Audi S8 4.0 TFSI quattro Plus Pro Line + (2017)

Audi S8 4.0 TFSI quattro Plus Pro Line + (2017)
Audi S8 4.0 TFSI quattro Plus Pro Line + (2017)Audi S8 4.0 TFSI quattro Plus Pro Line + (2017)Audi S8 4.0 TFSI quattro Plus Pro Line + (2017)Audi S8 4.0 TFSI quattro Plus Pro Line + (2017)Audi S8 4.0 TFSI quattro Plus Pro Line + (2017)Audi S8 4.0 TFSI quattro Plus Pro Line + (2017)Audi S8 4.0 TFSI quattro Plus Pro Line + (2017)Audi S8 4.0 TFSI quattro Plus Pro Line + (2017)Audi S8 4.0 TFSI quattro Plus Pro Line + (2017)

UitvoeringS8 4.0 TFSI quattro Plus Pro Line +
Bouwjaar2017
Jaar van aanschaf2025

Mijn Audi S8 Plus 2017

Na diverse Audi's te hebben gehad, nu eigenaar van deze S8 plus. Hiervoor heb ik de volgende Audi's gehad:
- A4 (b6) met 3.0 V6 FSI
- A7 (c7) met 2.8 FSI
- A6 (c7) sedan met 3.0 TFSI (supercharged)
- S7 (c7) met 4.0 TFSI

Zo kan je mij wel een Audi liefhebber noemen.

Sommige auto’s koop je met je verstand. Ze zijn zuinig, praktisch en doen precies wat ze moeten doen. Andere auto’s koop je omdat je er elke keer weer naar omkijkt als je hem hebt geparkeerd. De Audi S8 Plus uit 2017 behoort zonder twijfel tot die laatste categorie. Op papier is het een luxe limousine voor zakelijke kilometers en lange ritten in alle comfort. In de praktijk is het een van de snelste en meest indrukwekkende sleepers die Audi ooit heeft gebouwd.

Toen ik op zoek ging naar een volgende auto, had ik een duidelijke wens: comfort, luxe en rust voor dagelijks gebruik, maar ook prestaties die het rijden bijzonder maken. Veel moderne auto’s bieden snelheid, maar missen karakter. Elektrificatie en downsizing maken auto’s efficiënter, maar ook klinischer. De Audi S8 Plus voelde vanaf het begin anders. Onder de ingetogen en tijdloze carrosserie ligt een 4,0-liter biturbo V8 met maar liefst 605 pk en 700 Nm (met overboost zelfs 750 Nm). Dat zijn cijfers die je eerder verwacht bij een supersportwagen dan bij een grote luxe sedan.

Wat de S8 Plus zo bijzonder maakt, is het contrast. In de Comfort-stand is het een stille, soepele reisauto die moeiteloos lange afstanden verslindt. Het interieur is een plek van rust, met hoogwaardige materialen, uitstekende geluidsisolatie en alle luxe die je van een topmodel mag verwachten. Maar zodra je overschakelt naar Dynamic en het gaspedaal dieper intrapt, verandert het karakter volledig. De auto versnelt met een enorme kracht en souplesse, waarbij de quattro-aandrijving en de achttraps automaat het vermogen efficiënt en gecontroleerd op de weg zetten. De sprint naar 100 km/u in minder dan vier seconden blijft indrukwekkend, zelfs naar huidige maatstaven.

Wat mij persoonlijk aanspreekt, is dat de S8 Plus zijn prestaties niet uitschreeuwt. Geen overdreven spoilers of schreeuwerige lijnen, maar een strak en relatief ingetogen design. Alleen kenners zien dat dit geen gewone A8 is. Juist dat ‘sleeper’-karakter maakt de auto bijzonder: hij is snel wanneer je dat wilt, maar altijd comfortabel en representatief wanneer dat nodig is.

In het dagelijks gebruik blijkt de S8 Plus verrassend veelzijdig. Ondanks het vermogen en de prestaties is hij prima bruikbaar als dagelijkse auto. Het rijcomfort is hoog, de luchtvering filtert oneffenheden goed weg en op lange ritten stap je ontspannen uit. Tegelijkertijd blijft het een auto die je blijft uitdagen en die elke rit, hoe kort ook, een glimlach kan opleveren.

Een ander aspect dat deze auto interessant maakt, is zijn positie in de huidige markt. De S8 Plus vertegenwoordigt een tijdperk waarin grote, krachtige benzinemotoren het toppunt van luxe en prestaties vormden. Nu elektrificatie de norm wordt en grote V8-motoren langzaam verdwijnen, krijgt dit model een steeds unieker karakter. Het is een van de laatste high-performance luxe sedans met een klassieke aandrijflijn, zonder hybride ondersteuning maar met pure mechanische kracht en beleving.

