Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V Distinctive (2006)

Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V Distinctive (2006)

Uitvoering147 1.9 JTD 16V Distinctive
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2009

Stijlvol, onderscheidend & snel

6 maanden geleden kocht ik deze Alfa 147 en ik heb er nu iets meer dan 10.000km mee gereden.

Ervaringen:
- voelt zeer degelijk aan
- schakelt heel fijn (veel gevoel en trefzeker)
- is heel snel in met name 3de & 4de versnelling
- inhalen op 80km wegen is een feest (trekkracht & motorgeluid)
- auto blijft maar doortrekken en voor je het weet zit je ver boven de 200km/uur
- geen piepje of kraakje in de auto
- zeer goed bochtgedrag & rechtuit zeer stabiel
- redelijk stil interieur, enkel afrol geluiden dringen sterk door (met name in het geval van slecht/ruw wegdek).
- uiterlijk & interieur van de auto blijf ik prachtig vinden/ een plezier om naar te kijken.
- goed verbruik: 6,3 liter op de 100km gemiddeld over 11.000km bij altijd stevig doorrijden. De 6de versnelling houdt aantal toeren heel laag.

De auto werd afgeleverd met nieuwe voorbanden en nieuwe distributieriem. Later zijn door de Alfa dealer in Nunspeet keurig binnen de Bovag garantie alle ruitenwissers & alle lampen vervangen omdat hij vond dat dat bij een goed afgeleverde auto hoorde. Dus heb ik nog geen extra kosten aan deze auto gehad.

Kanttekeningen:
- automatische klimaat regeling kan af en toe zijn eigen gang gaan: heel af en toe springt de interne circulatie zomaar aan en ik twijfel soms of de klimaatregeling wel uitgaat van de juiste temperatuur in de auto.
- het leer in de auto ademt niet goed en dat kan een bezwete rug opleveren.
- veerweg lijkt soms wat beperkt wanneer ik met hoge snelheid over een glooiende weg rij. Alsof hij dan snel op zijn max zit.

Volgende week laat ik hem tunen (medio tuning) in de hoop nog iets sneller te kunnen optrekken en nog soepeler te kunnen rijden. Bovendien worden de remschijven vervangen omdat ze onder de 20mm gekomen zijn (minimaal door de fabriek geadviseerde dikte).

Heerlijke auto

Ik heb mijn Alfa inmiddels precies 1 jaar in mijn bezit en er meer dan 20.000 km mee gereden. Ik gebruik hem voor alles en nog wat (behalve woon-werk verkeer) en naar volle tevredenheid. Er kunnen met gemak 2 wielrenfietsen in met dubbele bagage voor 2 personen voor een week fietsen in de Alpen en ook passagiers zitten prettig achterin.

Heb net mijn eerste beurt met deze auto gehad en slechts 2 kleine dingen moesten worden aangepast: vastzetten dashboard (schroef & klemmetje) en binnenkant van de portier iets naar boven bijgesteld (bij spiegel). Verder geen zaken dan standaard. Verder is wachten is bij mijn dealer een groot plezier omdat het een (Alfa) auto freak betreft. De zaak staat vol met Alfa's, bijzondere Fiats, Aston Martin, Maserati, etc. De cappuchino komt uit een koffiemachine die volledig geïntegreerd is in een Alfa wand. Het service niveau is hier ook erg hoog.

Heb mijn 147 "medium" laten tunen via mijn Alfa Dealer. Geeft alles wat de brochure beloofd: meer snelheid, relaxter rijden (minder schakelen) en zuiniger. Met name snelheid was mijn doel en ik voel dat de koppeling veel directer aanpakt en dat de auto sneller optrekt. Natuurlijk, snelheid was al geen issue, de 150pk is prima voor deze auto. Op de 160 zat ik al in no-time, maar nu nog iets sneller. Helemaal in Duitsland is dat handig als je even van de 200 af moet vanwege een auto voor je. Leuk speeltje.

