SRT8-muscle voor Dodge Charger

Dodge Charger SRT8
Dodge Charger SRT8Dodge Charger SRT8Dodge Charger SRT8Dodge Charger SRT8Dodge Charger SRT8Dodge Charger SRT8Dodge Charger SRT8Dodge Charger SRT8
Dodge onthulde in januari de Charger, een oude naam in een nieuw jasje. Maar de moderne versie is nog vergelijkbaar met de muscle car van 1964. Daarom komt er ook een Charger SRT8, een snelle versie met een 6,1-liter Hemi V8 met 425 pk. .

Dodge onthulde in januari de Charger, een oude naam in een nieuw jasje. Maar de moderne versie is nog vergelijkbaar met de muscle car van 1964. Daarom komt er ook een Charger SRT8, een snelle versie met een 6,1-liter Hemi V8 met 425 pk.

Nu Dodge volgend jaar ook op de Europese markten wordt geïntroduceerd, kijken we met extra belangstelling naar de nieuwe modellen die het merk uitbrengt. We weten dat de in Geneve onthulde Caliber een model is dat mogelijk bij ons gevoerd gaat worden en natuurlijk ook de Viper, die in Amerika altijd al onder de Dodge-vlag is verkocht. Maar of de nieuwe Charger ook in Europa geleverd zal worden, lijkt niet waarschijnlijk, want met een lengte van 5,08 meter is hij voor ons werelddeel nogal groot.
De Charger is een vierdeurs coupé die gebouwd wordt op de bodemplaat van de Chrysler 300. Ondanks zijn naam is het geen retromodel. Hij is beschikbaar met de bekende 3,5-liter V6 en met de 5,7-liter Hemi V8.
Op de New York Auto Show komt Dodge nu met de snelle SRT-versie. Het Street and Racing Technology-team kan je 't beste vergelijken met de AMG-divisie van Mercedes-Benz. De SRT-aanduiding (waarachter het getal het aantal cilinders aangeeft) staat op zijn Amerikaans gezegd dan ook borg voor performance.
In het geval van de Charger SRT8 komen die prestaties van de 6,1-liter Hemi V8, die er met zijn 425 pk en 569 Nm koppel voor zorgt dat de auto van 0-100 km/h accelereert in ruim 5 seconden en de in Amerika ook veel gebruikte 0-100-0 mijl per uur (160 km/h) in dik 16 seconden volbrengt. Dat kan dan ook alleen maar als er behalve een snelle motor, een goed gespatieerde transmissie (in dit geval een 5-traps automaat) en dikke remmen op zitten. In het geval van de Charger SRT8 is er een Brembosysteem met vier cilinders per remklauw en grote, dikke schijven, dat de 1887 kg zware coupé tot stilstand moet dwingen.
Net als AMG houdt ook het SRT-team zich bezig met het verbeteren van het chassis. In dit geval zijn de dempers gewijzigd en zijn de ophangpunten en de veerkarakteristiek aangepast. Bovendien worden stabilisatorstangen met een grotere diameter gebruikt. De Charger SRT8 is ten opzichte van de gewone versie 12 mm verlaagd, terwijl het ESP-systeem speciaal voor deze snelle versie getuned is.

De auto staat op vijfspaaks, 20-inch SRT-wielen met banden in de maat 245/45 vóór en 255/45 achter.

Verfraaid

SRT heeft zich uiteraard ook geworpen op de uiterlijke verfraaiing van de Charger. Zo is de auto uitgerust met een nieuwe bumperspoiler met geïntegreerde luchtinlaten voor koellucht voor de remmen, terwijl de spoiler de lift vermindert. De motorkap is voorzien van een luchtinlaat voor koellucht in de motorruimte.

De achterbumperspoiler is lager en is bovendien uitgesneden voor de bijna 9 cm dikke uitlaatpijpen. Een spoiler op de achterklep is niet alleen voor 't mooi, maar moet ook de neerwaartse druk bij hoge snelheden bevorderen.

SRT-badges zien we niet alleen op de carrosserie, ook als je in deze Charger zit, zie je zijn afkomst. Het interieur is uitgerust met elektrisch bedienbare sportstoelen met suéde zittingen en rugleuningen voor meer stevigheid. Uiteraard ontbreken ook de nodige details in koolstofvezellook niet. De kilometerteller gaat tot 180 mph, ofwel 300 km/h, maar wat de Charger SRT8 echt haalt, wordt daarbij niet verteld. Op het instrumentenpaneel met LED-display kan door de bestuurder worden ingesteld wat hij wil zien: olietemperatuur, oliedruk en bandenspanning.

De Charger SRT8 komt later dit jaar op de Amerikaanse markt in drie speciale kleuren.

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.