Alfa Romeo 156 1.8 T.Spark 16V (1999)

autoreview

Alfa Romeo 156 1.8 T.Spark 16V (1999)

Signalement

Uitvoering156 1.8 T.Spark 16V
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar1999
Jaar van aanschaf2004
KM-stand bij aanschaf129.800 km
KM-stand laatst288.400 km
Lezerswaardering: 93%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

ERVARINGEN

  • 231.000 km

Sinds oktober 2004 ben ik in het bezit van een Alfa Romeo 156 1.8 TS op LPG G3. Na ruim 100.000 km is het tijd voor een review.

Keuze
Al sinds ik een klein ventje was koester ik een grote passie voor alles wat met auto’s te maken heeft. Toen ik daarom als student voor de keuze kwam te staan om op kamers te gaan wonen óf een eigen auto aan te schaffen hoefde ik niet lang na te denken. Wél moest ik lang nadenken over welke auto nu mijn zuur verdiende centjes waard was. Allerlei merken en modellen passeerden de revue, waarbij voor mij uitstraling, prestaties, sportieve rijeigenschappen maar ook ’Langstreckenkomfort’ en niet te hoge gebruikskosten de belangrijkste criteria waren. Uiteindelijk besloot ik dat een gebruikte Alfa Romeo 156 het beste aan deze criteria voldeed, dus op zoek gegaan naar een mooi exemplaar. Al snel vond ik een mooie 5 jaar oude 156 1.8 Twin Spark, rijdend op LPG G3, ex-lease, met een relatief lage kilometerstand van net geen 130.000 en een gunstige prijs. Na een proefrit en goeie check van de onderhoudshistorie de gok gewaagd en de auto gekocht zonder garantie. Velen hebben mij voor gek verklaard vanwege de welbekende cliché´s rondom de betrouwbaarheid van Alfa Romeo´s, maar tot op de dag van vandaag nog geen moment spijt gehad van de aankoop.

Exterieur en Interieur
Omdat er al vaak genoeg lovende woorden over het uiterlijk van de Alfa 156 zijn geschreven en er over smaak niet valt te twisten zal ik het hier kort houden. Ik vind de auto prachtig, wat mij betreft de mooiste auto uit z’n (toenmalige) klasse. Niet voor niets wordt de auto vaak liefkozend ’bella’ genoemd. Mijn auto heeft de kleur Nero 601, zie de foto’s. Liever had ik mijn auto in een wat lichtere kleur gehad (azzuro nuvola’ is prachtig!), omdat de lijnen dan nog aansprekender zijn. Aan de andere kant geeft zwart wel een stoere uitstraling.
Wat betreft het gebruiksgemak heeft de carrosserie een beetje last van ’wie mooi wil zijn moet pijn lijden’. De instap vóór is diep, achter is ook niet ideaal vanwege de relatief kleine deur en de kofferbak heeft een hoge tildrempel en kleine opening. Voor mij allemaal geen probleem (in tegenstelling, ik vind het juist getuigen van karakter) maar misschien voor een gezin of oudere mensen niet handing.
Eenmaal in de auto is het goed toeven. Mijn auto is voorzien van het Lusso pakket, wat betekent dat hij (of zij?) is voorzien van chique velours bekleding. De stoelen voorin zitten erg goed en zijn goed te verstellen, ook is er ruimte genoeg. Achterin is met name de hoofdruimte beperkt, de beenruimte is afhankelijk van de persoon vóór je. Met 1.86m kan ik net achter mezelf zitten, langere mensen kunnen beter voorin plaatsnemen. Daar merk je dat ze in Italië als de beste interieurs kunnen bouwen, want je kijkt tegen een naar mijn mening zeer fraai en sportief dashboard aan dat licht naar de bestuurder gericht is. Afwerking en materiaalkeuze vind ik goed, na 8 jaar nog nauwelijks rammeltjes of kraakjes en alles nog in een mooie staat. Hier gaan de vooroordelen over de slecht bouwkwaliteit van Alfa’s echt niet op.