Na langere tijd rijden kan ik concluderen dat de Audi S8 Plus precies biedt wat ik zocht: een combinatie van comfort, luxe, snelheid en karakter die je niet snel meer vindt in moderne auto’s. Het is geen rationele keuze, maar wel een auto die elke dag laat zien waarom autoliefhebbers nog steeds vallen voor een krachtige V8. Voor wie op zoek is naar een discrete maar extreem capabele topsedan, is de S8 Plus misschien wel een van de meest complete en onderschatte keuzes in zijn segment.

Lekker op pad

De afgelopen periode heb ik vooral gedaan waar deze auto voor gemaakt lijkt: gewoon lekker op pad. Geen bijzondere technische aanpassingen of grote onderhoudszaken, maar simpelweg rijden en ervaren waar de Audi S8 Plus echt in uitblinkt. En juist dan merk je hoe bijzonder deze auto eigenlijk is.

Wat direct opvalt wanneer je langere ritten maakt, is het comfortniveau. De luchtvering maakt het rijden ontspannen en soepel, ongeacht de kwaliteit van het wegdek. Oneffenheden worden netjes weggefilterd en op de snelweg voelt de auto stabiel en onverstoorbaar. Ook bij hogere snelheden blijft het interieur opvallend stil. Lange afstanden worden daardoor moeiteloos afgelegd en je stapt na een rit van een paar uur nog steeds ontspannen uit.

Toch is comfort maar één kant van het verhaal. Wat deze auto zo leuk maakt, is dat hij altijd twee gezichten heeft. Tijdens rustige ritten gedraagt de S8 Plus zich als een luxe reislimousine, maar zodra de weg wat leger wordt en je het gaspedaal dieper intrapt, komt het andere karakter direct naar voren. De acceleratie blijft indrukwekkend, zelfs als je er al langere tijd in rijdt. De kracht komt soepel maar enorm overtuigend vrij, zonder drama of wielspin, mede dankzij de quattro-aandrijving. Het voelt alsof de auto altijd vermogen over heeft, ongeacht de snelheid.

Juist op langere ritten merk je hoe goed alles samenwerkt. De motor, de automaat en het onderstel vormen een geheel dat zowel comfortabel als sportief kan zijn. In Dynamic-stand wordt de auto merkbaar strakker en directer, terwijl Comfort ideaal blijft voor ontspannen cruisen. Die veelzijdigheid maakt dat je de auto steeds opnieuw aanpast aan het moment en de stemming.

Wat ik persoonlijk ook waardeer, is het rustige en ingetogen karakter van de auto. Ondanks de prestaties van een serieuze sportwagen, trekt de S8 Plus weinig aandacht. Dat maakt hem ideaal voor dagelijks gebruik en langere reizen. Je rijdt in alle comfort en snelheid, zonder dat het overdreven of schreeuwerig aanvoelt. Alleen liefhebbers en kenners herkennen wat hier eigenlijk staat.

De afgelopen ritten bevestigen ook dat de S8 Plus perfect past bij mijn gebruik. Ik rijd relatief weinig kilometers per jaar, waardoor elke rit juist iets is om van te genieten. Het is geen auto die je puur als transportmiddel gebruikt; hij maakt elke rit net wat bijzonderder, ook als het maar een kort stukje is.

Daarnaast merk ik dat het karakter van deze auto steeds unieker begint te worden. In een tijd waarin nieuwe modellen steeds vaker elektrisch of sterk geëlektrificeerd zijn, voelt deze grote V8 als een stukje autogeschiedenis dat nog volop te beleven is. Het geluid, de souplesse en de manier waarop het vermogen wordt opgebouwd geven een rijbeleving die je bij moderne aandrijflijnen steeds minder tegenkomt.

Tot nu toe blijft de conclusie dan ook hetzelfde: de Audi S8 Plus is misschien niet de meest rationele keuze, maar wel een auto die elke rit bijzonder maakt. Of het nu gaat om een langere snelwegrit, een ontspannen weekendtocht of gewoon even een stukje rijden omdat het kan – dit is een auto die uitnodigt om op pad te gaan.

En misschien is dat uiteindelijk wel de grootste kwaliteit van de S8 Plus: hij maakt van elke rit, hoe klein ook, iets waar je naar uitkijkt.

