Alfa Romeo 147 1.9 JTDm Business Pro (2008)

Uitvoering | 147 1.9 JTDm Business Pro |
Bouwjaar | 2008 |
Jaar van aanschaf | 2008 |
Ik heb de Alfa 147 (Lease auto)5 juni 2008 opgehaald bij de dealer en dat met een levertijd van een kleine twee maanden!
Tijdens de eerste ritten wist ik dat ik de juiste keuze gemaakt had.
De Alfa 147 is een fantastisch mooie auto met een agressief uiterlijk, pittig rijgedrag en goede wegligging. Laten we het erop houden dat je er wel naar gaat rijden. ;-)
De auto zit goed, vooral op langere afstanden en de cognac lederen bekleding maakt de auto helemaal af. Handige bekerhouder en voldoende ruimte om 4 mensen mee te nemen.
In Duitsland haalde de auto dik de 200 km. p.uur, zonder trillen.
Ook bij een flinke snelheid schiet de auto flink vooruit en dat met de 120 pk versie.
ps: de auto rijdt gemiddeld zuinig, maar dat kan je ook niet verwachten met een D label. Gemiddeld rijdt de auto 6,7 liter op 100 km. (1 op 15) en dat gezien de rijstijl viel dit eigenlijk nog mee.
foto is geen originele (deze moet ik nog maken), maar het is hetzelfde model.
UPDATE: nov 2008: Auto rijdt nog steeds prima, ideale auto voor wat langere afstanden!
Naast de topwegligging en het uiterlijk zijn er wel een aantal punten waar ik iets minder blij mee ben/wat beter had gekund:
1)De cruise control is wat onhandig geplaatst en is niet super effectief te bedienen. Hiervoor had ik als voorloper een Ford Focus en hier is die functionaliteit uitstekend. Je moet bij de Alfa namelijk aan de zij/achterkant van je stuur de bediening regelen en er zijn geen bedieningsknoppen op het stuur zelf.
2) Radio: het geluid is zeer teleurstellend zoniet dramatisch. Blik geluid, weinig tot geen bass mogelijkheden. De bass kraakt snel en dan hebben we het niet over standje 20 qua volume, maar al bij 13. Ook de Bose apparatuur geeft niet het geluid wat je verwacht bij zo’n complete auto.
Ik ga er binnenkort andere boxen in laten zetten en wellicht wel een extra versterker. Vreemd bij een auto van bijna 28.500 EUR. Om maar even de Ford Focus aan te halen (nee ik ben geen fan, maar realistisch) was het geluid briljant met standaard boxen!
3) Trillingen in de koppelingsplaat: De dealer had me al gewaarschuwd dat de koppeling de eerste 4000-5000 km wat kon trillen in de versnellingen 1 tot 3.
Er staan nu (25 juli 2008) ruim 8200 km op de teller en de trillingen nemen niet af. Erg irritant met alle files, want ik kan niet wegrijden zonder trilling.
Ook bij het afremmen op de koppeling van 3 naar 2 geeft de auto een trilling af, waardoor het binnen-de-bebouwde-kom-rijden en file-rijden onprettig is. (ik verwacht dit jaar 50.000 km te rijden).
Ik ga hiervoor binnenkort een afspraak maken bij de dealer. Zo’n auto onwaardig en bovendien irritant.
UPDATE: nov 2008: DE trilling is inmiddels verholpen. Het bleek een afwijking in het vliegwiel te zijn, waardoor de koppeling teveel opdoffers kreeg. De koppeling is inmiddels vervangen (1600 EUR schade), maar de auto rijdt weer prima.
Aan het geluid ben ik inmiddels gewend, maar kreeg de tip een andere radio te plaatsen. Dit schijnt goed te werken!
Er is inmiddels wel een probleem bij gekomen: de radio bediening aan het stuur vertoont wa vreemde kuren. Harder is harder, zachter is ook harder, vooruitspoelen werkt, maar achteruit spoelen niet... je raadt het al: ook vooruit. Mute is tuner etc etc. Storend, maar de dealer kon niets vinden. Nog maar eens langs dus..