Rijeigenschappen
Eenmaal rijdend is er ook geen reden tot klagen. De zestienkleps 1.8 Twin Spark motor levert maximaal 144pk, genoeg om de auto in iets meer dan 9 seconden naar 100 km/u te laten versnellen. Hiervoor moet je wel flink toeren maken, wat ie dan ook met alle graagte doet en vergezeld gaat van één van de mooiere 4-cilinder-in-lijn geluiden op de markt (samen met de Honda V-TEC’s). Rustig cruisen kan ook prima, er is genoeg trekkracht aanwezig in de onderste toerenregionen. Zolang de auto niet te zwaar beladen is kan bij 2500-3000 rpm opgeschakeld worden zonder als een slak door het verkeer te gaan. Op de snelweg is de auto aardig stil, bij 120 km/u draait de motor 3500 rpm in vijf. Dit gaat gepaard met een brandstof verbruik op LPG van 1 op 11. Bij normaal gebruik (ik ben geen uitgesproken sportieve rijder) is dit ongeveer 1 op 10, bij flink gasgeven op de Autobahn (snelheden tussen 160 - 190 km/h) kan het oplopen tot een stevige 1 op 7,5. De auto levert door de G3 installatie overigens gelijke prestaties op LPG als op benzine, doordat een liter LPG ongeveer 20% minder energie bevat vraagt ie echter wel meer liters. Op benzine verbruikt ie dus ongeveer 1 op 12.
Als er bochten opdoemen voelt de Alfa 156 zich prima op z’n gemak en kun je aardig wat lol beleven. Ik heb bewust niet gekozen voor een sportpakket omdat dit de auto oncomfortabel hard maakt, maar ik kan melden dat het standaard onderstel genoeg in huis heeft. Het weggedrag is verregaand neutraal (door de geavanceerde wielophanging waarvan de draagarmen helaas wat kwetsbaar zijn) maar als je de grens opzoekt zal ie in beginsel ondersturen, wat natuurlijk te verwachten is met een voorwielaandrijver met de motor voorin. Bij bewust provoceren (de ’scandinavian flick’) kan wel ’lift-off’ overstuur worden opgewekt, met name op een gladde ondergrond, maar de auto blijft altijd beheersbaar.
Allemaal leuk en aardig, maar natuurlijk geen dagelijkse praktijk. Dan weet de Alfa namelijk vooral te overtuigen met zijn goede mix tussen comfort en sportiviteit. De auto is comfortabel geveerd (met name vóór soms iets te comfortabel, de neus wil nog weleens iets te ver doorveren op een verkeersdrempel en de grond raken) en heeft een prima rechtuitstabiliteit. Rijgeluiden dringen in zekere mate het interieur binnen, maar niet storend. Daarbij maakt vrij weinig uit of de auto op zomer- of winterbanden staat (Michelin Alpin winterbanden die een uitstekende grip op sneeuw bieden, zie foto). Al met al een prima auto om lange afstanden mee af te leggen, dit doe ik dan ook graag en ben met de Alfa inmiddels half Europa door gecruised.

Gebruikskosten
Door het rijden op LPG zijn de brandstofkosten erg laag. Onderhoudskosten zijn niet hoger dan gemiddeld als je het onderhoud bij een Alfa specialist laat doen (aanrader: garage Romeo in Nootdorp), wel is er iets meer onderhoud nodig dan bij een gemiddelde auto. Natuurlijk door de 8 bougies die elke 100.000 km vernieuwd moeten worden, maar met name de distributieriem die elke 60.000 vervangen dient te worden doet een aardige duit in het zakje (300 euro). Maar goed, met een Alfa 156 rijd je dan ook niet in een gemiddelde auto. Boven op het reguliere onderhoud heb ik ook en aantal problemen gehad met de auto (zie onder), maar over het algemeen is ie behoorlijk betrouwbaar en heeft ie me pas 1 keer in de steek gelaten. Wanneer ik alle kosten meeneem (brandstof, verzekering, wegenbelasting, onderhoud, afschrijving) rijdt de auto voor 21 cent/km, wat ik gezien het plezier dat de auto me geeft niet veel vind.

