Winterbandendilemma

Profile winterbandenfolder
Een paar dagen geleden viel mijn oog op een advertentie van Euromaster.
'Winterbandenfinale!', kopte de flodderige flyer, waarin diverse merken met fikse kortingen aangeboden worden.
Vandaag kregen we op de redactie een pakketje van Profile Tyrecenter met een stuk winterbandenrubber en een persbericht waarin de vermeende noodzaak van winterbanden nog eens uit de doeken wordt gedaan.
Ik ben niet principieel tegen winterbanden, begrijp me niet verkeerd. Als je naar de Alpen vertrekt om de lange latten of het snowboard onder te binden, beveel ik ze zonder meer aan. Sterker nog, in winterse omstandigheden zijn ze in Duitsland en Oostenrijk zelfs verplicht.
Maar in Nederland?
Ik ben van mening dat je ze hier niet per se nodig hebt. En ik ben al helemáál tegen de manier waarop de bandenhandel ons anders wil doen geloven.
Uit de diverse tests die we de afgelopen jaren namelijk hebben gedaan samen met ons zusterblad AutoBild, kun je concluderen dat je een groot deel van onze milde winter veel beter af bent met zomerbanden. Wat blijkt? De ontwikkelingen van zomerbanden staan ook niet stil, en die doen het dankzij steeds uitgekiendere profielen en de toepassing van de vulstof silica steeds beter onder slechtere en koudere omstandigheden. Het veelgenoemde omslagpunt van 7°C is dan ook niet meer geheel up to date. Uit onze proeven blijkt dat een zomerband op álle natte en droge onderdelen (aquaplaning, remmen, handling) beduidend beter scoort dan een winterband. Op nat asfalt komt een winterband pas in het voordeel als het rond het vriespunt is, op droog wegdek moet het zelfs benéden nul zijn.
Oké, als de weg wit is, dan richt je op zomerbanden helemaal niks meer uit. Maar hoe vaak gebeurt dat nog? Drie keer per jaar? Als je zo flexibel bent dat je bij een winterse bui, zoals voor deze zaterdag voorspeld is, de auto kunt laten staan, dan bent je op zomerbanden in de winter domweg beter af.

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.