Tsunami aan hamertjes tik

auto te water
De 'daar kun je mee thuiskomen'-campagne van de overheid ervaar ik als tamelijk belerend. Dat geldt eigenlijk voor verreweg de meeste acties van staatswege om de verkeersveiligheid naar een hoger plan te brengen. Hoewel de bedoelingen ongetwijfeld goed zijn, irriteert de wijze van communiceren vaak danig vanwege de neerbuigende manier waarop dat gebeurt; alsof een ouder bestraffend een kleuter toespreekt.
Maar momenteel houdt het ministerie van Verkeer & Waterstaat de voorlichtingscampagne 'Auto te water', en daar zie ik wel wat in. In tegenstelling tot wat menigeen denkt, kun je beter niet wachten tot je te water geraakte auto volledig gezonken is, om pas dan het portier te openen, omdat de druk aan beide zijden daarvan dan gelijk is. Nee, het is zaak de auto zo snel mogelijk te verlaten, en dat mag best aan de grote klok worden gehangen. Er raken immers nog altijd tussen de zeven- en achthonderd auto's per jaar te water, waarbij er gemiddeld zo'n zestig doden te betreuren zijn. En Nederland is een waterrijk land; dat een auto te water raakt, is dus een reëel gevaar. Folders en stickers om automobilisten te wijzen op de manier waarop te handelen als de auto onverhoopt het ruime sop kiest, zullen het bewustwordingsproces zeker verhogen.
In steeds meer testauto's tref ik een op de middentunnel gemonteerde oranje veiligheidshamer aan, waarmee zonodig de ruit eenvoudig valt te verbrijzelen. Wat aangeeft dat ook verschillende merken de gevaren die opdoemen wanneer een auto over de rand van de kade kiept in de smiezen hebben. En ik vermoed dat ons nog wel eens een tsunami aan oranje hamertjes tik te wachten kan staan. Want andere merken volgen ongetwijfeld, zeker nu de 'Auto te water'- campagne loopt. Uiteraard juicht minister van Verkeer & Waterstaat Karla Peijs initiatieven als deze van de autobranche van harte toe. Het doet me deugd dat de overheid en deze bedrijfstak het ook eens roerend eens kunnen zijn.

Lezersreacties (8)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.