ONDERHOUD

  • 288.400 km

Buiten het reguliere onderhoud zoals olie, filters, remmen en distributie heb ik een aantal problemen gehad met de Alfa.

- Over de afgelopen jaren zo´n beetje alle draagarmen vóór en achter vervangen. Typische Alfa-kwaal, gelukkig niet zo duur en ook wel een beetje te verwachten bij deze kilometerstand en leeftijd.
- Verder de onvermijdelijke lampjes. Zoals veel Alfa´s gaat ook deze niet erg zuinig met de verlichting om. Typisch is wel dat alleen de verlichting vóór (stads- en dimlicht) en af en toe een lampje van de kentekenplaat achter stuk gaat; de achterlichten en knippers heb ik nog nooit hoeven vervangen. Starten en stoppen met de verlichting uit verlengt de levensduur iets.
- 139.000 km: Tijdens wintersport een kei op de weg geraakt met de bodemplaat. Door de combinatie met de kou en staat van de rubber seals schiet de LPG leiding aan het inlaat spruitstuk los. Reparatie kost 180 euro aan arbeid en 5 euro aan materiaal...Niet geheel de fout van de auto maar wel vervelend dat zoiets lulligs zoveel geld kost.
- 175.000 km: Bij een grote beurt blijkt de radiateur aan z’n einde te zijn, evenals de thermostaat. Dat laatste was verwacht en schijnt vaker voor te komen. Kosten ongeveer 300 euro.
- 195.000 km: Scheur in het flexibele deel van de uitlaat. Klinkt in het begin best stoer maar wordt al gauw vervelend, met name op de snelweg. Laten maken door een nieuw flexibel deel ertussen te lassen, kosten 180 euro.
- 203.000 km: Stuurbekrachtingsleiding lekte al een tijdje. Steeds een beetje olie bijgevuld maar om te voorkomen dat op een dag de stuurbekrachtigingspomp droogloopt de leidingen laten vervangen. Kosten 170 euro.
- 206.000 km: Voor het eerst in 3 jaar start de auto niet. Eerst vrees voor een kapotte brandstofpomp maar uiteindelijk blijkt de LPG-computer te zijn kortgesloten door een versleten connector. Kosten 150 euro.
- 208.500 km: Van het ene op andere moment is het onmogelijk de auto in een versnelling te krijgen. Probleem met de koppeling dus. Ondanks mijn goede hoop dat het in het hydraulische bedieningsmechanisme van de koppeling zit blijkt de koppelingsplaat los te liggen. Gelijk maar de hele zooi laten vervangen (koppeling, drukgroep, lager) want materiaalkosten vallen wel mee (250 euro voor complete set). Arbeid valt helaas niet mee en het hele geintje kost de lieve som van 700 euro.
- 220.000 km: Reguliere grote beurt laten uitvoeren, tevens de climate control laten nakijken aangezien de temperatuur niet goed meer geregeld kon worden. Irritant, maar gelukkig geen duur geintje, kosten in totaal 300 euro. Verder geen problemen meer gehad, op naar de 240.000 km!
- 228.000 km: Auto liep soms slecht stationair, jo-jo-de tussen de 500 en 1500 toeren. Dit is een vaker voorkomend probleem bij Alfa en wordt vaak veroorzaakt door een vermoeide stappenmotor. Soms wil ook het reinigen van het gasklephuis helpen dit te verminderen, maar bij mij was de stappenmotor zo traag geworden dat de auto soms gewoon afsloeg. Zeer vervelend, dus de stappenmotor maar laten vervangen. Duur onderdeel, arbeid is 15 min. In totaal 240 euro kwijt. Na vervanging loopt de auto weer als een zonnetje! Ook de respons van de motor op gasgeven/gas lossen is veel soepeler. Verder is het olieverbruik nog steeds nihil en het brandstofverbruik constant tussen de 1:10 en 1:11 (op LPG). Doorrijden dus!

