Alfa Romeo Junior Elettrica Veloce (2025)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Junior Elettrica Veloce |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2025 |
Jaar van aanschaf | 2025 |
KM-stand laatst | 4.000 km |
Eerste impressie Alfa Romeo Junior Veloce
- 1.000 km
Vorige week was het dan eindelijk zo ver, ik mocht mijn Alfa Romeo Junior Veloce ophalen! Ik rijd mijn hele leven al Alfa en ben een echte liefhebber. Hoe durf ik dan in hemelsnaam een elektrische Alfa te nemen op een Stellantis-platform? Dat zal ik jullie vertellen.
Eind vorig jaar kreeg ik van mijn werkgever te horen dat ik een auto van de zaak kreeg, daar was ik natuurlijk erg blij mee. Op dat moment reed ik privé een rode Giulia Veloce met de mooie classico-velgen (de Q-wielen in principe). De Giulia uit 2017 stond inmiddels op 180.000 KM, dus het werd ook wel tijd voor iets nieuws. Met enige pijn in mijn hart heb ik deze Bella toen verkocht. Een Giulia of Stelvio leasen is helaas niet te doen in Nederland, dus het moest een Tonale of Junior worden. Met beide wagens proefgereden en de keuze viel zonder twijfel op de Junior. Hoewel ik de Tonale een schitterende auto vind om te zien, vond ik het hoge gewicht van de PHEV goed voelbaar in sportief genomen bochten en de besturing ook redelijk vaag en indirect. Bij de Junior was dit absoluut niet aan de orde en ook al is deze gebouwd op een Stellantis platform, vond ik deze veel meer als een echte Alfa rijden. En nu heb ik het nog over de normale Junior, want tijdens de proefrit eind december was de Veloce nog niet beschikbaar.
De 282 pk sterke Junior Veloce is een echte eye catcher. Het is een auto die je in het echt moet zien, maar dit is wel bij meer Alfa’s het geval. De kleur rosso Brera spat van de auto af, zeker in direct zonlicht. De 20-inch velgen met rode remklauwen maken het geheel af en geven, samen met het verlaagde onderstel, de auto een hele andere stance dan de normale Junior. Het negatieve camber oogt agressief en verraadt het ware potentieel van de Veloce enigszins.
Op de Junior zijn eigenlijk twee optiepakketten leverbaar, het sportpakket en het technologiepakket. Met mijn leasebudget was er ruimte voor 1 pakket. Hier hoefde ik niet lang over na te denken, het sportpakket natuurlijk! Het alcantara interieur met de Sabelt-sportstoelen, die wel wat weghebben van de optionele stoelen uit de Giulia Quadrifoglio, horen wat mij betreft op de Veloce. Schitterend! Een parkeercamera hoef ik niet, mijn achterklep doe ik zelf wel dicht en van autonoom rijden moet ik niets hebben. Ik neem een Veloce om zelf te rijden! Een bijkomend voordeel van het technologiepakket niet nemen, is dat de koplampen anders en in mijn ogen mooier zijn. Zonder dit pakket krijg je geen matrix koplampen. Daardoor heb je alleen de drie LED-lichtjes bovenaan de koplamp, wat veel meer doet denken aan de SZ en 159/Brera dan de duurdere koplampen, die ook nog een streepje onder hebben, wat naar mijn mening het front anoniemer maakt.
Hoewel ik nog niet veel kilometers heb gemaakt, kan ik nu al vertellen dat de Veloce fantastisch rijdt. Het mechanische sperdifferentieel transformeert de Junior in een agressieve pitbull. De auto bijt zich vast in het asfalt om vervolgens niet meer los te laten. Je kunt veel eerder op het gas dan je gewend bent in een normale auto, omdat het sper de auto als het ware door de bocht heen trekt. Dit voel je echt goed, zowel in het stuur als in het onderstel en dit maakt de Junior echt opzwepend. De auto voelt als een precisie-instrument dat je als bestuurder exact kunt plaatsen waar je wil. Veel autojournalisten stelden dat je Junior Veloce leuk is voor op het circuit, maar dat je daarbuiten niet veel aan de extra hardware hebt. Hier ben ik het dus echt niet mee eens, je merkt het prima op de openbare weg.