Inbouw Android auto module en dashcam

Om de auto te moderniseren heb ikzelf een draadloze android auto module ingebouwd, hiervoor moest wel vrij veel uit elkaar van het dashboard maar goed als je dit rustig aan doet dan kom je er wel uit. Ongeveer een dag mee bezig geweest.

De climate control schakelpaneel, dashboardkast en MMI module moet eruit. Daarna een kabelboom toevoegen om de nieuwe module aan te koppelen. Dit was allemaal best te doen, echter de nieuwe kabels achter de MMI unit terugkrijgen was wel een strijd. Na ongeveer een uur ruzie met de kabels en veel geduld is dit ook gelukt.

Het is nu een kwestie van instappen met mijn telefoon in de broekzak, en het schakelt al automatisch over naar android auto. Ideaal dus, echter is het wel zonder touchscreen maar dit werkt met de knoppen ook best prima. Daarnaast kan ik ook via het stuur voice command gebruiken, dus je kan ook simpelweg per voice een commando geven.

Ook meteen een dashcam met OEM look ingebouwd, hiervoor moest ik wel de spiegel en zijn behuizing los halen en ook daar een nieuwe kabelboom inbouwen, maar ook dit is gelukt en ziet er geslaagd uit.

Zie ook mijn forum topic voor foto's van de installaties

Korte update

De S8 bevalt nog goed, geen vreemde dingen behalve dat ik de koelvloeistoflekkage heb kunnen vinden, een welbekend probleem: een o-ringetje dat uithard en dan heel langzaam lekt bij stilstand.

Naast dit het subframe achter behandeld met epoxy, want er zat al beginnende roest aan, beter voorkomen dan oplossen! De auto heeft zijn eerste tijd in Duitsland rondgereden als een directie-fleetauto, waar helaas ook door winters is gereden, maar daar zijn ze juist zo goed in, dus ik begrijp dat wel.

Filmpjes

Koude start

Beetje revven

Acceleratie

Nieuw accu nodig & verbruik in de kou

Met deze lange koude dagen heeft de accu wat moeite om na 3 dagen nog de comfortmodules in leven te houden, dus de standkachel, alarm en dergelijke werken dan niet meer als het enkele dagen heeft gevroren. Accu bijna aan z'n eind dus. Voor de rest weinig spannende ontwikkelingen.

Met deze koude dagen (rond vriespunt) valt verbruik me nog mee trouwens, 1 op 8 gemiddeld met veel binnenweggetjes. Snelweg 1 op 10 a 11. Niet slecht voor een V8 met 605PK.

Audi A8 line-up gediscontinueerd

Dit heeft niet specifiek iets te maken met mijn S8, maar toch wil ik hier iets over schrijven. Audi heeft na het cancellen van diverse legendarische Audi modellen ook de A8 line-up gestopt. Als lange tijd Audi fan vind ik dit wel doodzonde.

Nu hebben we geen:
-TT
-R8
-A8 en S8
-A4
-A5 Coupe
-A7 zoals we hem kennen en dus ook de RS7 (geen sportcoupe meer)

Dit na alle vreemde wijzigingen zoals het logo, badges en stuurwiel zijn niet meer mooi van de nieuwe generatie. Geen diversiteit in interieurs meer. Vlakke deuren/contouren. Chinees achtige koplampen en meer. De Etron-GT is wel prachtig maar de rest van de nieuwere line-up is niet mijn ding. Jammer.

Waarom schrijf ik hier nu over? Nou: dit zal misschien betekenen dat ik niet snel meer een nieuwere generatie Audi zal kopen in de toekomst. Veel mensen raken het gevoel kwijt met Audi, omdat ze, zoals het lijkt compleet een andere kant op gaan dan we gewend zijn van Audi.

Daarbij is de D4 S8 als plus zijnde dus ook de meest ultieme S8 ooit gemaakt want de laatste D5 generatie heeft nooit een plus gekregen.

Wat gaat dit met de waarde van de S8 doen ben ik dan ook benieuwd naar, want dit is het, er komt geen S8 meer.

Bijna een jubileum! Eerste beurt en APK

Bijna een jaar in bezit! (april), tijd voor APK en ook wordt het tijd voor zijn eerste onderhoudsbeurt, aangezien dit nu 15.000km is geleden. Ik ga meteen de motorolie flushen en dan ook 5w40 Castrol (kwalitatieve) olie erin doen. Dit is de beste olie voor dit soort motoren.

Heb er nu zelf 8000 km bij op gereden, zonder slag en stoot verder. Fijne auto nog steeds.