Verlichting

Toyota Brake Assist
In mijn vorige artikel propageerde ik het gebruik van een vermogen-gewicht ratio in artikelen in plaats van gebruikelijk: het aantal PK's. Als we de mens niet kunnen veranderen, hoe gaan we dan moderne auto's ontwerpen is de volgende vraag?

Afgelopen zaterdag was de eerste c,mm,n garage, een evenement waarbij mensen die interesse hebben in de open-source auto 'c,mm,n' elkaar in 'first life' konden aanvullen in een aantal brainstorm-achtige sessies. Er waren mensen van een pluriform pluimage, al waren het vooral mannen. Van studenten en professionals tot ondernemers en kunstenaars. Je mocht zelf onderwerpen inbrengen en dan een groepje om je heen verzamelen om dat uit te werken. Ook kon je er elk moment uit stappen en naar een ander groepje wandelen. Alles werd genoteerd op de wiki op www.cmmn.org.

In de tweede ronde heb ik het erop gewaagd en het onderwerp 'dragende structuur' (chassis) in de groep gegooid. Dat startte meteen met een vlaag aan 'criteria' van alle deelnemers. Daarbij was een lage massa volgens iedereen het belangrijkst, daarna veiligheid. Maar daar kwamen we gezamelijk op een interessant punt.

In de huidige veiligheidsystemen heb je het onderscheid tussen primaire and secundaire veiligheidsystemen. De laatste kennen we uit de Euro NCAP test waarbij je een auto tegen de muur smijt met 64 Km per uur. De technologie die de inzittende helpt de krachten van een botsing te overleven noemen we secundaire veiligheid. Dit is waar automobielfabrikanten de afgelopen 50 jaar miljarden in geïnvesteerd hebben. En niet zonder resultaat: denk aan airbags, veiligheidskooien en het immer dalende sterftecijfer onder automobilisten.

Primaire veiligheid daarentegen, richt zich op het verminderen van de kans op een crash of zelfs het volledig voorkomen ervan. Deze technologie zit in de lift en belooft wat. Mercedes, Honda, Lexus en Volvo bieden al systemen die zorgen dat de auto zelf afremt bij een bijna-botsing. Dit vermindert de kans op whiplashes en de kosten van eventuele schade. Daarom heeft een grote Engelse verzekeringsmaatschappij zich volledig achter deze technologie geschaard.

Wij, vanuit de wat groenere hoek, kunnen ons daarbij aansluiten. Door gradueel de secundaire veiligheid van auto's te verminderen en exponentieel de primaire veiligheid te vergroten, ontstaan veel duurzamere auto's!

De Euro NCAP test is gebaseerd op statistiek: ongeveer 1% van de botsingen gebeurt boven de gekozen snelheid van 64 Km per uur. Wanneer actieve systemen aantoonbaar deze statistiek beïnvloeden en deze snelheid omlaag brengen, kan ook de secundaire veiligheid verminderd worden. Dit heeft als gevolg: lichtere auto's met minder verzekeringskosten en een lager (goedkoper) brandstofverbruik. En als je zou kijken naar de vermogen-gewichtsverdeling, komt deze gunstiger uit dan huidige auto's. Je komt in een positieve spiraal.

Duurzaamheid kent sociale, economische en ecologische factoren. Mijn moeder zei altijd al: voorkomen is beter dan genezen. En dat doet primaire veiligheid: het voorkomt sociale problemen rond verkeersonveiligeid, is economisch aantrekkelijk en kan de ecologische voetafdruk van auto's significant verminderen. Er is een probleem. Mensen moeten het wel willen, daarom moeten we op zoek naar de romantiek van de intelligentie. Maar ook dat ligt (of: licht) binnen bereik: de verlichting is nabij.

Links:

www.cmmn.org

http://www.thatcham.org/ca/

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.