Naast het Torsen type-D sperdifferentieel heeft de Veloce ook veel grotere remmen, dikke stabilisatoren, een andere ophanging met 25mm verlaging, een sneller stuurhuis, een compleet andere aandrijflijn en als kers op de taart dikke Michelin Pilot Sport EV banden. De auto is vervolgens afgesteld door dezelfde engineers die ook de Giulia Q en GTA hebben afgesteld, niet de minsten dus. Met al deze aanpassingen kun je je afvragen wat er dan nog over is van het Stellantis-platform. De auto rijdt in ieder geval als een echte Alfa. Als het toch een elektrische auto moet zijn, dan maar zo een!
Over het verbruik kan ik nog niet veel zeggen na zo weinig kilometers, maar 300 echte kilometers lijkt redelijk realistisch voor deze tijd van het jaar. Ik zal jullie op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen voor wat betreft verbruik en eventuele problemen. Het blijft natuurlijk een Alfa. 😉
Ik hoop dat Alfa veel Juniors verkoopt en er weer geld in het laatje komt om auto’s als de Giulia Q te blijven ontwikkelen. Als ik daar aan bij kan dragen door een elektrische Alfa te leasen, dan doe ik dat met alle liefde.
De Lotus onder de EV's
- 4.000 km
Inmiddels heb ik wat langer in de Veloce kunnen rijden en ik ben nog steeds erg enthousiast! De rijeigenschappen bevallen serieus goed, mede mogelijk gemaakt door het lage gewicht van de auto. Je merkt aan alles dat Alfa echt heeft ingezet op gewichtsbesparing. De Veloce weegt slechts 1500 kilo en dit is voor een volledig elektrische auto heel licht. De auto is wendbaar, lichtvoetig, communicatief en dartelt als een puppy door de bochten. Maar wel een puppy met de bijtkracht van een krokodil als het sper in werking treedt.
Toen ik de auto laatst op een bochtig weggetje langs de kust eens goed bij z’n nekvel pakte, realiseerde ik me dat de Alfa Junior Veloce qua filosofie dichterbij een Lotus in de buurt komt dan de moderne Lotus EV’s. Laatst keek ik op Youtube een recensie van de Lotus Emeya en ik was eigenlijk geschokt door het gewicht van de auto: 2500 kilo schoon aan de haak. Nu begrijp ik dat de Emeya en de Junior totaal andere auto’s zijn uit een heel andere klasse, maar toch, 1000 kilo verschil. Ik weet bijna zeker dat Colin Chapman de Veloce zou prefereren boven een moderne auto uit eigen stal.
Dan heel wat anders: de Junior is best praktisch. Laatst heb ik de auto ingezet om spullen voor een feestje te vervoeren. Er moest een grote kinderstoel in en een uit de kluiten gewassen doos met allerlei cadeautjes en spullen. Ik had daarvoor de achterbank neergeklapt en de afdekplaat voor de bagage in de dubbele bodem gestopt. Daardoor ontstond er meer dan voldoende ruimte om alles mee te nemen. Mijn Giulia had geen neerklapbare achterbank, dus de Junior wint het duidelijk op dit gebied.
Wat de Junior niet wint, is het geluid van de motor. Logisch natuurlijk in het geval van een elektrische auto, maar ik wil het niet onbesproken laten. De Giulia klonk bruut en een tikkeltje rauw. Het artificiële geluid van de Junior klinkt zeker niet slecht, maar het haalt het niet bij het geluid van een benzinemotor. Wat fijn zou zijn -en Alfa zou dit best door middel van een update kunnen doorvoeren- is de optie om het motorgeluid wat harder te laten klinken, met name in de Dynamic stand. Dat zou de auto net wat meer emotie meegeven. Nu klinkt de normale Junior Elettrica hetzelfde als de Veloce en hier mag in mijn ogen wel wat meer onderscheid in gemaakt worden.
Elke dag laat ik me nog graag in de Sabelt-stoelen zakken. Wel ben ik er achter dat je niet te groot of te dik moet zijn voor deze kuipstoelen. Zelf pas ik er prima in, maar ik ben dan met 1m76 ook niet heel groot. Laatst was mijn manager over uit het buitenland en wilde wel een rondje meerijden in de Alfa. Deze man is best gezet en paste nauwelijks in de stoelen. Toen ik in een bocht vol op het gas ging om de werking van het sper te demonsteren, schrok hij zich een ongeluk en vloog hij door de auto heen. Gelukkig had dit akkefietje geen consequenties voor mijn arbeidsovereenkomst.
