Vijftien auto's tegen de muur bij EuroNCAP

Fiat Punto haalt nu nul sterren

NCAP 2017
NCAP 2017NCAP 2017NCAP 2017NCAP 2017NCAP 2017NCAP 2017NCAP 2017NCAP 2017NCAP 2017NCAP 2017NCAP 2017NCAP 2017NCAP 2017
Nooit eerder waren de mensen van EuroNCAP zo druk met het testen van auto's, want ook nu werden er weer vijftien auto's onder de loep genomen. Een echte sterrenregen viel er echter niet.

Het is een bijzonder rijtje geteste auto's, want slechts zeven écht nieuwe modellen werden voor het eerst aan de test onderworpen. De Hyundai Kona, Kia Stinger, de vierde generatie van de BMW 6-serie en de Jaguar F-Pace behaalden allemaal de topscore van vijf sterren. Twee sterren minder kregen de Chinese MG ZS, de nieuwe Dacia Duster en de Kia Stonic. De Kia krijgt bij een tweede test echter wel vijf sterren, maar deze verdient hij pas als het extra veiligheidssysteem wordt aangevinkt op de optielijst.

Naast geheel nieuwe modellen werden ook auto's getest waarvan we een facelift hebben gezien. Dit om, zoals NCAP het zelf zegt, een eerlijk verhaal te hebben voor de consument. Wat opvalt: veel modellen scoren beduidend minder dan eerder, al is dat ook te wijten aan het aangescherpte sterrensysteem. Zo krijgen de Toyota Aygo, Alfa Romeo Giulietta, Ford C-Max, Opel Karl en de DS 3 nu 'slechts' drie sterren, waar veel modellen bij de introductie enkele jaren geleden nog vijf sterren scoorden. De nieuwe Toyota Yaris behield wel de vijf sterren nadat het zwaar gefacelifte model tegen de muur werd gereden.

Een model wat zo slecht scoorde dat het geen enkele ster kreeg, is de Fiat Punto. De Italiaan, die uit 2006 stamt, is nog steeds in één variant nieuw leverbaar. De jaren laten echter hun sporen na, want met de huidige testcriteria scoort de Punto nergens een ster. Vooral in de veiligheidsassistentie is het niveau ondermaats, want de bestuurder wordt enkel gewaarschuwd als hij of zij de gordel niet om heeft. In 2005 scoorde de auto met de criteria die er toen golden wel vijf sterren.

Lezersreacties (104)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.