Zwak punt van puntenrijbewijs

Rijbewijs
Het kon natuurlijk niet uitblijven. Ook Nederland krijgt het puntenrijbewijs voor alle weggebruikers. Een puntensysteem voor beginners was er al. Het puntenrijbewijs is vooral bedoeld om onverbeterlijke typen aan te pakken; hardrijders, dronken lappen en zware brokkenpiloten. Maar ook bestuurders die doorrijden nadat ze een ongeval hebben veroorzaakt zouden op die manier uit het verkeer moeten worden gehaald. In principe geldt het beginsel; 'twee keer geel is rood'. Wie binnen vijf jaar twee keer op een zwaar verkeersvergrijp wordt betrapt, verzamelt daardoor zoveel strafpunten dat het rijbewijs moet worden ingeleverd. Van het principe 'twee keer geel is rood' wordt overigens geen automatisme gemaakt. In laatste instantie zal de rechter moeten beslissen welke straf er moet worden opgelegd. Die rechter kan trouwens ook na één zwaar verkeersvergrijp het rijbewijs laten innemen. Iemand van wie het roze papiertje eenmaal is ingenomen zal opnieuw rijexamen moeten doen om weer aan het verkeer te kunnen deelnemen.
Het klinkt allemaal simpel, maar zo eenvoudig als het lijkt is het toch niet. Omdat voor het innemen van een rijbewijs een vonnis van de rechter nodig is, zou de werkdruk voor de toch al overbelaste rechterlijke macht nog verder toenemen. Dat de rechters het bij het invoeren van 'twee maal geel is rood' druk zullen krijgen ligt voor de hand. Een onderzoek van het wetenschappelijk bureau van het ministerie van justitie heeft namelijk aangetoond dat meer dan veertig procent van de automobilisten die voor een zwaar verkeersvergrijp gepakt worden binnen vijf jaar opnieuw in de fout gaat.
Die 'veelplegers' lopen dan wel een grote kans hun rijbewijs kwijt te raken. Maar lost dat wel iets op? Juist dit soort figuren ziet er geen been in om dan maar zónder rijbewijs de weg op te gaan. Natuurlijk kunnen ze – desnoods bij een gewone verkeerscontrole – betrapt worden. Maar wat kan de politie doen? En de rechter? Ze reden immers zonder rijbewijs omdat dat al afgepakt wás. Zonder rijbewijs rijden is voor diehards onder de verkeerscriminelen geen punt.

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.