Studenten TU/e lanceren speciale deelauto

Amber One moet autobezit overbodig maken

Amber Mobility One
Amber Mobility OneAmber Mobility OneAmber Mobility OneAmber Mobility OneAmber Mobility OneAmber Mobility One
Studenten van de TU Eindhoven hebben een auto ontwikkeld voor het carsharing-initiatief Amber Mobility.

Studenten van de Technische Universiteit in Eindhoven hebben een auto ontwikkeld die ingezet kan worden voor de toekomstige deelservice Amber Mobility. De Amber One, zoals de creatie heet, moet autorijden bereikbaarder gaan maken.

Komt prima mee

De auto biedt plaats aan 4 personen en wordt aangedreven door een elektromotor op de achterwielen. "We hebben gekozen voor een elektromotor omdat het een simpeler concept is. Daarbij zijn er minder bewegende delen en is de auto duurzamer", vertelt Merien ten Houten, een van de initiatiefnemers van Amber Mobility. De One zit dankzij een 28 kWh-accupakket dat zo'n 40 pk levert binnen de 10 seconden op de 100, een topsnelheid van 150 km/h is mogelijk. Volgens Ten Houten zijn zulke prestaties haalbaar omdat de auto erg licht wordt gehouden. De One heeft een chassis van carbon, waardoor het totale gewicht van de auto rond de 600 kg komt te liggen, hierdoor is een actieradius van 400 kilometer zeker haalbaar. "Over een jaar willen we 6 prototypes hebben", vertelt Ten Houten. "Na verloop van tijd willen overgaan tot productie, we zetten in op over drie jaar."

Hoe werkt het?

Het idee van een deelservice bestaat al een tijd, maar Amber Mobility weet er een eigen draai aan te geven. In plaats van afgesproken plaatsen waar de auto opgehaald kan worden, kunnen gebruikers van de dienst door middel van een app de dichtsbijzijnste Amber One lokaliseren en instappen. Als men klaar is met het gebruiken van de auto, kan dat in de app worden aangegeven, zodat de volgende gebruiker weer in kan stappen. Hoewel het gevaarlijk lijkt om auto's aan iedereen mee te geven, zorgt Amber Mobility voor een goede oplossing. "De auto kan alleen mee worden genomen als een gebruiker van de dienst aangeeft een auto nodig te hebben", vertelt Steven Nelemans, CEO van Amber Mobility. "Daarbij moet de app via Bluetooth kunnen zien of de gebruiker ook bij de auto in de buurt is, zo niet kunnen de software-engineers van de dienst de toegang tot de auto weigeren."

Vervanging

De dienst is opgericht met het oog op de hoge kosten die het bezitten van een auto met zich meebrengt. "Mensen spenderen ongeveer 520 euro per maand aan een auto", vertelt Merien Ten Houten. "Wij willen met onze deelservice autorijden goedkoper en bereikbaarder maken. Met Amber moet het voor 33 euro per week mogelijk zijn om altijd over een auto te beschikken." Nelemans, tevens een van de studenten die in samenwerking met Ten Houten Amber Mobility heeft opgericht, vertelt waarom hun sharingservice een goede concurrentiepositie heeft ten opzichte van al bestaande diensten als GreenWheels en ZipCar: "Met onze dienst zorgen wij ervoor dat iedereen altijd beschikking heeft over een auto op loopafstand."

Gamifying your driving style

Volgens engineer Frank Poort moet er meer stimulans komen om deel te nemen dan alleen het financiële voordeel. Dit denkt Amber Mobility te bewerkstelligen door gebruikers van de dienst te belonen met zogeheten 'unlockables'. "Als wij tevreden zijn met een gebruiker kunnen we ervoor kiezen hem te belonen met upgrades. Zo zouden we, als de klanten zich goed aan de verkeersregels houden en de auto netjes achterlaten, via een software-update de acceleratie of zelfs topsnelheid kunnen verbeteren. Gamifying your driving style zou je bijna kunnen zeggen."

Op elke bestuurder ingesteld

Naast de individuele upgrades is het ook de bedoeling dat gebruikers van de dienst hun eigen instellingen kunnen gebruiken. Op het moment dat er voor de klant een auto gevonden is, worden de persoonlijke instellingen geladen. "We hebben het dan over de stand van de bestuurdersstoel, de Spotify-lijst die voor het laatst bij de gebruiker aanstond, noem maar op."

Amber Mobility is vandaag op de XL Day van het High TechXL Accelerator-programma in het Klokgebouw te Eindhoven aanwezig.

Lezersreacties (26)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.