Alfa Romeo 147 1.6 T.Spark 16V Impression (2003)

Alfa Romeo 147
Alfa Romeo 147Alfa Romeo 147Alfa Romeo 147Alfa Romeo 147Alfa Romeo 147Alfa Romeo 147Alfa Romeo 147Alfa Romeo 147 - interieurAlfa Romeo 147 - interieurAlfa Romeo 147 - interieur

Uitvoering147 1.6 T.Spark 16V Impression
Bouwjaar2003
Jaar van aanschaf2003

De auto bevalt uitstekend. Vooral het design (in- en exterieur) maakt deze auto bijzonder t.o.v. concurrenten uit dezelfde klasse. De auto straalt een zekere klasse uit. De Impression is de basisuitvoering. Dat betekent geen lichtmetalen velgen, geen airco en geen radio-cd speler. Ondanks het gemis van deze zaken heb je niet het gevoel in een uitgeklede auto te rijden.

De 1.6 motor met 105 pk voldoet in het dagelijkse verkeer goed. Je hebt er geen sprinter mee, maar wel gewoon een vlotte auto.

Wat opvalt is de sterk verbeterde afwerking en de hoogwaardigheid van de gebruikte materialen in deze auto, in vergelijking met mijn vorige Alfa’s (33, 155, 145).

Wat minder bevalt is het ontbreken van bekerhouders in deze versie. Daarnaast de middenconsole, die zonder de radio-cd speler wat knullig oogt, met een raar bakje (waar je niets aan hebt) en een niet goed passend afdekplaatje. Tot slot had het stuurgedrag net wat scherper gemogen, het is allemaal net wat meer op comfort afgestemd en dat is niet zoals het in een echte Alfa zou moeten zijn.

Maar behalve deze details is de auto een goede aankoop gebleken. Italiaans design gecombinerd met (bijna) Duitse degelijkheid.

Op 8 juni 2005 heb ik de auto een grote beurt laten geven door een universeel autobedrijf bij kilometerstand 40.000. Er werd niets bijzonders geconstateerd en met € 175 was ik klaar.

Een beetje jammer is het ontbreken van stootstrips aan de zijkant van de auto. Helaas zijn er, met name in de passagiersdeur, enkele kleine deukjes als gevolg van openslaande deuren op krappe parkeerplaatsen. Misschien moet Alfa Romeo toch maar weer stootstrips monteren, alhoewel ik die ook niet echt een sieraad vind.

Update 7 juli 2006

Op 30 juni heb ik de auto een kleine beurt met APK (de eerste) laten geven bij hetzelfde universeel autobedrijf waar ik altijd naar toe ga. De kilometerstand bedraagt nu 59.000. Er zijn 2 nieuwe voorbanden gemonteerd (€ 100 per stuk) en de distributieriem is vervangen conform fabrieksvoorschrift. Tesamen met het vervangen van lucht- en oliefilter en 3 uren werkplaatstarief kostte deze beurt € 650. Op zich een smak geld, maar aan de andere kant is de auto nu 3 jaar oud en heeft hij mij in die gehele periode nog geen € 1.000 aan onderhoudskosten gekost.

Al met al heb ik in de afgelopen 3 jaar nog geen minuut spijt gehad van de aankoop van deze mooie, zwarte Alfa 147. Als ik hem voor de deur zie staan, dan ben ik nog steeds trots op deze auto. Hij rijdt lekker, ziet er goed uit, is betaalbaar en blijkt gewoon ontzettend goed in elkaar te zitten. Behalve een paar kleine dingetjes heb ik er nog nooit iets mee gehad. Veel mensen (vaak niet-Alfa Romeo rijders) denken nog steeds dat je met een Alfa hele dagen in de garage vertoeft, maar dat is gewoon niet waar. Wat mij betreft komt er dus weer een Alfa Romeo. Ik heb de eerste foto’s gezien van de Alfa 149 en dat ziet er weer Italiaans goed uit. Ik kijk ook belangstellend uit naar de nieuwe ’Alfasud’ die in oktober in Parijs gepresenteerd gaat worden, op basis van de Fiat Grande Punto.

Het grootste probleem was de aflevering van de auto. De dealer gaf bij aankoop aan dat er een levertijd van 6 weken was. Uiteindelijk duurde het een half jaar voordat de auto bij me voor de deur stond. Het ergste was nog de zeer slechte informatievoorziening van de dealer. Die nam nooit zelf contact op om de stand van zaken aan te geven en die kon nooit aangeven wanneer de auto afgeleverd zou worden. Het kon nog 4 weken duren, maar ook nog 4 maanden. Als ik geen echte Alfa fan was geweest, dan had ik al lang afgehaakt. Slechte beurt voor Alfa. Bij de aankoop van de Renault Clio voor mijn vrouw kon de dealer gelijk in het systeem zien wanneer de auto gefabriceerd zou worden en wanneer de auto dan afgeleverd zou kunnen worden. Dat klopte als een bus. Binnen 6 weken hadden we de auto. Ideetje voor Alfa Romeo?

Dan nog 2 kleine problemen. Ten eerste het dashboardkastje, waarvan de verchroomde handgreep irritant begon te rammelen en ten tweede de stoelgeleider van de passagiersstoel die defect raakte. Alles is onder garantie verholpen.

Behalve de aflevering dus eigenlijk geen noemenswaardige problemen.