Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTDm 16v TI (2008)
Uitvoering | 159 Sportwagon 1.9 JTDm 16v TI |
Bouwjaar | 2008 |
Jaar van aanschaf | 2019 |
Alfa Romeo 159 SW 1.9jtd 16v TI
Alvast mijn excuses voor de tasl en schrijf fouten ik heb namelijk dyslectie.
Na mijn grote tevredenheid over mijn vorige Alfa Romeo 147 JTD 16v is de liefde voor het merk Alfa Romeo gegroeid. Aangezien ik met mijn vorige bella 100.000km had gereden begon het afgelopen winter toch weer te kriebelen om iets anders aanteschaffen.
Toen begon het nadenken over wat is nou een waardige opvolger ik had 3 eisen voor de auto
1. Diesel
2. Station
3. Iets waar ik met een glimlach instap.
Auto’s waar mijn interresse naar uit ging waren BMW 3 serie e90, Skoda Octavia VRS tdi en de Alfa Romeo 159 TI.
De 3 Serie viel al snel af omdat de uitvoeringen die ik wilde te duur waren.
De Skoda viel af nadat ik een proefrit had gemaakt, auto doet wat hij moet doen met genoeg Power maar ik werd er gewoon niet blij van.
Toen ging ik kijken naar de Alfa Die zoektocht werd een stuk lastiger toen ik had besloten welke uitvoering ik wilde.
Namelijk een Rode TI diesel met maximaal 150.000km op de teller. En in combinatie met mijn budget ben ik in 3 maanden tijd 1tje tegen gekomen.
Deze stond in München te koop. Goed contact gehad met de verkoper die laaiend enthousiast was over de auto en dat alleen de draagarmen vervangen moeten worden.
Dus ik de volgende dag om 3 uur ‘s nachts in de auto gestapt om hem te bekijken kom ik aan vriendelijk ontvangen auto bekeken. Toen een stukje rijden, versnellingsbak die in zijn 5 en 6 herrie maakt de koppeling zat zo hoog dat je het gevoel had dat hij er elk moment uit kon vliegen. Dus na 10minuten was ik er wel klaar mee en heb hem weer terug gebracht en weer richting huis vertrokken.
Na 2 maanden niks anders te zijn tegen gekomen die naar mijn wens is toch maar 1 eis laten vallen namelijk de Rode kleur.
Toen een paar weken later zag ik deze prachtige Alfa 159 te koop komen bij een particulier genaamd Luigi uit Köln. Afspraak gemaakt en de eerst volgende Zaterdag komen kijken.
Bij aankomst werd ik meteen blij hij stond in zijn garage geparkeerd en hij had hem al 9,5jaar in zijn bezit en was op papier perfect onderhouden. Toen een proefrit gemaakt en wat een genot om in te rijden technisch voelt de auto als nieuw aan. Toen we terug kwamen van de proefrit was de deal snel gemaakt.
2 minpunten van de auto.
1 grote kras over de hele zijkant van de auto moet helaas gespoten worden.
En 3 restyle deukjes die makkelijk te herstellen zijn.
De deuken heb ik er direct uit laten halen kostte slechts €100,-
Het spuitwerk gebeurd na de bouwvak.
Ik heb er nu al 2.000km mee gereden en wat een genot om te rijden.
En elke keer als ik de auto zie staan krijg ik een grote glimlach en ben ik aan het genieten. Dat zwart ben ik wel gaan waarderen of maakt liefde blind? Ik weet het nog niet ;)
3 minpunten zijn
Ik rijd 1op12 (zal wel aan mijn rijstijl liggen)
En onder de 2200 toeren gebeurd er vrij weinig.
Ik zit serieus te overwegen om de auto te laten Chippen zodat het allemaal wat soepeler gaat.
En het Blue & me Systeem staat muziek streamen niet toe dus hier moet ik nog een oplossing voor zoeken.
Over de betrouwbaarheid en kosten kan ik nog geen oordeel geven
WORDT VERVOLGD
Hopen dat hij nu wel heel blijft
Update 156.000km
De problemen stapelen zich nu op, afgeopen maand. Het eerste probleem was toen ik op de snelweg reed met een gangetje van 130 gaf ik gas bij en er gebeurde niks. Turbo spoelde niet op. Bij de eerste afrit eraf gegaan en de auto uitgezet en laten afkoelen en vervolgens doorgereden en toen was er niks aan de hand. Vervolgens toen de auto weer warm was weer hetzelfde liedje. Dag later naar de garage gegaan en de turbo laten reviseren vanwege een lek en gelijk het roetfilter laten reinigen en ook 4 nieuwe pirelli’s laten monteren. Een week na de reparaties spoelde de turbo weer niet op en pas na de 3.000 toeren reed hij normaal. Dus de EGR klep die problemen heeft. Aankomende week laat ik de EGR uitprogrameren en chiptunen dan moeten de problemen voorbij zijn.
De kosten en betrouwbaarheid ben ik niet over te spreken.
Hopen dat nu alles wel heel blijft.