'Saoedi's toch niet geïnteresseerd in Tesla'

Geruchtenstroom niet te stoppen *UPDATE*

Tesla Model 3 wielen remmen
Er is nog altijd veel te doen om de Tweet van Tesla-baas Elon Musk waarin te lezen valt dat hij zijn merk van de beurs wil halen. In tegenstelling tot wat eerder werd vernomen zou Saoedi Arabië geen interesse hebben in een overname van de Amerikaanse autobouwer.

Terwijl Musk wordt aangeklaagd wegens zijn volgens de investeerders misleidende uitlatingen, kwam gisteren het bericht naar buiten dat het Saoudische Staatsinvesteringsfonds Saudi Arabia's Public Investment Fund (PIF) interesse zou hebben getoond in Tesla. De Arabieren zouden met de Amerikanen in gesprek zijn over 'een rol' bij het van de beurs halen van het bedrijf, waarvoor meer dan 60 miljard dollar nodig zou zijn. Reuters meldt echter dat de PIF juist geen interesse heeft getoond in Tesla. Meerdere bronnen binnen dat fonds zouden dat hebben bevestigd.

De hele situatie blijft dus behoorlijk schimmig, maar binnen Tesla blijft lijkt het niet te blijven bij één uitspraak van de topman. Er zou daadwerkelijk serieus worden gekeken naar de mogelijkheid om van de beurs te vertrekken. Dat de PIF als 'verdachte' werd gezien, is niet zo verwonderlijk, want de investeerdersgroep heeft de laatste tijd vaker miljarden gestoken in innovatieve techbedrijven. Bovendien heeft deze instelling onlangs een aandeel in Tesla verworven. Tel daarbij op dat de financiering voor het grootse plan volgens Musk al bijna rond zou zijn, en er is genoeg reden om de Arabieren bij de geruchtenstroom te betrekken.

UPDATE 13/08/18 15:42:

In een reactie schrijft de Tesla-topman dat hij het van de beurs halen van Tesla nog altijd overweegt. De CEO zou met eigen middelen Tesla's aandelen voor 420 dollar per stuk terugkopen, 20 procent meer dan de actuele beurswaarde. Musk heeft een constructie voor ogen waarbij aandeelhouders die hun aandeel in het merk willen behouden dat ook kunnen bij een in privaat in beheer zijnd Tesla.

Musk zegt op 7 augustus zijn overweging op Twitter te hebben gedeeld om zo transparant mogelijk te zijn. Musk zegt het niet eerlijk te vinden om zijn overweging alleen met de grootste aandeelhouders en niet met alle investeerders te delen. Daarbij zou Musk in 2017 al met het het Saoedische Staatsinvesteringsfonds om te tafel gezeten hebben. De Saoedi's zouden zelf interesse hebben getoond om van Tesla een private onderneming te maken. Zoals eerder omschreven investeert deze kolos vaker in techbedrijven om minder afhankelijk te worden van de olievoorraaden van het land.

Musk sluit zijn reactie af met de medeling dat hij de komende tijd om de tafel blijft zitten met investeerders. Of en wanneer een definitief besluit wordt genomen, is nog niet bekend.

PRIVATE LEASE Tesla

Lezersreacties (80)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.