. Het kleine blok levert niet de prestaties die je van een BMW zou verwachten en voelt knap trager dan de cijfers op papier doen vermoeden. Ik ben auto's met een turbo gewend (bijna altijd diesels) en ben gewend geraakt aan een geheel andere vermogensopbouw dan deze BMW heeft. Ik sluit dan ook niet uit dat het trage karakter van de 1 slechts perceptie, en niet realiteitsgetrouw is. Na bijna een jaar blijft dit voor mij een belangrijk punt van kritiek, het went nog niet.

Verder niets dan lof over deze auto. Het doet wat het moet doen, en daar heb ik 'm ook voor aangeschaft. Geen tussentijdse reparaties, geen gekke dingen. De reacties op de auto zijn over het algemeen erg positief. De 1 voor de facelift vond ik niet zo'n fraaie auto, maar er stond wel wat! Persoonlijk vind ik 'm flink opgeknapt na de facelift in 2007. Bovendien is de toen geïntroduceerde driedeurs ranker gelijnd dan de vijfdeurs, waardoor ik toch wel erg gecharmeerd ben geraakt van de 1 serie. Toch had het vorig jaar zomaar wat anders kunnen worden. Ik ben onder andere bezig geweest met een Peugeot 308 en een nieuw model Laguna. Ik ben weinig merktrouw en sta open voor bijna alle merken en types.

Maar als ik nu een nieuwe auto zou kiezen, zou het zomaar opnieuw een 1 kunnen worden. Dan wel een 118i of 120i, wellicht terug naar een diesel vanwege het prettige karakter van de gemiddelde dieselmotor (dan maar wat meer kosten). En wat mooi zou zijn, zijn sportstoelen. Want hoewel de zitpositie goed is, zijn de standaard stoelen wat vlak. Maar noodzakelijk is dat niet, dat zou puur voor dat extra beetje luxe zijn!

Prima kar!

Inmiddels 6.000 kilometer verder in 7 maanden tijd. Er wordt niet veel gereden met de BMW. Ik reis veel met de trein en heb nog twee auto's 'op de dam' staan die ook hun kilometers moeten maken.

In die 7 maanden heeft de BMW het prima gedaan. Verbruik is nog altijd hoog. Ik kom niet veel verder dan 1:11. Dat zal met name liggen aan het feit dat ik veel korte afstanden rijd. Daarnaast heb ik een manier gevonden om het vermogen van de auto beter aan te spreken, namelijk door de schakelindicator te negeren. Hoog in de toeren zit er meer pit in de 116 dan ik verwachtte. Ook niet goed voor het verbruik en niet conform de regels van het nieuwe rijden, maar het maakt het rijden er wel een stuk leuker op!

Rond de 37.000 kilometer helaas een probleempje gehad, dat in mijn ogen wel erg vroeg is. Op een vroege ochtend startte ik de BMW en direct begon deze flink te schudden. Ik herkende een niet werkende cilinder. Na advies van de ANWB voorzichtig naar de meest dichtstbijzijnde dealer gereden, waar een defecte bobine werd vastgesteld. Kosten ruim honderd euro. Viel mee dus, maar moet niet mogen met zo'n leeftijd en kilometerstand... Overigens schijnen kapotte bobines vaker voor te komen bij de 1.

Hoewel ik het nog steeds een prima auto vind, denk ik steeds meer na over een andere wagen die mij qua emotie meer doet. Met name de Renault Laguna Coupé vind ik prachtig. Verstandig? Nee. Leuk? Ja! Mijn interne strijd tussen gevoel en ratio duurt voort...

UPDATE 19/2: vorige maand schreef ik nog dat ik nadacht over een auto die mijn emotie meer aanspreekt. Eergisteren heb ik mijn nieuwe Renault Laguna Coupé 3.5 V6 Initiale opgehaald. Een fantastische auto, die tevens het einde inluidt voor de 116i. De 1 serie Coupé en Cabrio, die als tip werden gegeven, trekken mij minder. Smaken verschillen uiteraard (gelukkig), ik vind de achterzijde van beide niet heel fraai.

Wanneer je écht van je geld af moet, is het raadzaam om je auto in te ruilen bij een merkvreemde dealer. Heb ik dus niet gedaan, ik ga de BMW zelf verkopen. Dat moet nog gebeuren, nadat de 40k beurt is uitgevoerd. Én opnieuw een bobine is vervangen. Want opnieuw loopt de auto op drie cilinders, 4k kilometer na de vorige reparatie. Best vervelend, een smet op de verder goede auto. Helaas een wat negatieve afsluiter dus. Het is niet anders.

Verkocht

Uiteindelijk heb ik de BMW in augustus 2012 particulier verkocht. Het duurde uiteindelijk langer dan verwacht; verkopen viel tegen. Gelukkig is-ie in goede handen terecht gekomen en heb ik er nog een redelijk bedrag voor kunnen krijgen!

7,0

PRIVATE LEASE BMW 1-serie