De auto trekt zeer krachtig in 3 & 4 en dat is prettig voor op binnenwegen. Tussen de 70 en de 120 trekt hij als een dolle, dus goed voor inhalen van slakken of notoire links rijders (snelweg).

Verder is deze auto ongelofelijk zuinig! Ik rij op de snelweg veel te hard en ik trek graag hard op en de afgelopen 20.000 km heb ik 1:16,4 gereden!? Ik hou het continu bij. De 6 versnellingsbak & cruisecontrol dragen hier zeker aan bij. Op de ring van Amsterdam rijdt deze auto gemiddeld altijd rond de 1:26.

Dus het rijplezier, de betrouwbaarheid en het uiterlijk blijven zorgen voor grote tevredenheid.

Bijna bij grote beurt & APK keuring

Eigenlijk niet heel veel te melden. De winter uitstekend doorstaan. Starten bij -8C was geen probleem en 2 weken stilstaan in de vrieskou + starten ook niet. Lange rit van 1500 km bijna in 1 ruk doorgereden op hoge snelheid en geen enkel probleem. Mooi.

Over 3.500km of voor 1 juli (APK) zal hij voor zijn grote beurt moeten gaan en er staan 2 zaken op mijn lijstje: de claxon heeft het begeven en bij het starten geeft hij een foutmelding dat het voorgloeien niet goed gaat. Dat laatste lijkt echter gezien het branden van het logootje wel te werken, maar zou ook kapot kunnen zijn.

Dus, 2 kleinigheden en verder nog steeds veel plezier en betrouwbaarheid.

Grote beurt & APK achter de rug

Rekening van €860,- voor de grote beurt, APK, nieuw set remblokken voor, gloeibougie vervangen, turboslang vernieuwd (was bij volgas geknapt = zwarte wolk uit uitlaat), clockspring van claxon vervangen (claxon deed het niet meer) en 4 weken later was mijn raamunit aan bestuurderskant lam en het kostte mij €229,- om deze unit te vervangen.

Verder rijdt hij nog naar volle tevredenheid en is het iedere keer weer een plezier om er naar te kijken.

APK 2012

Korte update na APK.

EGR klep gaf een foutmelding daarvoor moest de motor aan het infuus en is het injectiesysteem een uur lang doorgespoeld. Rekening €200.

Verder zijn de 7 rubbers van de uitlaat vervangen

Ik twijfel of ik diesel moet blijven rijden nu ik onder mijn Break Even Point qua kilometers per jaar ben gekomen. Ik haal de 12.000 km niet meer.

Maar ja, dan over op benzine? Als ik rij zijn het lange ritten van een uur of meer, dus voor de diesel qua levensduur prima. Zal een paar honder euro per jaar goedkoper zijn, maar inruilen en andere auto kopen kost ook veel geld. Heb ik nog even de kans om na te denken nu ik nog onder de 200.000km zit?

Nog steeds zeer tevreden

Ik heb er weer 15.000 km op zitten en ik rij inmiddels een stuk minder. Ik ben nog steeds super tevreden. Mijn vriendin wil een andere auto, een cabrio, maar ik wil deze Alfa niet kwijt. Zo betrouwbaar, snel, rijplezier, comfort, zuinig, mooi, etc., een heerlijke auto.

Over 6.000 km moet hij weer voor een beurt, per 1 juli voor de APK en dan zal ik deze review opnieuw bijwerken.

APK 2015 - Twee nieuwe voorbanden

Geen bijzonderheden.

Auto blijft super. Heb hem nu massimo getuned, dus 175pk en EGR klep is nu dicht. Merk wel iets meer trekkracht, maar niet zo een groot verschil als met medio-tuning.

Heb de EGR klep afgesloten tegen eventuele storingen en vervuiling van de motor (rondpompen van uitlaatgassen).

En ik heb het idee dat mijn auto steeds soepeler rijdt, alsof alles enkel beter op elkaar ingespeeld raakt.

Jaarlijkse onderhoudsbeurt

Geen bijzonderheden.

Ruitenwissers vervangen en reguliere onderhoudsbeurt gehad.

10,0