AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
Radiogebruik aan banden
26
De universiteit van Leicester heeft een onderzoek gedaan naar de gevaren van het beluisteren van een voetbalwedstrijd tijdens het autorijden, valt op onze site te lezen. En wat blijkt? inderdaad, wie onderweg een voetbalwedstrijd volgt, heeft meer kans om brokken te maken. Nou, voor deze uitslag is geen onderzoek nodig, hoor.
Het antwoord op de vraagstelling van de onderzoekers kan toch iedereen, ongehinderd door enige voorkennis, wel voorspellen. Bottom line is dat je door de radio wordt afgeleid van het autorijden, en dat kan gevaarlijk zijn, ja. Hoewel de resultaten van het onderzoek amusant zijn (tijdens spannende momenten in de wedstrijd gaat de snelheid omhoog en wordt er gebumperkleefd; proefpersonen voeren de snelheid ongemerkt op tot boven de maximumsnelheid als hun favorieten in de aanval zijn of als er rode kaarten worden uitgedeeld), is het advies van de onderzoekers obligaat en overbodig. Zij menen dat het onverstandig is om naar voetbal te luisteren als je autorijdt. Ja, zo lust ik er nog wel een.
Van goede muziek trap je het gaspedaal ook in, een praatprogramma over een onderwerp dat je na aan het hart ligt kan je eveneens afleiden van wat er op de weg gebeurt, enzovoort. Zo bezien kun je maar het beste de hele radio uit de auto slopen. Ik zie het zomaar gebeuren dat als onze volksvertegenwoordigers in Den Haag lucht krijgen van het onderzoek, zij er geheid kamervragen over zullen stellen. Mag de minister zich buigen over hoe het gebruik van de autoradio aan banden kan worden gelegd.