Het infotainmentsysteem werkt prima. Het scherm is precies goed. Niet te groot, maar wel van goede kwaliteit. Ik houd helemaal niet van grote schermen in auto’s waarmee je alles moet bedienen, dus Alfa kent zijn klanten goed. Voor de klimaatbediening zijn gewoon fysieke knoppen aanwezig en dat vind ik erg fijn. Op het moment dat ik de auto start, verbindt Android Auto meteen draadloos, zonder lange wachttijden. Fijn voor de gehaaste Alfa-rijder. Starten en avanti con la capra.
Ook de welbekende EU-piepjes voor te hard rijden zijn aanwezig, maar niet heel storend. Soms vergeet ik ze uit te zetten, maar het geluid is niet heel obnoxious. Het is ook geen piepje, meer een lief deuntje. Er zit een fysieke snelkoppeling boven het infotainmentsysteem waarmee je snel allerlei rijhulpsystemen kunt uitzetten, inclusief tractiecontrole. Fijn voor diegenen die een trackday mee willen pakken. Dit kan ik helaas niet doen, want het is een zakelijke auto.
Over de elektromotor ben ik erg tevreden. De motor levert veel vermogen, 282 pk om precies te zijn. De auto zou in 5.9 seconden naar de 100 moeten gaan, maar voor mijn gevoel is dit veel sneller. Op internet was iemand die de auto had gemeten en haalde zonder moeite 5.5 seconden, niet eens onder ideale omstandigheden. Mijn Giulia ging in 5.2 seconden, maar de Junior voelt sneller aan. Dit zal voor een deel ook wel komen door het feit dat de elektromotor geen toeren hoeft op te bouwen, maar toch. Ik ben in ieder geval sneller weg bij het stoplicht dan de meeste mensen, zeker op droog wegdek. Ook is de motor best efficiënt als je zuinig rijdt. Als ik ’s morgens naar mijn werk rijd via N-wegen, verbruikt de auto zo’n 15,5 kw per 100 kilometer. Op snelwegritten stijgt dit naar 16.5/17 kw per 100 kilometer. 300 Kilometer op een volle accu moet dus zeker haalbaar zijn met de 54 kilowattuur accu (51 netto). Ik heb de auto natuurlijk nog niet in de winter gereden, dat zal wel een stuk lager zijn. Maar goed, dat het geen auto is voor hele lange ritten, wist ik van tevoren.
Waar ik me wel erg aan gestoord heb in het begin, zijn enkele rammeltjes uit het interieur. Dit heb ik gelukkig zelf opgelost, want het waren geen echte defecten, maar mochten er Junior-rijders zijn die hetzelfde ervaren: de gordelgespen maken herrie. Dit is het item waar je je gordel in vast klikt. Als er iemand op de passagiersstoel voor had gezeten, hoorde ik gerammel. De oplossing is simpel, stop de gordelgesp tussen de stoel en de middentunnel. Ook achter kan er wel eens een raar klikje klinken. Stop de gespen op de achterbank dieper naar beneden. Probleem opgelost, maar het duurde wel even voordat ik doorhad dat dit het was. Ik weet niet of dit specifiek is voor het Sabelt-interieur, maar bij deze dus. Nu rammelen of kraken Alfa’s wel eens vaker, maar omdat deze door de elektrische aandrijflijn een stuk stiller is, viel dit extra op.
Los van het bovenstaande, ben ik erg tevreden over de Veloce. Ik stap elke dag met een grijns op mijn gezicht in en kijk, net als bij mijn vorige Alfa’s, de auto nog een paar keer na als ik deze heb geparkeerd. Geparkeerd op het buitenste plekje welteverstaan, zodat er minder risico is dat mensen met hun deur tegen mijn auto slaan.
Hoewel ik nu al enkele Juniors in het wild heb gezien, zat daar geen enkele Veloce bij. Nu houd ik er wel van om iets unieks te rijden, maar ik hoop wel dat Alfa er meer gaat verkopen. Hopelijk helpt de prijsverlaging van de elektrische versies van de Junior die onlangs is aangekondigd!
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
PRIVATE LEASE Alfa Romeo Junior
Had je deze auto's al gezien?

Alfa Romeo Junior 1.2 Turbo Hybrid Ibrida Speciale | Schuif/kantel dak | Elektrische klep | Keyless | Stoelverwarming | Leverbaar September
- 2025
- 1 km

Alfa Romeo Junior 1.2 Turbo Hybrid Ibrida Speciale | Pack Techno | Elektrische klep | Keyless | Stoelverwarming | Leverbaar September
- 2025
- 1 km

Alfa Romeo Junior 1.2 Turbo 136 PK Ibrida Speciale | Techno | Direct Leverbaar
- 2025
- 10 km