Weblog Ken - Voor Audi Brussel-mensen is het nu hopen op Nio
Onze man in Vlaanderen
Tegen alle verwachtingen in blijkt er toch interesse uit China om de Audi Q8 e-tron-fabriek in Brussel over te nemen. Nio zou daar momenteel een overnamebod voor uitwerken.
De reacties onder het weblog over de geplande sluiting van Audi Brussels waren pessimistisch. Te duur, slecht gelegen en daardoor oninteressant voor de Chinezen was de consensus. Maar kijk, de wonderen zijn de wereld nog niet uit, want volgens de Belgische krant De Tijd zou Nio momenteel een overnamebod voorbereiden.
Sprankeltje hoop
De feiten eerst. Officieel wordt er nog met geen woord gerept over een mogelijke reddingsboei uit China. Dat Nio een van de kandidaten is om de autofabriek van Audi in Vorst over te nemen, heeft de krant naar eigen zeggen “uit goede bronnen die vertrouwd zijn met het dossier”. Meer nog, een Chinese delegatie zou de fabriek de afgelopen weken al hebben bezocht en ondertussen een overnamebod voorbereiden. Dat moet uiterlijk op maandag 23 september bij de Volkswagen Group ingediend zijn. Ondertussen is de fabriek weer opgestart en zijn de werkwilligen onder de 2.910 werknemers weer aan de slag in twee ploegen. Om hoeveel mensen het precies gaat en hoeveel er auto’s er momenteel worden geproduceerd of afgewerkt, is niet bekend. De onzekerheid blijft dus, zij het met een sprankeltje hoop op een doorstart onder Chinese vlag.
Opvallende wending
Dat net Nio in de bres springt voor de Belgische Audi-fabriek, is opvallend om verschillende redenen. Om te beginnen zit de Chinese autoconstructeur uit Shanghai momenteel zelf in woelige wateren. Na tien jaar activiteit kleurt de balans nog altijd dieprood, met een nettoverlies van 756 miljoen dollar in 2023 op een omzet van 7,8 miljard dollar. In Europa is het geesteskind van William Li nog maar twee jaar actief en bovendien alleen in Nederland, Noorwegen en Duitsland. Op die laatste markt verkocht het op anderhalf jaar tijd ternauwernood 1.500 auto’s, ondanks lovende recensies en de mogelijkheid om accu’s te wisselen in zogenaamde Nio Swap Stations. Daar zijn er ondertussen 50 van, verdeeld over die drie Europese markten. In Nederland kost het goedkoopste model, de Nio ET5 4-deurs sedan met een 75 kWh-accu, momenteel minstens €61.271 volgens CarBase.
Eerst in de rechtbank, nu rond de tafel
Misschien nog frappanter is dat Nio pas net in de clinch heeft gehangen met Audi. De Duitsers hadden de Chinezen gedagvaard omwille van de typebenamingen ES6 en ES7. Volgens Audi leken die te veel op de sportieve modelnamen van de A6 en de A7, namelijk S6 en S7. De constructeur uit Ingolstadt kreeg gelijk en Nio moest zijn Europese naamgeving aanpassen naar de lettercombinaties EL (voor de hoogpoters) en ET (voor de lage modellen). Dat akkefietje schijnt de Chinezen er toch niet van te weerhouden om met Audi aan tafel te gaan zitten. Voor Nio bedragen de vermaledijde EU-importtarieven momenteel immers 20,8 procent (boven op de standaard tien procent), wat de ambitie om met de Duitse Drie te concurreren niet vooruithelpt. Met een productiesite in België zou Nio zijn EV’s goedkoper in de Europese markt kunnen zetten en terloops een voorsprong nemen op andere Chinese merken die hun EU-fabrieken nog integraal uit de grond moeten stampen. Op hoop van zegen?

Ken Divjak
Columnist/schrijver
Ken Divjak is al sinds 2013 de Vlaamse correspondent van AutoWeek. In deze rubriek belicht hij wekelijks auto- en mobiliteitsnieuws uit een buurland dat zo dichtbij ligt maar soms zo veraf lijkt.