SUV-hype in de jaren '50
Nou, daar is helemaal niets nieuws aan. Vanaf de jaren '50 tot ver in de jaren '80 was er al de Fiat Campagnola. En ook Alfa Romeo, dat binnen afzienbare tijd met een SUV op de markt komt, heeft in de jaren '50 met de 1900M al terreinauto-historie gemaakt. Hele volksstammen denken dat Porsche met de Cayenne zich voor het eerst buiten de gebaande paden waagt en spreken daar schande van. Een terreinauto van Porsche, dat kan toch niet! Alweer mis. In de jaren '50 was er al de Porsche Jagdwagen; er zijn er maar een stuk of zeventig van gebouwd en het was een faliekante mislukking. Maar er was dus al eerder een terreinauto van Porsche.
Niks nieuws dus, dat ineens alle merken met een terreinauto op de proppen komen. Zo'n hype hebben we al eerder in de jaren '50 gehad. Veel die modellen zijn gauw daarna in de vergetelheid geraakt. Alleen een paar modellen bleken ongevoelig voor de modegril en bleven een tijd in productie. De Land Rover Defender en de Toyota Land Cruiser leven zelfs nog steeds.

Nic De Boer
Autojournalist
Al van jongs af aan ben ik autogek en verslind ik autoblaadjes. Ik wist dus ook al vroeg wat ik wilde worden: het werken bij een titel als AutoWeek lag voor de hand. Mijn eerste klus bij AutoWeek was het bemensen van de nieuwsdesk. Saillant detail: het allereerste bericht dat ik ooit schreef, was de aankondiging van de prijzen van de CityRover – een auto die achteraf nooit is gekomen. Toch was het helemaal in mijn straatje want ik heb een voorkeur voor auto’s die buiten het normale vallen en een bijzonder verhaal hebben. Sinds enige jaren ben ik occasionredacteur en werp ik mijn op als Beschermheer van de Roestplek. Moderne auto’s vind ik weldegelijk interessant maar een auto die al een tijdje ‘geleefd’ heeft, zegt me een stuk meer. Mijn eerste auto was een Citroën ID19B uit 1969. De nieuwste auto die ik ooit kocht, is uit 2002 en de kans is maar heel klein dat ik ooit een auto van later datum aanschaf.