Vijftig doden niet rendabel

auto te water
Deze week stuitte ik op een ogenschijnlijk simpel ANP-berichtje op internet. Daarin staat dat de politie aandringt bij automobilisten om een veiligheidshamertje in de auto te hebben. In noodsituaties kan daarmee altijd van binnenuit een ruitje worden ingetikt. De politie vind die hamertjes belangrijk omdat ze zijn geschrokken van een ongeluk in Oostrum waarbij vier mensen om het leven kwamen doordat de centrale deurvergrendeling weigerde toen hun auto te water raakte.

In het ANP-bericht komt ook de woordvoerder van de Rai Vereniging aan het woord. Het blijkt dat het te water raken van auto een typisch Nederlands probleem. "Omdat wij nu eenmaal veel water hebben," is de simpele verklaring. Jaarlijks komen zeven- tot achterhonderd auto's in het water terecht en dat levert per jaar vijftig (!) doden op. Let wel: dat is zeven procent van de 718 verkeersdoden in 2005. (De cijfers van vorig jaar worden aan het einde van de maand bekendgemaakt.) En bij die verkeersdoden zijn alle weggebruikers gerekend. Dus van motorrijder tot nordic walker. Die vijftig mensen zijn relatief een enorm aantal.

En nu komt het: "Het is lastig alle elektronica honderd procent waterdicht te maken, zeker voor de relatief kleine Nederlandse markt," verklaart de Rai Vereniging. Daar valt m'n bek van open. Onze vijftig doden zijn voor de industrie geen aanleiding om het probleem van vochtgevoelige elektronica aan te pakken.
Is het in deze tijd van automatische afstandhouders, inparkeerhulpen, motorkappen die voetgangers kunnen opvangen en waarschuwingssystemen waarbij de stoel gaat trillen als je een rijstrook verlaat, niet een kleine moeite om even waterdichte elektronica te regelen?
Volgens mij is hier een schone taak weggelegd voor de industrie, EuroNCAP en het RDW, de instantie die kentekengoedkeuringen afgeeft voor de Nederlandse markt.

Lezersreacties (30)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.