UPDATE:
- 234.000 km: Probleem! Van het één op andere moment valt de auto stil op de A13 in de avondspits. Opnieuw starten helpt niet, de motor slaat met geen mogelijkheid aan. De auto dus maar op de vluchtstrook gezet en de Wegenwacht gebeld. Na aankomst van de wegenwacht nog maar eens geprobeerd te starten en verdomd, de motor slaat aan en loopt als een zonnetje! Het bleek een kapotte BDP-sensor te zijn die, wanneer de motor eenmaal warm is, een verkeerd signaal doorgeeft en de motor laat afslaan. Na de diagnose afgesleept naar de vakgarage in Nootdorp, waar toevallig voor de volgende dag een beurt + apk gepland stond. Het vervangen van de BDP sensor bleek gelukkig niet al te duur; de sensor kost een paar tientjes plus een uurtje arbeid. Tevens was de distributieriem aan de beurt (iedere 60k km) en tegelijk maar de waterpomp (niet defect maar met 234k km wel een risico) en de thermostaat (koelvloeistof temp. kwam vaak niet boven de 75C) laten vervangen. Verder uiteraard de onvermijdelijke draagarm en de APK. Totale kosten: 830 euro.
- 242.000 km: Na het incident met de BDP probleemloos doorgereden naar de 242k km voor een oliewissel. Tevens nieuwe winterbanden aangeschaft en laten monteren, de Goodyear UltraGrip 7+. Erg goede winterbanden!
- 249.000 km: Voor het eerst in meer dan 4 jaar een lekke band. Zonde, want de winterband had er pas 7.000 km opzitten. Aan de andere kant ook weer een gelukje, want vanwege de geringe slijtage hoefde er slechts één band vervangen te worden (links en rechts twee banden met meer dan 2mm verschil in profieldiepte monteren is geen goed idee...).
- 263.000 km: Na vele probleemloze kilometers is het alweer tijd voor een oliewissel. Ivm een verhuizing en vakantie de beurt even uitgesteld en een kleine liter olie bijgevuld. Olieverbruik is dus minder dan 1L op 20.000km, bovendien ziet de olie er nu nog heel schoon uit door het schone verbranden van de LPG.
- 266.000 km: Tijd voor een setje nieuwe bougies. Op internet besteld voor 83 euro. Eenvoudig zelf vervangen en weer goed voor 60.000 km. Snel een afspraak maken voor APK en een oliewissel!
- 267.000 km: APK laten uitvoeren, geen problemen! Alleen de voorbanden waren aan vervanging toe, achter waren ze ook niet top meer. Rondom daarom maar gelijk maar vervangen door 4 nieuwe Pirelli P6. Verder een oliewissel uitgevoerd en lekker doorrijden.

Update januari 2010:
- 278.000 km: De auto rijdt nog steeds probleemloos! Zelfs met dit winterweer geen centje pijn, direct starten en gaan. Verbruik ligt nog steeds rond de 1:10 op LPG. Nu 11.000 km gereden na de vorige oliewissel en onlangs een halve liter olie bijgevuld. Oftewel een nihil olieverbruik van 1 liter op 22.000 km. Wel onlangs ontdekt dat de einddemper van de uitlaat niet meer in topconditie is, dus die zal op termijn wellicht vervangen moeten worden. Door het uitblijven van storingen zijn de totale kosten (inclusief volledige afschrijving van de aanschafprijs) nu gezakt naar minder dan 20 cent/km.

Update april 2010:
- 282.000 km: Sinds kort de zomerbanden er weer op, dat rijdt toch altijd net iets fijner dan de winterbanden. Verder is de auto nog steeds probleemloos (afkloppen!) en door de nieuwe bougies en het warmere weer is het verbruik nu rond 1:11 op gas.

Update september 2010:
- 287.000 km: Weer 5000 km verder zonder problemen. Binnenkort een afspraak voor APK en beurt.

18-09-2010: Auto verkocht met 288.400 km. Zoals uit de review blijkt heb ik erg veel plezier van de auto gehad, hopelijk geniet de nieuwe eigenaar er net zoveel van! Totale kosten per kilometer, inclusief brandstof, belasting, afschrijving, verzekering en onderhoud zijn uitgekomen op iets meer dan 19 cent per km. Niet verkeerd voor een Alfa!

8,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (7)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.